Fondatorul Versace, designerul vedetelor și capetelor încoronate ucis de un criminal în serie
Inovație, lux, spectacol. Creațiile lui Gianni Versace au uimit și cucerit o lume întreagă. A fost cel care a reinventat moda, cel care a adus pe podium haine în culori țipătoare la care alții nici n-ar fi îndrăznit să se gândească, cel care a adus metalul și pielea în combinații uimitoare. A schimbat radical lumea modei și a divertismentului, transformând defilările de modă în show-uri grandioase. Fondatorul Versace a avut o viață plină de inspirație și creativitate pe care le-a folosit ca să construiască una dintre cele mai cunoscute și apreciate companii din domeniu. A avut însă parte și de un sfârșit violent și prematur.
Fondatorul Versace – Născut pentru a crea
Giovanni Maria Versace s-a născut la finalul lui 1946 în Calabria, Italia și a făcut rapid cunoștință cu lumea design-ului. Mama lui, o croitoreasă foarte talentată și căutată, l-a primit de mic în atelierul său deschizându-i astfel drumul în domeniu. Dar Gianni era în egală măsură interesat de arhitectură și istorie, pasionat fiind de Grecia antică și arta din acea perioadă. În adolescență l-a descoperit și pe Andy Warhol, o altă sursă importantă de inspirație în munca lui ulterioară. Toate aceste interese și insistențele mamei de a lăsa arhitectura pentru design aveau să-l transforme rapid în designer-ul revoluționar care a încurajat femeile să iasă din tiparele clasice de până atunci.
Avea 26 de ani când a decis că Milano e un loc mai potrivit pentru ideile și ambițiile sale. A început să lucreze în industria de fashion design, iar în mai puțin de un an era designer la Byblos, una dintre cele mai de succes linii ale Genny, un producător italian de haine ready-to-wear. Patru ani mai târziu reușea să-și convingă angajatorul să creeze o linie nouă de haine, ieșite din tipare, și așa apărea Complice. Succesul acesteia i-a dat curajul de care avea nevoie ca să pregătească prima colecție ce avea să-i poarte numele, iar prezentarea ei avea să fie făcută tot într-un spațiu neconvențional, la Muzeul de Artă din Milano. La 32 de ani Gianni Versace deschidea primul său magazin, un boutique pe Via Della Spiga. Era deja o emblemă deși era abia începutul.
Fondatorul Versace – Cum se pun bazele unui imperiu
Versace fascina și enerva în egală măsură. În timp ce mulți îl ridicau în slăvi pentru creațiile lui pline de culoare, care scoteau în evidență corpul femeilor, alții îl considerau lipsit de bun gust și îl condamnau pentru că promova atitudinea sexi printre tinerele vremii. Se spunea atunci că ”Armani îmbracă soția, în timp ce Versace îmbracă amanta.”
În același an cu deschiderea boutique-ului din Milano, fondatorul Versace îi aduce alături de el pe fratele său mai mare și pe sora mai mică. Santo devenea președintele companiei și prelua partea financiară, iar Donatella era vice-președinte și devenea consultantul său pe parte creativă. Soțul Donatellei, Paul Beck, a primit și el o funcție importantă în companie: director al liniei de haine pentru bărbați.
În anii `80 brandul Versace era deja unul internațional. Hainele care lăsau la vedere picioare, umeri, spate era tot mai râvnite de femei din întreaga lume, iar Gianni Versace avea să mai facă o mișcare îndrăzneață pentru acele vremuri. La show-urile lui, în primele rânduri nu mai stăteau bogătașii vremii, ci vedete din toate domeniile și chiar capete încoronate. Prințesa Diana, Madonna, Sting, Elton John nu erau doar personalități menite să îi crească faima, îi erau prieteni și clienți fideli. Versace a fost cel care a lansat conceptul de supermodel, iar frumuseți precum Naomi Campbell, Cindi Crawford, Claudia Schiffer, Helena Christensen sau Carla Bruni erau nelipsite din defilările casei Versace și de la petrecerile fabuloase ce la urmau.
În timp ce numărul magazinelor Versace creștea constant, iar compania își diversifica activitatea intrând și în zona parfumeriei de lux, mobilier sau bijuterii, Gianni Versace începe colaborările în zona artei teatrale. Produce costume pentru spectacole prezentate la Scala din Milano, Teatrul din Milano sau Opera din San Francisco, designerul satisfăcându-și în același timp iubirea pentru creațiile vestimentare și pe cea pentru istorie. Tot el a fost cel care a creat costume de scenă pentru marii artiști ai vremii, precum Michael Jackson, Paul McCartney sau Elton John, iar Madonna a fost imaginea mai multor campanii publicitare ale casei Versace.
Fondatorul Versace – Între iubirea față de un bărbat și pasiunea pentru alții
Gianni Versace a divinizat femeile, dar a iubit bărbații. Într-o perioadă în care puțini erau cei care aveau curajul să discute deschis despre orientarea lor sexuală, cu atât mai puțin celebrități, fondatorul Versace nu a făcut niciodată vreun secret din faptul că era homosexual. Iar din 1982 toată lumea a știut că modelul Antonio D`Amico este partenerul său, acesta stându-i alături până la sfârșit. Nu a fost însă o relație ușoară pentru că Gianni Versace era recunoscut pentru faptul că îi plăceau aventurile pasagere și era client fidel al cluburilor gay, ba chiar plătea adeseori pentru serviciile sexuale ale unora dintre bărbații ce îi ieșeau în cale.
Fondatorul Versace – Ucis la 6 luni după ce învinsese cancerul
Sfârșitul i-a fost adus tot de un individ care se prostitua, însă în ciuda zvonurilor, se pare că cei 2 nu se cunoșteau. În dimineața de 15 iulie 1997 Gianni Versace a fost împușcat pe scările casei sale din Miami, pe când se întorcea de la o plimbare pe plajă. Andrew Cunanan, criminalul său, mai ucisese alți 4 bărbați înaintea lui Versace și a fost găsit fără suflare la 8 zile după ce l-a împușcat pe designer. S-a sinucis cu aceeași armă. Peste 2000 de oameni au participat la funeraliile designerului, la Milano. Printre aceștia a fost și Prințesa Diana, cea care avea să-și piardă viața o lună mai târziu, în accident de mașină, la Paris.
Cu 6 luni înainte să fie ucis, Versace primise vestea că este vindecat de o formă rară de cancer cu care se luptase mai bine de 2 ani de zile. Avea 50 de ani și credea că a depășit cel mai greu moment al vieții sale.
Versace a lăsat jumătate din avere nepoatei sale, Allegra Versace, fiica Donatellei și i-a lăsat iubitului său o retribuție lunară de peste 25.000 de dolari, precum și dreptul de a locui în oricare dintre casele lui din Italia și Statele Unite ale Americii. Partea aceasta din testament a fost aprig contestată de Donatella Versace, care nu s-a lăsat până nu a redus considerabil suma acordată lui Antonio D`Amico. Pe de altă parte, Antonio nu a luptat deloc pentru moștenirea lăsată de iubitul său. S-a luptat cu depresia ani de zile după moartea designerului. Acum conduce propria casă de modă, cu articole destinate iubitorilor golfului. Deși bărbatul a refuzat constant să vorbească despre pierderea suferită, momentul lansării filmului The Assissination of Gianni Versace: American Crime Story l-a iritat peste măsură. A fost singura dată când a vorbit despre acest lucru și a spus doar că pelicula nu are nicio legătură cu realitatea, este o ficțiune și că deși a fost acolo când și-a pierdut iubitul, nimeni din echipa de producție nu a considerat important să îi ceară părerea.