Fine dining cu sarmale şi scovergi
Noi, cei obişnuiţi cu bucătăria românească, cu greu ne putem imagina alăturarea dintre ideea de „fine dininig” şi sarmalele româneşti. Mâncarea tradiţională este foarte bună, nu ne înţelegeţi greşit! Însă puţini s-au încumetat să ducă ideea mai departe şi să imagineze felurile de mâncare româneşti în contextul unei „reţete” moderne. Însă creativitatea maeştrilor bucătari ne poate depăşi aşteptările şi ne poate încânta papilele. Vă prezentăm mai jos câteva restaurante din Bucureşti care s-au încumetat să propună oaspeţilor (români sau străini) „noua bucătărie românească”. Da, se poate face „fine dining” şi cu sarmale, şi cu scovergi!
Maize – Farm to Table
Aşa cum o arată şi numele locului, la Maize preparatele din meniu sunt pregătite cu ingrediente „de origine controlată”. Este un fel pretenţios de a spune că legumele şi celelalte ingrediente ajng în bucătăria chef-ului de la Maize direct de la fermă. Aici meniul este gândit astfel încât să folosească produse de sezon, iar ingredientele care sunt importate din alte ţări sunt atent verificate şi alese. Însă Maize nu surprinde doar prin grija faţă de ingrediente, ci şi prin curajul cu care bucătarul a ales să treacă în meniu categoria „New Romanian Cuisine”. Cum arată noua bucătărie românească? Este plină de culoare, este îndrăzneaţă (ca forme şi texturi)… este nouă!
Şi nu trebuie să ne credeţi pe cuvânt! Treceţi pe la Maize – farm to table şi comandaţi Burger romȃnesc sau Varză cu carne. Burgerul (atât de străin gastronomiei locale) este, de fapt, o scovergă umplută cu carne de vită, caşcavea afumată de pe Valea Doftanei, varză călită şi sos de muştar. Iar varza cu carne nu arată deloc aşa cum sunteţi obişnuiţi. E chiar o ceafă de porc gătită la foc mic, însoţită de texturi de varză şi un sos de varză murată cu pătrunjel. Căutaţi şi celelalte preparate „tradiţionale”. Chiar şi la deserturi!
Maize – farm to table, Labyrinthe Paris, Str. Paris 61A, et. 3, Tel: 0745.211.234. Detalii pe maize.ro
Mahala
Foarte inspirat numele acestui restaurant! Mahala te duce cu gândul (dacă ştii limba română) chiar la vechile cutume româneşti. Iar de când s-a deschis restaurantul din Calea Rahovei „mahala” înseamnă şi fine dining românesc – iar la acest capitol nu intră doar preparatele din meniu, ci şi decorul absolut superb!
Dintre preparatele „tradiţionale” vă sfătuim să încercaţi momiţele cu sos de viţel şi spumă de castraveţi, pulpa de raţă din garniţă cu pâsat sau o supă de viţel cu rasol, servit cu spanac şi hrean. Şi la categoria deserturi Mahala ne surprinde în mod plăcut. Ce ziceţi de o „crocănţeală cu prune şi îngheţată cu armagnac” sau o porţie de colivă?
Mahala, Calea Rahovei 147-153; Tel: 0729.003.002. Detalii pe www.restaurant-mahala.ro
Zexe Zahana
Dacă n-aţi auzit până acum de Zexe Zahana, înseamnă că nu sunteţi din Bucureşti sau că ocoliţi cu tot dinadinsul mâncarea românească. Dincolo de glumă, acest restaurant este unul dintre cele mai lăudate localuri atunci când vorbim despre bucătăria tradiţională. Şi este un loc căutat atât de români, cât şi de gurmanzii străini. Deşi nu se îndepărtează foarte mult de reţetele tradiţionale, bucătarii de la Zexe surprind prin propunerile culinare rare. De exemplu, puteţi alege sărmăluţele în foi de varză, din carne de porc mistreţ. Reţeta şi modul de preparare respectă o veche reţetă de la Hanu’ Ancuţei.
Vă mai sugerăm să încercaţi Ceafa de Mangaliţa cu iahnie de fasole, specialităţile măcelăreşti sau ciorba de potroace. Nu rataţi nici lista de deserturi, pardon „cofeturi istorice”, cu nume îmbietoare – de la „Take Ionescu” la „Regina Maria”.
Zexe, Str. Icoanei 80; Tel: 0732.232.424. Detalii pe zexe.ro
Lacrimi şi Sfinţi
Lacrimi şi Sfinţi are deja o veche şi bună reputaţie atât în rândul turiştilor, cât şi în rândul gurmanzilor autohtoni. Nu putem să nu atragem atenţia asupra decorului inovator, care a uimit încă de la deschiderea localului prin modul ingenios în care a îmbinat motivele tradiţionale cu ideea de contemporan.
Dar să revenim la mâncare şi la ideea de fine dining. Lacrimi şi Sfinţi şi-a construit meniul tot pe baza reţetelor din bucătăria noastră tradiţională, dar a căutat să adauge noi şi noi elemente moderne. Sunt câteva principii asumate de chef-ii restaurantului: ingredientele să fie locale, să fie, pe cât posibil, de sezon şi să fie cultivate sau crescute în condiţii naturale.
O să trecem repede în revistă ciorba de berbec barbar sau brânza împăturită în foaie de viţă marinată cu miere, ca să vă îmbiem cu sarmalele „nu-mă-uita”, din carne de gâscă, viţel şi porc, fierte în Sauvignon Blanc şi servite cu mămăliguţă, smântână şi ardei iute. Sau cu o porţie de „Curcan de Planton”, adică o porţie de curcan împănat cu prune, ghimber, curmale şi usturoi, tăvălit prin cuptor multe ceasuri, servit cu mazăre caramelizată. Ştim, ştim, e cam greu să nu poftiţi! P.S.: (pentru curajoşi) Nu rataţi „brigada moravuri”!
Lacrimi şi Sfinţi, Şepcari 16 (Centrul Vechi); Tel: 0725.558.286, 0372.773.999. Detalii pe lacrimisisfinti.com