Franța, Portugalia, nordul și sudul Spaniei: câteva opriri pe care trebuie să le faci în drumul către cea mai bună cafea de specialitate
#vanLIFE nu înseamnă doar plajă, munte sau parcuri naționale, ci și cafea de specialitate. Pentru noi, această aventură ne-a ajutat să descoperim orașe noi, dar și să vedem locuri precum Lisabona sau Porto prin ochii localnicilor. Iar cu fiecare oraș a venit și ocazia de a ne bucura de o cafea de specialitate. În București ne place să vorbim cu barista, să aflăm ce cafele au în râșniță și care este povestea din spatele pasiunii lor pentru cafea. De aceea, pe LIFE.ro găsiți interviuri cu foarte mulți dintre ei – de la Mihai Panfil, de la Origo, la Paul Ungureanu și Radu Solo, de la Boiler. Dar să revenim la aventura nouă alături de #KUFvan, am vrut să vedem cât de diferită este cafeaua din Slovenia sau cu ce mic dejun se combină cel mai bine un V60 în Albufeira, așa că vă invităm să descoperiți care sunt cafenele de specialitate care ne-au plăcut cel mai mult până acum.
Și să vă spunem un secret, ce este fain la cafeaua de specialitate este că merge perfect în călătorie și se completează minunat cu tehnologia. Așa că poți să plătești pentru ele cu cardurile virtuale de la ING Bank România. Sunt emise instant și gratuit, direct din Home’Bank. Pot fi utilizate imediat, direct la POS, prin Apple Pay sau Google Pay, folosind telefonul mobil. Da, poți plăti și în magazine cu cardul virtual. Trebuie doar să ai pe telefon o aplicație de plăți – Apple Pay sau Google Pay – și să înrolezi cardul acolo. În plus, în special pentru noi care sunt mereu pe drum, mai este ceva foarte util la cardul virtual: nu există fizic, deci nu se poate rătăci. El trăiește doar la tine în Home’Bank. Și nu trebuie să îl cauți la cumpărături, ba chiar poți să îți lași portofelul acasă. Ușor și rapid, fix ce trebuie când ai nevoie de cofeină de calitate cât mai repede.
Acum că v-am spus cel mai important secret pe care îl deținem atunci când vine vorba despre cafeaua de specialitate, a venit momentul să vă arătăm și locurile prin care am fost:
Cafea de specialitate în Slovenia, Ljubjana
Capitala Sloveniei este foarte cosmopolită. Găsești aici mulți expați, iar asta înseamnă că nu o să ai probleme să găsești oameni care să vorbească în engleză cu tine. Și, evident, au apărut și câteva specialty coffee. Noi am ajuns la Mariposa Specialty Coffee Roasters, cea mai bună cafeanea de specialitate din Ljubjana, din care ne-am și cumpărat cafea. De aici am aflat că slovenilor le place cafeaua puțin mai arsă.
Franța: Chamonix & Bordeaux
Cum am trecut Alpii în Franța, ne-am oprit la o cafea. Iar Chamonix a fost o surpriză foarte plăcută pentru noi. Moody ne-a oferit nu doar un flat white foarte bun, ci și un dulce foarte gustos.
Pe partea opusă, aproape de stridiile din Cap Ferret, am descoperit un Bordeaux foarte cochet. L-am traversat cu trotineta într-o zi și, recunoaștem, ne-am mai întoarce. Nu am avut foarte mult timp să vizităm, însă ne-am oprit la L’Alchimiste Cafe Boutique pentru un flat white și un răsfăț dulce. Dacă pentru prăjituri nu este de mirare că au fost bune, doar suntem în Franța, cafeaua a fost chiar o surpriză plăcută.
Cafea de specialitate în nordul Spaniei: A Coruña
Nordul Spaniei a fost pentru noi o aventură mai mult în natură. De data aceasta nu ne-am oprit nici în Bilbao, nici în San Sebastian, însă sunt clar două destinații pe care vi le recomandăm. Nu doar datorită cafelei de specialitate și a gastronomiei, ci mai ales a atmosferei foarte faine. De data aceasta, nordul Spaniei ne-a adus o altă surpriză plăcută în orașul A Coruña. Cat Love Coffee și, mai ales, Waco au fost două opriri extrem de inspirate. Încercați la Cat Love Coffee smoothie-urile și, mai ales iced coffee.
Din Cat Love Coffee ne-am cumpărat o cafea de la Nomad, una dintre cele mai cunoscute prăjitorii din Barcelona, iar de la Waco ne-am și cumpărat o cafea din Mexic foarte bună.
Portugalia: Porto, Lisabona & Albufeira
Porto și Lisabona erau două opriri pe care știam că le vom face și pentru că voiam să descoperim niște cafenele de specialitate foarte bune.
Iar dacă în Porto ne-am oprit la So Coffee, unde am văzut că și ei țin cold brew-ul în aceeași sticluță ca noi, în Lisabona, așa cum ne așteptam, am găsit multe cafenele de specialitate unde se lucra. Am încercat și noi asta în Combi și Hello Kirtof.
Iar în Bowls Bar ne-am oprit de două ori pentru că mâncarea de aici a fost senzațională.
Dacă ajungi în Portugalia trebuie să dai o fugă și până în Algarve. Indiferent de anotimp, trebuie să descoperi plajele din sudul țării. Și dacă tot ajungi aici, îți recomandăm să dai o fugă până în Al-Gharb, în Albufeira și să încerci un V60 cu açaí bowl. Nu doar că este fotogenic, dar este incredibil de gustos.
Sudul Spaniei: Sevilla, Cadiz
Sudul Spaniei, spre deosebire de nord, este foarte turistic. Pe de-o parte, asta înseamnă că este mult mai aglomerat, iar pe de altă parte că ai multe cafenele de specialitate din care să alegi. În Sevilla ne-a plăcut foarte mult la Parceria Cafe și ne-am oprit la plecare la prăjitoria Alquimista de unde ne-am cumpărat o cafea foarte bună.
De asemenea, spre surprinderea noastră, în zona Cadiz sunt destul de multe locuri cuspecialty coffee. Noi am fost la The Singular Coffee, în Barbate și la Bruma, în San Fernando.
Dar cea mai interesantă descoperire a venit din Cartagena, în zona Murcia. O cafea pe nume Café Asiático pe care o găsești doar în acest oraș. Dar despre ea vă lăsăm să citiți pe contul nostru de Instagram:
Și, nu uitați, aventura noastră continuă, așa că vă invităm să ne urmăriți pe Instagram – @vanlife_in_europa!