Elie Wiesel (Premiul Nobel pentru Pace în 1986), evreul de origine română care a supraviețuit Holocaustului și a uimit o lume întreagă
Elie Wiesel este cunoscut datorită muncii sale în susținerea problemei Holocaustului și a drepturilor omului, iar în 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.
S-a născut în România, în 1928, fiind singurul băiat dintre cei patru copii ai lui Șlomo și Sara Wiesel. A crescut într-o familie de evrei care aveau o băcănie în Sighetul Marmației – în aceea perioada avea o populație evreiască de 38,6%. Acasă se vorbea în idiș, iar în băcănia familiei maghiară și română.
A crescut și s-a înscris la studii gimnaziale în orașul Debrecen și apoi la Oradea, de unde a fost exmatriculat conform legilor antisemite din învățământul public maghiar. În aprilie 1944 familia sa a fost internată într-un lagăr de concentrare și la 16 mai 1944 a fost transportată la Lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau. Iar la 15 ani avea deja tatuat pe brațul stâng numărul A-7713.
Când Armata Roșie s-a apropiat de Auschwitz, evreii care erau prinși în lagărele de concentrare au fost trimiși în „Marșul Morții” spre lagărul Buchenwald.
În urma acestui marș tatăl său a murit de extenuare, inaniție și dizenterie. Dar el a supraviețuit. Iar pe 11 aprilie 1945 a fost eliberat de armata americană. Era grav bolnav și într-o stare depresivă acută. Avea doar 16 ani și era convins că rămăsese singur pe lume. După ce a supraviețuit Holocaustului a ajuns scriitor, jurnalist, filosof. Ulterior și-a regăsit cele două surori mai mari, Hilda și Beatrice (Bea), într-un orfelinat francez.
Află povestea de viață a lui Alfred Nobel – de la invenția dinamitei, la dezvoltarea Premiului Nobel
Între anii 1978 și 1986, ca președinte a Presidential Commission on the Holocaust (Comisiei Prezidențiale a Holocaustului), numită ulterior Consiliul American pentru Păstrarea Memoriei Holocaustului a activat pentru construirea în Washington a Muzeului American al Holocaustului. Iar în 1986 a primit Premiul Nobel pentru Pace. De atunci, alte câteva distincții importante: „Steaua României în grad de Mare Ofiter” în 2002 sau distincția de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic în grad de Comandant în 2006.
Wiesel a fost considerat unul dintre cei mai importanți oratori despre problema Holocaustului și a drepturilor omului. În anul 2007 el a ținut discursul principal în fața Adunării Generale a O.N.U. pentru comemorarea holocaustului.
Vrei să citești și despre ceilalți români care au câștigat Premiul Nobel?
- George Emil Palade (Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 1974), moldoveanul care a revoluționat biologia celulară
- Ioan Moraru (Premiul Nobel pentru Pace în 1985), singurul român care a câștigat Premiul Nobel, trăind în România toată viața. Cum l-a primit Ceaușescu?
- Herta Müller (Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009), scriitoarea care nu s-a lăsat învinsă de regimul comunist
- Stefan Hell (Premiul Nobel în domeniul Chimiei în anul 2014), românul dintr-o familie de șvabi din Arad care a revoluționat chimia mondială