După mai bine de 10 ani în domeniul resurselor umane, a decis să-și schimbe profesia. De ce ne sfătuiește designerul de interior Teodora Constantinescu să avem grijă când ne decorăm casa după pozele inspiraționale și cum alege să folosească creațiile artiștilor români - LIFE.ro
Mergi la conținut

Pentru Teodora Constantinescu un job part-time din timpul facultății s-a transformat într-o carieră de mai bine de zece ani în cadrul unei firme cu rigurozitate nemțească. A luat din această experiență disciplina și seriozitatea și s-a decis să facă o schimbare aproape radicală. S-a întors la adevărata sa dragoste, design-ul de interior. De ce s-a întâmplat asta, Teodora Constantinescu ne spune că „am terminat un liceu vocațional de artă și cumva știam că destinația mea finală va fi conectată la frumos, însă aveam nevoie de experiența și disciplina unei multinaționale”.

Astăzi, creează spații pentru oameni despre care ea spune că are o chimie încă de la început. Așa cum este proiectul de care se simte foarte mândră, o casă în stil neoromânesc din cartierul Mântuleasa sau cum a fost casa de vacanță a familiei sale din Predeal. Un loc pe care l-a creat împreună cu soțul său în stil farmhouse modern și pe care o numesc „Casa Pertal”. 

Cum a trăit schimbarea profesională? De ce își dorește mereu să lucreze cu artiști români în proiectele sale? Și ce sfaturi are pentru cei ce se gândesc să-și regândească spațiul de acasă? Aflați totul în interviul de mai jos:

Teodora Contantinescu, care este cel mai important proiect la care ai lucrat până acum? Și cel care îți este cel mai drag?

Deși este încă în lucru, casa în stilul neoromânesc din cartierul Mântuleasa este cel mai grandios și provocator proiect al meu. Este o casă pe care eu aș fi văzut-o coordonată de o armată de arhitecți, însă pe care beneficiarul a insistat că vrea să meargă în tot procesul doar cu viziunea mea. Este flatant, însă în același timp o responsabilitate și o presiune imense de a mă ridica la așteptările sale.

Teodora Constantinescu
Teodora Constantinescu la Casa Pertal

Ai lucrat peste 10 ani în domeniul resurselor umane și apoi ai ales să schimbi aproape radical domeniul de activitate și ai început, așa cum spui tu, o „călătorie extraordinară în lumea design-ului de interior”. Cum și de ce ai făcut această schimbare profesională?

Am terminat un liceu vocațional de artă și cumva știam că destinația mea finală va fi conectată la frumos, însă aveam nevoie de experiența și disciplina unei multinaționale. Am căpătat o deschidere și un limbaj profesionist pe care doar experimentându-l într-o firmă cu rigurozitate nemțească îl poți dobândi. Îmi sunt de mare ajutor acei ani în cariera de acum. 

Tu ai făcut un liceu în domeniul artei, așa că ce faci acum este mai aproape de traseul profesional la care ai visat în adolescență… cum ai ajuns totuși să lucrezi în domeniul resurselor umane?

A fost realmente o întâmplare fericită ca, aparent un job part-time în timpul facultății să se dovedească a fi o experiență atât de complexă și să mă acapareze aproape 10 ani. Însă firma la care lucram era în expansiune și cumva totul a fost dinamic și la tot pasul interesant.

Citește și: Otilia Flonta și drumul către succes al primului designer român de genți care a avut corner în Galeriile Lafayette. Cum se naște o geantă cu stil și care este povestea sacrificiului din spatele ei

Ai o diplomă în Institutul Australian de Design Interior. De ce ai ales această instituție pentru a-ți face studiile în domeniu? 

În primul rând, am căutat să studiez în sistem online pentru nevoia de flexibilitate. Eram însărcinată și în plus o aveam pe Sara care era, la rândul ei, mititică. Institutul l-am selectat după un research amănunțit și a fost într-adevăr o alegere foarte bună, informațiile oferite fiind extrem de bine structurate și utile.

Teodora Constantinescu
Teodora Constantinescu la Casa Pertal

Teodora Constantinescu: „Eu creez spații pentru oameni și încă de la început trebuie să existe o chimie reciprocă pentru a livra un spațiu plin de suflet la final”

Ne poți ajuta cu câteva sfaturi pentru cei care se gândesc să-și regândească spațiul de acasă sau care acum își fac casa…

Hmmmm… aș spune așa: 

  1. Dacă bugetul vă permite, apelați la sfaturile unui specialist. Veți economisi atât timp, cât și bani cu erori de șantier care apar din lipsa experienței și a privirii de ansamblu
  2. Încercați să vă stabiliți un buget cât mai realist.
  3. E o vorbă cu care eu rezonez tare – „less is more”. Atunci când bugetul este restrictiv, încercați să realizați un design cât mai curat vizual, fără obiecte sau artificii decorative care încarcă în mod neplăcut.
  4. Analizați cu atenție dacă dețineți mobilier sau obiecte decorative care pot fi integrate în mod plăcut în noua amenajare. Ele pot fi elementele care dau personalitate casei și cu ocazia aceasta reușiți să redirecționați o parte din buget.
  5. Țineți cont că pozele inspiraționale de pe internet sunt o frântură dintr-un spațiu și deși atractive, pot fi nerealiste pentru spațiul de care dispuneți dumneavoastră. De aceea ele trebuie văzute mai degrabă ca un trigger pentru ceea ce trebuie construit și ajustat în locuința pe care o transformați.
Casa Pertal
Teodora Constantinescu la Casa Pertal

Cum îți alegi proiectele în care te implici? Și cum arată procesul de la prima întâlnire cu clientul și până când predai lucrarea?

După beneficiari. Eu creez spații pentru oameni și încă de la început trebuie să existe o chimie reciprocă pentru a livra un spațiu plin de suflet la final.

Citește și: Părinții au plecat la muncă în Italia, lăsându-i în grija bunicilor. În liceu era să rămână corigent la matematică și la română, dar a ajuns să fie absolvent de Cambridge

Știu că tu și soțul tău, Andrei, aveți o casă de vacanță în Predeal în stil farmhouse modern. Cum a fost acest proiect pentru voi?

Haha, mai bine vorbim de cum ne simțim acum în casa de la Predeal, adică foarte, foarte bine. Amintirea unui șantier de anvergura casei de la Predeal poate fi copleșitoare, dar rezultatul este unul minunat. Echipele cu care am lucrat au livrat servicii premium, ceea ce ne-a facilitat mult procesul de amenajare.

Cum a fost să lucrați împreună pentru casa de la Predeal? Ați făcut echipă bună împreună 😊 

În general fac echipa bună cu soțul meu 😊, dar rar avem ocazia să ne intersectăm profesional el fiind inginer IT. Casa Pertal, cum o numim noi, ne reprezintă pe noi ca familie, cum ne place să ne recreem și ce stări să experimentăm. Și casa aceasta ne bucură prin ce este.

Teodora Constantinescu
Teodora Constantinescu la Casa Pertal

De ce ați ales să folosiți mobilă din târguri și artă românească pentru casa voastră din Predeal? 

Avem atâția artiști talentați și așa puțin apreciați și atât de puțin se vorbește despre ei… este o mândrie pentru mine să umplu spațiile cu creațiile românilor. Și o să caut continuu să dezvolt colaborări frumoase pe plan local.

Și ce înseamnă acest loc pentru voi?

Intimitate, relaxare, frumos, prieteni.

Teodora Constantinescu: „Creez cu bucurie spații pentru oameni care să se identifice cu locul, dar în fiecare proiect las o bucățică din mine”

Teodora, care este proiectul la care visezi? Pentru ce, unde sau cu cine ți-ai dori să lucrezi…

Ooh, îmi place Corvin care aduce genialitate în simplitate, frații Popescu care fac un montaj scenic desăvârșit din orice amenajare trec prin ei și fetele de la Annterior în al căror simț estetic mă regăsesc. Dar aș vrea să fiu o furnicuță în tabăra lui Kelly Wearstler pentru stilul îmbătător de unic pe care îl are.

Citește și: Corvin Cristian, designer şi arhitect: „Cred că mintea ştie să excludă din zona pasiunilor orice activitate care este obligatorie”

Ce face Teodora Constantinescu atunci când nu lucrează? Ce îți place să faci atunci când pleci de la birou?

Să stau cu puii mei și să călătoresc. 

Dacă ai putea organiza o cină în care să inviți 5-6 oameni (trecut, prezent, viitor). Pe cine ai alege? Și ce ai vorbi cu ei?

Vara-mea care mi-a bucurat copilăria, surorile de care mi-e tare dor, prietena mea dragă Alina și fetița mea Sara care devine tot mai domnișorică. După cum vezi, doar hrană pentru suflet caut. Însă cel mai tare mi-aș scoate soțul la cină, însă fără alt public… haha.

Casa Pertal
Casa Pertal

Și, ultima întrebare, ce ai vrea să știe lumea despre Teodora Constantinescu… 

Asta dacă ne raportăm la lumea designului de interior, eu sunt o manifestare prin proiectele mele, creez cu bucurie spații pentru oameni care să se identifice cu locul, dar în fiecare proiect las o bucățică din mine. Stilul meu este nișat și o declar cu satisfacție.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora