Cum îi afectează TikTok pe copiii noștri? Sfatul psihologului pentru părinți? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum îi afectează TikTok pe copiii noștri? Sfatul psihologului pentru părinți?

Există conținut inadecvat pe TikTok? Securitatea datelor utilizatorilor este respectată? Sau copilul poate avea de câștigat din experiența utilizării aplicației? Cum îi afectează aplicația TikTok pe copiii noștri?
Share this article

Cum îi afectează aplicația TikTok pe copiii noștri? La ce pericole sunt expuși? Și care este datoria noastră, a părinților atunci când vine vorba de protecția propriilor copii?

Generația Z pare că nu se mai satură de TikTok, însă mulți dintre noi ne facem griji legate de cum îi afectează pe copiii noștri această aplicație.

Există conținut inadecvat pe TikTok? Securitatea datelor utilizatorilor este respectată? Sau copilul poate avea de câștigat din experiența utilizării aplicației?

La toate aceste întrebări ne răspunde azi psihologul Constantin Cornea, care ne oferă și câteva sfaturi legate de comportamentul nostru, al adulților, vis a vis de utilizarea aplicației TikTok de către copiii noștri.

Ce înseamnă aplicația TikTok și cum îi afectează pe copiii noștri?

Cu peste 1,65 miliarde de descărcări până în prezent, TikTok este în prezent cel mai tare site de socializare pentru adolescenți și tineri. Dar, în timp ce copiii descarcă aplicația, părinții au întrebări: Ce este? De unde a venit? Și, cel mai important, este sigură?

Deși poate părea că a ieșit de nicăieri, aplicația a fost lansată de fapt în 2014, ca un site numit Musical.ly. În 2018, a fost achiziționat de o companie cu sediul în Bejing și a fost transformat în aplicația chineză TikTok, care azi rulează un conținut bogat în clipuri video și multă muzică. Pare un teren extrem de fertil pentru distracție, ceea ce, deși nu-mi place să recunosc, chiar este pentru puștii din ziua de azi. Ceea ce e îngrijorător este calitatea conținutului care abia acum începe să fie securizat printr-o funcție de control parental, asemenea Youtube Kids.

Citește și: Fondatorul TikTok. Cum a reușit un antreprenor chinez să producă cea mai populară aplicație non gaming din lume?

Cum îi afectează TikTok pe copiii noștri și ce trebuie să știe un părinte despre această aplicație?

Copiii pot fi ținte pentru prădătorii online

TikTok permite utilizatorilor să contacteze pe oricine din lume, iar acest lucru vine la pachet cu multe pericole. La fel ca orice platformă de socializare care are un mesaj direct sau o caracteristică de comment, există întotdeauna posibilitatea ca copilul tău să poată discuta cu oricine, inclusiv cu străinii. TikTok este o platformă care încurajează performanța, iar mulți dintre utilizatorii săi sunt încântați să-și prezinte talentele. Acest lucru poate face treaba mai ușoară pentru „prădători”, deoarece aceștia se pot foloosi de complimente și lingușeli ca o modalitate de a intra în viața copiilor, făcându-i să se simtă speciali.

De pildă, funcția „Duets” a aplicației, care permite să dai remixul videoclipului unui alt utilizator lip-synch sau îi permite copilului să danseze alături de celălalt utilizator într-un clip nou, a fost exploatată de prădătorii sexuali. BuzzFeed News a raportat problema, menționând că prădătorii care se ascund în aplicație folosesc adesea „Duets” pentru a trimite tinerilor mesaje explicite.

Copilul poate fi expus unui conținut inadecvat

Aplicația este împărțită în două secțiuni principale. Cea de bază este denumită „Pentru tine”, și are un flux de videoclipuri generat algoritmic, similar cu pagina Explore de la Instagram. Dacă glisezi spre stânga, vei vedea un feed mai personalizat, numit „Following”, care conține încărcări de la persoanele pe care alegi să le urmărești. Acest feed public este destul de problematic. Chiar dacă îți setezi propriul cont pe privat, poți fi expus în continuare la conținut sexual sau violent postat în fluxul public. Aici găsești de la TikToks-uri cu caracter sexual până la cascadorii periculoase din punct de vedere fizic, pe care copiii ar putea dori să le recreeze și până la moduri rasiste și comentarii discriminatorii.

cum îi afectează TikTok pe copii
Feed TikTok

Conversațiile despre sănătatea mintală pot fi periculoase

TikToks-urile din oricare dintre feeduri pot conține, de asemenea, conținut extrem de personal sau sensibil. Aceste videoclipuri nu numai că îi pot deranja pe cei care le văd în trecere, dar reacțiile la postări ar putea încuraja auto-vătămarea. De exemplu, copiii care recunosc depresia sunt adesea întâmpinați cu reacții respingătoare și sarcastice. Unii sunt chiar încurajați public să încerce să se sinucidă.

Natura aplicației poate cauza anxietate copiilor

TikTok încurajează crearea de conținut, iar utilizatorii pot folosi funcția „Reacții” pentru a răspunde la videoclipurile care le plac cu propria lor captură video. În timp ce această configurație ar putea susține impulsurile artistice ale copiilor, ar putea provoca și anxietate.

Copiii pot fi atrași de presiunea de a crea conținut mai mult și mai bun și acest lucru poate provoca anxietate, mai ales dacă rezultatul nu se traduce în popularitate. Și mulți aleargă după această popularitate participând la provocări, care deseori pot fi periculoase. Exemple ar fi Cinnamon Challenge, Jocul sufocării sau Kiki Challenge.

Utilizatorii pot deveni victime ale cyberbullying-ului

Spre deosebire de Twitter sau Facebook, TikTok ar putea duce la hărțuire cibernetică și trolling. Când videoclipurile nu sunt amuzante sau de succes, sunt denumite „cringey”. Acestea oferă muniție pentru cei care vor să-și bată joc de ele. Oamenii pot crea, de asemenea, mai multe conturi, folosind pseudonime pentru a-i viza pe alții, în special pe cei pe care nu-i plac. Trolling-ul este popular și pe TikTok – mai ales prin caracteristica „Reacții”.

cum îi afectează TikTok pe copii
Funcția Reacții pe TikTok

Există preocupări legate de siguranța datelor utilizatorilor

Anul trecut, guvernul SUA a deschis o revizuire a securității naționale a achiziției TikTok de către o companie chineză, a raportat New York Times. Comisia Federală pentru Comerț a amendat TikTok cu 5,7 milioane de dolari pentru încălcarea Legii privind protecția confidențialității online a copiilor (COPPA).

Aceasta a fost cea mai mare pedeapsă civilă dintr-un caz de confidențialitate în care sunt implicați copiii, din istoria SUA. Legea impune companiilor să obțină consimțământul părinților pentru a colecta datele copiilor sub 13 ani, iar TikTok nu a făcut acest lucru. De asemenea, nu au reușit să anunțe părinții cu privire la modul în care au colectat datele copiilor sau să le permită să solicite ștergerea acestor date.

Având în vedere încălcarea, mii de părinți s-au plâns, iar TikTok a demarat eforturi sporite pentru a îmbunătăți confidențialitatea și securitatea pe platformă. Cu toate acestea, cazul este un motiv pentru care părinții ar trebui să rămână vigilenți împotriva abuzurilor de date.

Ce sfaturi are psihologul pentru părinți?

Pentru a ne raporta la realitatea noastră imediată, am discutat cu psihologul Constantin Cornea despre ce înseamnă aplicația TikTok și cum îi afectează pe copii folosirea ei.

Ce efecte poate avea aplicația TikTok asupra copiilor noștri?

Efectele, din perspectiva psihologică pot fi foarte multe, în sensul în care, dacă  adolescentul sau copilul își petrece prea mult timp pe TikTok, poate dezvolta următoarele probleme:

  • întârzieri de dezvoltarea intelectuală sau emoțională
  • lipsa empatiei
  • o tulburare de personalitate: narcisică, histrionică, borderline, antisocială, pasiv agresivă, obsesiv-compulsivă
  • depresie
  • anxietate
  • atacuri de panică
  • anorexie, bulimie, obezitate
  • tulburari ale vieții sexuale sau a identității de gen
  • tulburări ale somnului
  • rezultate școlare slabe
  • chiul
  • dezvoltarea unor adictii de: droguri, alcool, țigarete, jocuri de noroc.

Care este responsabilitatea părintelui în cazul în care copilul folosește aplicația TikTok?

Responsabilitatea unui părinte din punct de vedere psihologic, constă în a crește și a educa copilul. Daca internetul sau, în mod specific TikTok-ul reprezintă sau nu o cale ce mă poate ajuta să îmi educ anumite talente sau abilități ale copilului, atunci pot să îl incurajez să le folosească. Însă nu trebuie să uităm că Tik Tok-ul nu este un mod de viață. Este doar un canal ce nu trebuie să acapareze tot timpul copilului, sau de la care să mă aștept să mă înlocuiască aproape în totalitate în responsabilitățile pe care le am, legate de propriul copil.

Și care ar fi semnele că ceva nu este în regulă cu copilul și când ar trebui să cerem ajutor?

Semnele cele mai evidente care ar trebui să ne dea de gândit ar putea fi următoarele:

  • copilul este trist, abătut, lipsit de energie, lipsit de chef
  • nu mai dorește să socializeze
  • își petrece prea mult timp în mediul on line
  • este nesigur, temător, fricos
  • se plânge de dureri care se tot plimbă prin corp
  • lipsa poftei de mâncare sau o poftă de mâncare exagerată
  • probleme cu somnul: insomnie, coșmaruri, enurezis
  • rezultatele școlare sunt slabe
  • este agresiv cu: alți oameni, animale, bunuri.

Ce trebuie să facem dacă remarcăm unul din semnele de alarmă descrise, sau dacă dorim pur și simplu să primim un sfat personal legat de propriul copil?

Este important să apelam la un psiholog. Împreună se poate concepe un plan de dezvoltare a copilului.

În cazul în care remarcați deja că propriul copil are unul sau mai multe din simptomele descrise mai sus, ajutorul psihologului devine foarte important. Puteți învăța astfel cum să vă gestionați propriile emoții, dar și ce este de făcut pentru a corecta problemele cu care se confruntă copilul.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora