Ellen Page versus Mary J. Blige ... sau cum îți poate distruge viața o copilărie petrecută într-o familie disfuncțională
Ce se întâmplă atunci când îți petreci toată copilăria într-o familie disfuncțională? În care tatăl pare mai interesat de tine ca un experiment științific. Iar mama face singurul gest uman din familie: te transformă într-un număr dat de ordinea nașterii. Și când toate aceste probleme se împletesc și cu crime, apocalipsă și super eroi, povestea devine repede un serial cu mare potențial de succes. Primul sezon din „The Umbrella Academy” se lansează mâine. Dar pentru că eu l-am văzut (merci, Netflix) vă povestesc puțin despre el. Suficient, sper eu, cât să vă trezesc interesul pentru un binging de week-end. Nu de alta, dar se anunță vreme urâtă în acest sfârșit de săptămână.
Ce mult mi-am dorit să nu fiu un super erou
Nu o să vă provoc să vă imaginați că ne-am întors în 1989, dar o să vă spun că începutul serialului pare desprins din vremurile pe care în mod cert ni le dorim uitate. Este 1 octombrie și nu vorbește nimeni despre nicio Revoluție. În schimb, ceasul bate de ora 12:00 și, în lume, 43 de femei se trezesc în mod inexplicabil însărcinate în luna a noua. Aparent niciuna din România, dar probabil că noi eram puțin ocupați să visăm la democrație. Imediat, acestea aduc pe lume 43 de bebeluși. Iar fenomenul îi trezește interesul unui milionar excentric și singuratic, numit Reginald Hargreeves care își propune să adopte cât mai mulți dintre aceștia.
În cele din urmă, reușește să înfiere șapte bebeluși care, în timp, încep să dezvolte puteri extraordinare. Mai puțin unul dintre ei, micuța Vanya (Ellen Page) care este mereu lăsată în afara grupului.
Calitățile celor șase copii îl determină pe Hargreeves să îi organizeze într-o bandă de super eroi care încearcă să rezolve probleme societății în care trăiesc. Se luptă cu hoți și criminali. Și ajung foarte repede pe coperțile tuturor revistelor din lume. Sunt ca niște super staruri. Dar care au, în realitate, o viață dată peste cap. Așa că, atunci când devin adolescenți pleacă cât mai departe de casa părintească. Lăsând în urmă orice viață de super erou. Și, mai ales, orice legătură cu familia lor adoptivă.
Însă, după 17 ani, sunt nevoiți să se reîntâlnească odată cu moartea lui Hargreeves. Se întorc la conacul în care și-au petrecut copilăria. Și trebuie să decidă dacă pot lăsa la o parte tensiunile și resentimentele, pentru a forma din nou o familie. Au nevoie unii de alții. Iar lumea are nevoie de ei. Fiindcă se apropie … tananam … apocalipsa. Aș spune că până aici lucrurile nu par foarte mult desprinse de scenariul tipic al unui film / serial cu super eroi. Dar nu este chiar așa.
Un serial despre cât de mult te poate afecta faptul că ai trăit într-o viață disfuncțională
Și dacă nu ești vreun mare amator de producții cu super eroi, îți vei pune întrebarea „și eu de ce să mă uit”. Și pe bună dreptate. Oricât de stereotipică ar părea povestea, serialul nu este despre super eroi, ci despre ce se întâmplă cu niște copii care au trăit într-o familie complet disfuncțională.
Pentru mine, serialul a fost despre traumele pe care ești nevoit să le înfrunți din cauza unei copilării dificile. Frați care nu își vorbesc ani de zile. Traume din copilărie pe care și astăzi copii încearcă să le depășească. Vieți amoroase neîndeplinite din cauza experiențelor nefericite din copilărie care nu îi ajută să creeze legături emoționale. Daddy issues. Și puțin de sindrom Stockholm.
Imaginați-vă că micuții au fost crescuți de un tată nu îi bagă în seamă și care avea un interes manifestat este mai degrabă științific decât părintesc – de altfel nu le spună niciodată pe nume pentru ei fiind doar niște numere date de ordinea cronologică a venirii lor pe lume (nume dat de Grace). Și de Grace, un robot care este cu atât mai prietenoasă și mai altruistă cu cât Hargreeves este mai distant și sever, și căreia copiii îi spun „Mama”.
Producția bazată pe o serie de romane grafice scrise de Gerard Way și ilustrate de Gabriel Bá, vorbește despre traumele prin care pot trece membrii unei familii disfuncționale. Iar acest lucru este accentuat și de Steve Blackman care a semnat adaptarea poveștii pentru televiziune. Tipul admite că nu este un fan înrăit al benzilor desenate, iar în cazul acestei povești a fost atras de miezul emoționant al poveștii: „pentru mine, personajele sunt foarte realiste, faptul că au niște superputeri este ceva secundar. Este un serial despre o familie disfuncțională, la care se adaugă și o poveste cu crime”.
De altfel, Blackman adaugă: „una dintre scenele mele preferate din episodul pilot este o scenă de la început, când sunt cu toții în aceeași cameră, dar nimeni nu scoate niciun cuvânt. Este unul dintre momentele acelea în care ne regăsim cu toții, când membrii unei familii nu s-au mai văzut de mult. N-am vrut să se reîntâlnească și să spună „OK, de-acum suntem o familie, hai să ne batem cu răufăcătorii”. Însă nu despre asta este vorba în serial. Pentru ei, e greu să facă parte din aceeași familie și să fie prezenți în aceeași cameră. A, și în același timp să mai și salveze lumea”.
Ellen Page vs. Mary J. Blige
La nivelul distribuției, două nume ies în evidență: Ellen Page și Mary J. Blige. Prima a fost nominalizată la Premiile Oscar în 2007 pentru rolul din filmul Juno, a doua în 2017 pentru Mudbound (tot a lui Netflix). Personajele lor sunt diametral opuse. Prima pare să fie personajul pozitiv care, ca într-un bildungsroman, trebuie să treacă de toate încercările inițiatice pentru a demonstra tuturor că merită să fie eroul principal. A doua este personajul negativ, simplu care știe ce trebuie să facă, fără prea mari obiecții: „Cha-Cha e interesată numai de afaceri. Totul se rezumă la crimă. La asasinate. Non stop”, spune Blige.
Cine o să câștige? O să vedeți pe la finalul sezonului. Oricum să nu uităm că marea piatră de încercare este treaba cu apocalipsa.
“The Umbrella Academy”, de mâine pe Netflix
De mâine (15 februarie) primul sezon al serialului cu Ellen Page, Tom Hopper, Emily Raver-Lampman, Robert Sheehan, David Castañeda, Aidan Gallagher, Cameron Britton și Mary J. Blige o să fie disponibil pe Netflix. Spor la binging!