Ernest Hemingway și ghidul unei vieți împlinite, în 20 de citate celebre - LIFE.ro
Sari la conținut

Ernest Hemingway și ghidul unei vieți împlinite, în 20 de citate celebre

Hemingway a produs cea mai mare parte a operei sale între anii 1920 și 1950, totul culminând cu un premiul Nobel pentru literatură în 1954. A publicat șapte romane, șase colecții de nuvele scurte și două opere de non ficțiune.
Share this article

Ernest Miller Hemingway s-a născut pe 21 iulie 1899 și a fost unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști, romancieri și autori de nuvele scurte din America.

Stilul său economic și subestimat – pe care l-a numit teoria aisbergului – a avut o influență puternică asupra ficțiunii secolului XX, în timp ce stilul său de viață aventuros și imaginea sa publică i-au adus admirația generațiilor următoare. Hemingway a produs cea mai mare parte a operei sale între anii 1920 și 1950, totul culminând cu un premiul Nobel pentru literatură în 1954. A publicat șapte romane, șase colecții de nuvele scurte și două opere de non ficțiune. Alte trei romane, patru colecții de nuvele și trei lucrări de non ficțiune au fost publicate după moartea lui. Majoritatea lucrărilor sale sunt consideratele „clasice” ale literaturii americane.

Ernest Hamingway a fost crescut în Oak Park, Illinois. După terminarea școlii, timp de câteva luni a fost reporter pentru The Kansas City Star. Cariera sa jurnalistică a fost oprită în momentul în care a plecat pe frontul italian pentru a se înrola ca șofer de ambulanță în primul Război Mondial. În 1918 a fost grav rănit în război, așa că a fost nevoit să se întoarcă acasă. Însă experiența războiului a constituit baza pentru ceea ce avea să fie romanul „A Farewell to Arms”, publicat în 1929.

În 1921 Ernest Hemingway s-a căsătorit cu Hadley Richardson, prima dintre cele patru soții ale sale. Împreună s-au mutat la Paris, unde el lucra în postul de corespondent străin. Nu a trecut mult timp până să cadă sub influența scriitorilor și artiștilor moderniști ai comunității de expatriați „Generația pierdută” din anii ’20.

Romanul său de debut „The Sun Also Rises” a fost publicat în 1926. A divorțat de Richardson în 1927 și s-a căsătorit cu Oauline Pfeifer. Divorțul lor s-a produs după ce Ernest Hemingway s-a întors de pe frontul războiului civil din Spania, unde a fost jurnalist corespondent. Pe front a pus bazele unui nou roman, „For Whom the Bell Tolls), apărut în 1940.

Martha Gellhorn a devenit cea de-a treia soția a sa în 1940. S-au despărțit după ce Ernest Hemingway a cunoscut-o pe Mary Welsh în Londra, în timpul celui de-al doilea război mondial. Tot în calitate de jurnalist a fost alături de trupele militare la Debarcarea din Normandia, dar și la eliberarea Parisului de sub ocupație nazistă.

Ernest Hemingway pe frontul răzbiului civil din Spania. Foto: medium.com

Ernest Hemingway și-a păstrat reședința permanentă în Key West, Florida și în Cuba. Era la un pas de moarte în 1954 când a asistat la prăbușirea a două avioane. Aceste accidente consecutive i-au provocat multe dureri, starea de sănătate rămânând degradată până la finalul vieții sale. În 1959 Ernest Hemingway a cumpărat o casă în Ketchum, Idaho, unde, la mijlocul anului 1961 a murit.

Dar pentru că viața lui Ernest Hemingway a fost una extrem de plină, de interesantă, trăită la maxim, am ales 20 de citate motivaționale, citate ce ar putea constitui ghidul vieții sale.

Despre importanța ascultării

„Îmi place să ascult. Am învățat foarte multe ascultând cu atenție. Majoritatea oamenilor nu ascultă niciodată”

Despre încredere

„Cea mai bună modalitate de a afla dacă poți avea încredere în cineva, este să crezi în el”

Despre decizia asupra subiectului scrisului

„Niciodată nu a trebuit să aleg un subiect – subiectul meu m-a ales pe mine, mai degrabă”

Despre călătorie

„Niciodată nu pleca în călătorie cu cineva pe care nu-l iubești”

Despre relația dintre inteligență și fericire

”Fericirea în cazul oamenilor inteligenți este cel mai rar lucru pe care îl cunosc”

Despre adevăr

”Nu există un singur lucru adevărat. Toate sunt adevărate”

Despre oameni

„Singurul lucru care putea strica o zi erau oamenii. Oamenii au fost întotdeauna limitatorii fericirii, cu excepția câtorva care erau la fel de buni ca primăvara”

Despre suferința pentru artă

„Nu este nimic de scris. Tot ce faci este să stai la mașina de scris și să sângerezi”

Despre a acționa

„Niciodată nu confunda mișcarea cu acțiunea”

Despre răspândirea cuvintelor

„Mă trezesc dimineața iar mintea mea începe să creeze propoziții de care trebuie să scap repede – să le vorbesc sau să le scriu”

Despre beneficiile somnului

„Iubesc să dorm. Viața mea are tendința de a se dezmembra când sunt treaz, știi?”

Despre a găsi puterea

„Lumea îi sparge pe toți, iar la final, unii reușesc să fie puternici în locurile distruse”

Despre adevărata natură a ticăloșiei

„Toate lucrurile cu adevărat ticăloase pornesc din inocență”

Despre a scrie despre ce știi

„dacă un scriitor știe suficient de bine despre ce scrie, ar putea omite lucruri pe care le știe. Demnitatea de mișcare a unui aisberg se datorează doar faptului că este deasupra apei”

Despre definiția curajului

„Curajul este bunăvoința sub presiune”

Despre durerea de a fi amuzant

„Un bărbat trebuie să suporte multe pedepse pentru a scrie o carte cu adevărat amuzantă”

Despre a-ți ține promisiunea

„Fă întotdeauna cu sobrietate ceea ce ai spus la beție că vei face. Asta te va învăța să ții gura închisă altă dată”

Despre bine vs rău

„Despre morală, știu doar că ceea ce este moral este ceea ce te face să te simți bine după aceea și ceea ce este imoral este ceea ce te face să te simți rău după.”

Despre a urmări ceva irealizabil

„Pentru un scriitor adevărat, fiecare carte ar trebui să fie un nou început în care el încearcă ceva ce pare irealizabil. El ar trebui să încerce întotdeauna ceva ce nu s-a mai făcut sau ceva ce alții au încercat și au eșuat. Apoi, uneori, cu mare noroc, va reuși”.

Despre finaluri fericite

„Nu există un om mai singur în viața morții, cu excepția sinucigașului, decât un bărbat care a trăit mulți ani cu o soție bună iar apoi a părăsit-o. Dacă doi oameni se iubesc nu poate exista un sfârșit fericit pentru asta”.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora