Filme care au stârnit controverse anul acesta. 6 nominalizări la Oscar lung discutate
Când vine vorba de Premiile Academiei, au existat întotdeauna filme care au stârnit controverse în jurul lor – chiar dacă a fost vorba doar despre o performanță favorită a fanilor care a fost respinsă. Dar, cum rămâne cu filmele care de fapt ajung nominalizate? Uneori, și acestea pot fi controversate.
Chiar înainte de nominalizările la Oscar, de pe 24 ianuarie, anul acesta au fost filme care au stârnit deja controverse.
Și nu numai asta, dar o nominalizare surpriză a dus la o revizuire oficială din partea Academiei care ar fi putut conduce (dar în cele din urmă nu s-a întâmplat) la anularea acelei nominalizări.
Iată care au fost acele șase filme care au stârnit controverse la Oscar anul acesta:
The Whale
The Whale a fost dezbătut pe scară largă chiar înainte de lansare, ca să nu mai vorbim de începutul sezonului de premiere. Filmul îl are pe Brendan Fraser în rolul unui bărbat de 270 de kilograme, Charlie, care se confruntă cu durerea și trăiește cu un handicap în ultimele sale zile. Chiar de la început, filmul a primit reacții pentru că prezenta un actor purtând un „costum gras” și proteze pentru a interpreta un bărbat de dimensiuni mai mari. De la lansare, a fost doar criticat și a fost acuzat că este „fatphobic” în portretizarea lui Charlie.
Totuși, spectatorii nu au fost dezactivați de acest lucru. The Whale a fost nominalizat la trei premii Oscar: cel mai bun actor pentru Fraser, cea mai bună actriță în rol secundar pentru Hong Chau și cel mai bun machiaj și coafură pentru Adrien Morot, Judy Chin și Anne Marie Bradley.
Filme care au stârnit controverse anul acesta: Blonde
Blonde, bazat pe romanul lui Joyce Carol Oates, este o relatare fictivă a vieții lui Marilyn Monroe. Și unele dintre momentele inventate din film au mers mult prea departe pentru unii critici și telespectatori. Blonde prezintă conținut sexual și violență, ceea ce nu doar i-a adus foarte mult rating, ci și o mulțime de critici. Deoarece filmul a fost atât de dezbinător, unii au crezut că nu ar trebui să primească nicio nominalizare la Oscar, dar a obținut una: cea mai bună actriță pentru vedeta Ana de Armas .
To Leslie
Spre deosebire de Blonde și The Whale, To Leslie nu a fost subiectul niciunui fel de controversă la lansare. De fapt, majoritatea cinefililor probabil că nici măcar nu auziseră de filmul mic, independent.
Dar, în săptămânile premergătoare nominalizărilor, o cantitate considerabilă de vedete mari și foarte mari au început să facă campanie pe rețelele sociale pentru starul Andrea Riseborough promovând-o drept cea mai bună actriță. Campania în sine li s-a părut unora ca fiind neobișnuită, dar când actrița britanică a fost de fapt nominalizată, au existat și mai multe discuții. Era clar că eforturile în numele lui Riseborough au dat roade, dar acest lucru a dus la conversații despre o recompensă pentru actorii care au promovat-o (preponderent albi) ca motiv pentru care actorii de culoare ale căror nume au apărut de multe ori în predicțiile Oscar (inclusiv Viola Davis) nu au fost recunoscuți. Academia a lansat o investigație pentru a stabili dacă campania netradițională a încălcat vreo regulă de lobby și a constatat că nu a făcut-o, cel puțin până la nivelul în care nominalizarea ei ar trebui să fie revocată.
Filme care au stârnit controverse anul acesta: Top Gun: Maverick
Top Gun: Maverick este îndrăgit de spectatori, aclamat de critici și un mare succes de box office. Dar nominalizările sale la Oscar nu vin fără dramă.
În primul rând, unii critici ai filmului l-au numit propagandă militară, cu scenariul său care se învârte în jurul piloților marinei americane care se deplasează împotriva unei țări inamice fără nume.
Există, de asemenea, discuția în curs în jurul vedetei și producătorului Tom Cruise din cauza poziției sale proeminente în Scientology. În lumina succesului filmului, la Globurile de Aur de anul acesta gazda, Jerrod Carmichael, a făcut o glumă neagră despre religie. Imediat după, el a prezentat două vedete Top Gun: Maverick, Jay Ellis și Glen Powell, creând un moment inconfortabil, deși Cruise însuși nu a fost prezent.
În cele din urmă, filmul este implicat într-un proces, în care moștenitorii scriitorului Ehud Yonay dau în judecată Paramount Pictures, susținând că și-au revendicat drepturile asupra scrierii lui Yonay, care a inspirat primul film în 1986. Potrivit The Hollywood Reporter, Paramount a susținut că noul film a fost „suficient de finalizat” înainte ca drepturile sale asupra poveștii să se epuizeze. Compania de producție a depus dosarul pentru clasare, pe care instanța l-a respins.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water este filmul cu cele mai mari încasări din 2022 și s-ar putea să devină cel mai mare film din toate timpurile. (Până acum, a ajuns pe locul 4 în listă.) Dar, deși este extrem de popular, a existat un apel la boicotarea filmului din cauza modului în care acesta împrumută situații de la indigenii nord-americani.
Pe 18 decembrie, utilizatorul Twitter @asdza_tlehonaei a încurajat un boicot, numind filmul „oribil și rasist”.
„Alăturați-vă nativilor și altor grupuri indigene din întreaga lume pentru a boicota acest film oribil și rasist. Culturile noastre au fost însușite într-un mod dăunător pentru a satisface complexul salvator al unui om [alb]”, se arată pe Twitter
Pe fondul acestei reacții, un interviu din 2010 al regizorului James Cameron a început din nou să circule – în special partea în care el spune că a fost inspirat de oamenii Lakota când a scris primul Avatar, folosind un limbaj care unora li s-a părut problematic și disprețuitor.
Filme care au stârnit controverse anul acesta: Elvis
Elvis a trezit mai puține controverse decât celelalte filme de pe listă, dar oamenii sunt cu siguranță împărțiți în privința calității sale.
Starul Austin Butler a primit multe laude pentru interpretarea lui Elvis Presley – inclusiv un Glob de Aur și o nominalizare la Oscar – dar alte aspecte ale filmului au fost mai puțin bine primite. De exemplu, portretizarea lui Tom Hanks a colonelului Tom Parker a derutat unii spectatori.
Recenzia publicației New Yorker îl numește filmul Elvis „un articol Wikipedia decorat cu strălucire, care se datorează puțin simțului său stilistic”, în timp ce criticul The New York Times scrie că „se clătina între revizionism și mitologia zombi, nesigur dacă vrea să fie o fabulă pop fastuoasă sau o melodramă tragică”. Totuși, filmul a ajuns la opt nominalizări, inclusiv pentru cel mai bun film.