Umflarea, senzația de arsură, de greutate, de mâncărime, de strânsoare, cu oricare te-ai confrunta, un lucru e cert: durerea de sâni provoacă suferință. În plus, orice durere de sâni atrage după sine și întrebarea: oare este un semn de cancer de sân?
Medicii numesc durerea de sâni mastlagie și susțin că cel mai important este să afli care este cauza ei. De aceea, am cerut părerea specialistului și astfel, Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, ne-a explicat care ar putea fi cauzele durerii de sâni.
Durerea de sâni ciclică
Dacă durerea de sâni reapare ciclic, ea poate fi legată de ciclul reproducător al femeii și prezintă următoarele semne:
- Durerea se traduce sub forma unei senzații de greutate înțepătoare
- Sânii se umflă sau măcar așa par
- Ambii sâni sunt afectați în principal în zona superioară. Uneori durerea poare radia și la subraț.
- Simptomele se înrăutățesc cu două săptămâni înaintea menstruației, iar apoi dispar
- Simptomele devin mai evidente la vârsta fertilă (20-30 de ani) și în preajma menopauzei.
Pentru a ameliora aceste dureri de sâni ciclice, medicul îți poate prescrie contraceptive orale, sau îți poate mări doza pe care o iei deja. Mai apoi, ți-ar putea sugera să reduci consumul de cafeină și să iei unele analgezice la nevoie.
Nivelurile hormonale
Majoritatea durerilor de sâni sunt relaționate cu nivelul a doi hormoni: estrogenul și progesteronul. Medicii nu sunt siguri asupra motivelor care atrag aceste dureri, însă susțin că pot apărea în perioade diferite ale vieții tale reproducătoare precum:
- Pubertatea
- În timpul menstruației sau atunci când suferi de sindromul premenstrual
- În timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru
- În timpul alăptării
- și în timpul menopauzei
Citește și:
Durerea de sâni cauzată de modificările sânului fibrocistic
Și această situație este legată de hormoni. Țesutul fibros și chisturile (săculețele umplute cu lichid) se formează în interiorul sânului. Poate fi dureros, însă este normal și de obicei, inofensiv.
Aproximativ jumătate dintre femeile cu vârste între 20 și 50 de ani sunt în această situație. Nu ai nevoie de tratament decât în cazul în care simptomele sunt severe.
Durerea de sâni cauzată de dezechilibrul acizilor grași
Acești acizi se găsesc în uleiurile vegetale și animale. Dacă există un dezechilibru al lor în celulele tale, sânii tăi pot fi mult mai sensibili la hormoni.
Pentru a reduce simptomele, încearcă să reduci grăsimile din alimentația ta. Medicul îți poate recomanda și o dietă bogată în carbohidrați complecși.
Durerea de sâni non ciclică
Durerea de sâni poate fi declanșată și de alte motive în afară de cele hormonale. Ar putea fi legată de alte probleme dacă:
- senzația dureroasă seamănă cu o arsură sau cu una de strânsoare
- disconfortul este constant (sau nepredictibil)
- durerea pare să afecteze doar un sân într-o anumită zonă
- ai trecut de menopauză
Durerea de sâni extramamară
Această durere se simte ca și cum ar veni din interiorul sânului, însă, de fapt radiază dintr-o altă parte, adeseori din coșul pieptului.
De obicei, durerea se ameliorează prin odihnă, medicamente antiinflamatoare fără steroizi și, uneori, cu injecții cu cortizon.
Dacă strângi mușchiul pectoral major (cel situat sub și în jurul sânului), vei simți că sânul este sursa durerii.
Infecția
Chiar dacă mastita apare de obicei la femeile care alăptează, se poate ivi la orice vârstă. Sfârcurile se pot irita de la anumite haine, iar iritația poate atrage după sine bacterii, ceea ce duce la infecție.
Citește și:
De ce se întorc medicii în România? Discutăm despre chirurgie estetică cu doamna doctor Elena Martin
Rănile la sâni
O leziune, rană, traumatism într-o anume zonă a sânului, precum aceea cauzată de o intervenție chirurgicală pentru implantul mamar, poate cauza durerea de sâni. Uneori o vătămare poate cauza umflarea venei mamare și apariția unui cheag de sânge. Deși dureros, de cele mai multe ori nu este ceva de care trebuie să te temi.
Durerea de sâni cauzată de medicamente
Anumite medicamente prescrise de medic, precum cele hormonale, pot cauza durere de sâni. Alte medicamente ce dau dureri mai sunt cele pentru inimă și cele prescrise de psihiatru.
Durerea de sâni mari se poate ameliora cu o bustieră
Femeile cu sâni mari și grei pot suferi din cauza ligamentelor și a țesutului mamar întinse. Durerea se simte nu doar la nivelul sânilor, ci și a spatelui, gâtului și a umerilor. Operația de reducere a sânilor poate ajuta, însă și aceasta poate cauza dureri dacă țesutul este afectat în timpul intervenției.
Un sutien sau o bustieră pe măsură te poate ajuta să-ți ții sânii într-un singur loc. Bustierele sportive sunt excelente chiar și în timpul somnului.