Furtuna Eunice, cea mai mare din ultimii 35 de ani din Europa - LIFE.ro
Sari la conținut

Furtuna Eunice, cea mai mare din ultimii 35 de ani din Europa

Cel puţin 17 oameni au murit după ce vântul, care a atins în sudul Angliei chiar şi 196 de kilometri pe oră, a rupt copaci şi a distrus o mulţime de case.
Share this article

Mai bine de o săptămână nordul, vestul şi centrul Europei au fost măturate de un ciclon extratropical de o intensitate majoră. Cel puţin 17 oameni au murit după ce vântul, care a atins în sudul Angliei chiar şi 196 de kilometri pe oră, a rupt copaci şi a distrus o mulţime de case. Olanda, Belgia, Irlanda, Franţa, Germania, Polonia, Cehia şi Danemarca au fost şi ele grav afectate de furtuna Eunice.

Furtuna Eunice a făcut ravagii în Europa

Insula Wight, din sudul Marii Britanii, a fost locul unde vântul a bătut cu până la aproape 200 de kilometri pe oră, cel mai puternic vânt înregistrat vreodată în această ţară, unul cu putere de uragan. Iar dezastru a fost peste tot. Trenurile au fost oprite, cea mai mare parte a reţelei feroviare – închisă, sute de zboruri au fost anulate, portul Dover a fost închis şi sute de mii de case au rămas fără curent electric. Drumurile au fost inundate, iar copacii au fost smulşi cu tot cu rădăcini din pământ.

Vântul puternic a reuşit să distrugă inclusiv acoperişul celebrei O2 Arena, smulgând bucăţi importante din acesta. În Essex o casă şi maşina parcată în apropierea acesteia au fost distruse după ce un copac imens s-a prăbuşit peste ele. Şoferul unui camion a fost rănit după ce vehiculul a fost răsturnat de autostradă de rafelele puternice.

Foto: bbc.com

Ciclonul a fost catalogat drept cel mai devastator care a lovit Marea Britanie în ultimii 35 de ani. În 1987 „Marea furtună” a făcut dezastru în Marea Britanie şi nordul Franţei.

Nordul Franţei a fost şi el lovit de furtuna Eunice, peste 20 de oameni fiind răniţi din cauza accidentelor, copacilor sau bucăţilor de clădiri smulse de vântul care a bătut şi cu 140 de kilometri pe oră. Au fost însă şi rafale care au atins 176 de km/h şi peste 160.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. Mai multe trenuri au fost oprite, la fel şi feriboturi.

Cel puţin 4 oameni au murit în Olanda, surprinşi de copaci smulşi din rădăcini de vântul puternic. Zeci de locuinţe din Haga au fost evacuate de urgenţă de teamă că clopotniţa unei biserici s-ar fi putut prăbuşi, iar 5 provincii s-au aflat sub cod roşu de furtună. Şcolile şi universităţile au fost închise, precum şi multe dintre instituţiile publice.

Foto: news.sky.com

Şi în Belgia vântul a bătut cu 130 de kilometri pe oră şi a distrus acoperişurile mai multor locuinţe şi zeci de autoturisme. Traficul ferovier a fost întrerupt în mai multe părţi ale ţării, iar şcolile au fost închise. O macara s-a prăbuşit peste un spital în Tournai, iar o maşină al cărei şofer era în ea a fost distrusă după ce o parte din zidul unei clădiri a căzut peste ea, la Charleroi.

https://youtube.com/watch?v=Q1jsLJrDi80

În Germania furtuna a fost numită Zeynep şi a făcut prăpăd şi aici. Zeci de maşini au fost surprinse de viitură, cel puţin 2 oameni nemaiputând fi salvaţi. Au fost inundaţii puternice atât pe coasta Mării Nordului, cât şi pe Elba., iar rafalele de vânt au distrus acoperişurile caselor şi au culcat copaci la pământ.

Irlanda, Cehia, Danemarca, Lituania şi Polonia au simţit şi ele furia furtunii Eunice şi s-au confruntat cu rafele de vânt şi inundaţii puternice.

Climatologii spun că astfel de fenomene extreme vor avea loc tot mai des şi vor fi tot mai violente din cauza schimbărilor climatice cauzate de poluarea excesivă.

Pe măsură ce precipitaţiile devin mai intense, nivelul mării creşte, iar schimbările climatice cauzate de om continuă să încălzească planeta, inundaţiile de la furtunile de coastă vor continua să se agraveze atunci când aceste furtuni extreme ne vor lovi. – extras din comunicatul transmis de Richard Allan, climatolog la Universitatea Reading.

Citeşte şi: Fenomene meteorologice extreme. O lume în schimbare – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora