Filme din care putem înţelege generaţia Z
E o poveste de când lumea şi pământul. Fiecare nouă generaţie pare greu de înţeles de către cele precedente, iar acţiunile ei par de multe ori ciudate, dacă nu chiar revoltătoare în rândul celor care o privesc din afară. Generaţia Z îi cuprinde pe tinerii născuţi între 1995 şi 2010, cei care mai sunt denumiţi şi succesorii celor numiţi millenials. Membrii ei sunt adevăraţii nativi digitali, cei care au avut acces la noile tehnologii încă din primii ani de viaţă, prin urmare nu ştiu ce sunt barierele de conexiune şi au acces la o deschidere multiculturală neobişnuită până la ei. Iar asta le-a adus şi o mulţime de contestatari, aşa că am căutat o listă cu filme din care putem înţelege generaţia Z mai bine, pregătindu-ne astfel şi pentru următoarele.
The Fallout (Viaţa de după)
The Fallout este o dramă din 2021 cu şi despre adolescenţii americani. Filmul urmăreşte povestea lui Vada Cavell, interpretată de Jenna Ortega, o elevă de liceu care suferă o traumă ce o afectează extrem de mult după ce un atac armat se fnalizează cu victime, la ea în şcoală. Vada se izolează de familie şi de cel mai bun prieten, intră în depresie şi o ia pe o pantă extrem de periculoasă şi distructivă.
Spider-Man: Homecoming (Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă)
Pentru că fimele cu super eroi nu mai sunt doar simple filme cu super eroi, dacă vrei să afli mai multe despre Generaţia Z, ce o motivează, dar şi care sunt barierele de care se loveşte, Spider-man: Homecoming este o alegere bună. Încântat de experienţa trăită cu Răzbunătorii (The Avangers), tânărul Peter Parker se întoarce acasă, alături de mătuţa May. Sub îndrumarea atentă a mentorului său, Parker începe să-şi accepte noua identitate ca Spider-Man, dar încearcă să revină şi la rutina de zi cu zi.
The Hate U Give
Drama din 2018 este bazată pe romanul cu acelaşi nume al lui Angie Thomas şi ne prezintă balansul pe care trebuie să îl facă o adolescentă de culoare ce trăieşte într-un cartier sărac, locuit în majoritate tot de persoane de culoare, dar învaţă la o şcoală privată, frecventată în general de copii de bani-gata. Tânăra este martora uciderii prietenului ei din copilărie de către un poliţist şi, deşi identitatea îi este protejată, familia ei începe să primească ameninţări cu moartea.
Spider-Man: Far from Home (Omul-Păianjen: Departe de casă)
Ne întoarcem la seria Spider-Man pentru că este reprezentativă pentru generaţia Z. Filmul din 2019 îl scoate pe Peter Parker din zona de confort şi îl duce departe de casa sa din New York, tocmai în Europa, unde vacanţa şcolară se transformă brusc într-o nouă operaţiune de salvare a lumii.
The Edge of Seventeen
Filmul din 2016 este un amestec de dramă şi comedie, cu povestea unei adolescente de 17 ani în prim-plan. Nadine şi-a pierdut la vârsta de 13 ani tatăl, singurul membru al familiei de care se simţea apropiată şi în care avea încredere. Relaţiile cu fratele mai mare şi mama ei sunt dezastruoase, iar singura căreia i se destăinuie este prietena din copilărie, Krista. Când însă aceasta se apropie de fratele lui Nadine, lucrurile încep să se complice peste măsură pentru liceeana aflată în derivă din punct de vedere emoţional.
Booksmart (Examen de (i)maturitate)
Comedia din 2019 ni le prezintă pe Amy şi Molly, 2 prietene bune şi eleve eminente, care îşi dau seama că se apropie de finalizarea liceului şi nu au trăit experienţele clasice ale adolescenţei. Decid astfel să muncească mai puţin şi să se distreze mai mult, doar că ajung să trăiască într-o singură noapte aventuri cât pentru toţi cei 4 ani de liceu.
Love, Simon
Filmul apărut din 2018 este tot un mix între dramă şi comedie, bazat pe romanul cu acelaşi nume al lui Becky Albertalli. Simon este un adolescent de 17 ani, homosexual, care încearcă din răsputeri să ţină în control relaţia cu familia, cu prietenii, cu colegul anonim de care s-a îndrăgostit online şi să-i facă faţă băiatului care ameninţă că îi dă în vileag preferinţele sexuale în faţa întregii şcoli.
Five Feet Apart (La 5 paşi de tine)
Drama romantică din 2019 este inspirată din povestea reală a lui Claire Wineland, o tânără diagnosticată cu fibroză chistică. Pelicula îi are în centru pe Stella şi Will, 2 tineri ce suferă de fibroză chistică şi sunt trataţi în acelaşi spital. Acesta este şi locul în care se îndrăgostesc şi încearcă să construiască o relaţie, dar regulile stricte ale spitalului îi împiedică pe aceştia să se apropie la mai mult de 5 paşi unul de celălalt.
Eight Grade (Clasa a opta)
O nouă comedie dramatică, a cărei premieră a avut loc în 2018, ne aduce în faţa ochilor povestea lui Kayla, interpretată de Elsie Fisher, o adolescentă ce se luptă cu anxietatea, dar încearcă în acelaşi timp să profite de ultimele zile de gimnaziu ca să obţină aprobarea socială a colegilor săi.
Dope
Închei lista tot cu un amestec de dramă şi comedie ce ni-l prezintă pe Shameik Moore în rolul lui Malcolm, un tocilar care trăieşte într-un cartier cu criminalitate extrem de ridicată, dar care visează să plece de acolo şi să studieze la şcoala visurilor lui, Universitatea Harvard. Intră însă fără să vrea, alături de prietenii lui la fel de pasionaţi de învăţătură, într-o aventură periculoasă cu droguri şi arme.
Citeşte şi: Cum îi afectează TikTok pe copiii noștri? Sfatul psihologului pentru părinți? – LIFE.ro
Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.