Această zonă a țării este imaginea desprinsă parcă din basmele populare românești, motiv pentru care este greu de stabilit care sunt cele mai frumoase locuri din Bucovina.
Bucovina în sine este un ținut idilic de basm, cu sate tradiționale ce păstrează încă arhitectura din vechime și ai căror locuitori încă se mai îmbracă în costume populare de sărbători, cu cele mai vechi și mai frumoase mănăstiri din țară, unele dintre ele aflate în patrimoniul UNESCO, sau cu ceramica sa de culoare neagră, vestită în întreaga lume.
În această perioadă a anului, majoritatea dintre noi ne facem planuri pentru vacanța de iarnă și încercăm să găsim cele mai frumoase locuri în care să ne-o petrecem. Bucovina este o idee excelentă atât datorită frumuseții peisajelor sale, cât și a multitudinii locurilor de vizitat. Străjuită de munții Rarău, oricând vei putea găsi și un petec de zăpadă de care să vă puteți bucura. În plus, bucătăria bucovineană este probabil cea mai gustoasă din țară, egalând sau chiar devansând marile bucătării ale lumii pentru că, nu-i așa, nimic nu se compară cu o ciorbă rădăuțeană, o tochitură moldovenească sau o porție de colțunași.
Dar hai să vedem care sunt cele mai frumoase locuri din Bucovina ce merită vizitate.
Mănăstirea Putna
Mănăstirea este una dintre cele mai frumoase din țară și este prima mănăstire ctitorită de domnitorul Ștefan cel Mare. Aici este locul odihnei sale de veci, tot aici fiind înmormântată și familia sa. La doi kilometri de mănăstirea Putna se află chilia lui Daniil Sihastrul, un alt loc de pelerinaj important.
Mănăstirea Voroneț
Dacă întrebi un străin unde este Bucureștiul, s-ar putea să nu știe, însă dacă îl întrebi de mănăstirea Voroneț, se poate să ai surpriza să știe totul despre ea. Și această mănăstire a fost ctitorită de Ștefan cel Mare și este vestită în lume datorită albastrului de Voroneț, culoarea unică în lume cu care este pictată. Biserica Voroneț este considerată Capela Sixtină a Orientului datorită frescei „Judecata de apoi” ce este pictată pe peretele vestic.
Cetatea de scaun a Sucevei
Cetatea de scaun a Sucevei este fortificația despre care se spune că nu a fost construită niciodată, fiind locul de adăpost al marilor domnitori timp de mai bine de 200 de ani.
Astăzi mai sunt aici castelul și zidurile fortificației ce au fost reconsolidate în urmă cu câțiva ani. Poate nu este un obiectiv extraordinar, însă este o lecție de istorie, de la Petru I până la Ștefan cel Mare. Iar pentru a nu ieși prea repede din atmosferă, se recomandă și o vizită la Muzeul satului bucovinean ce se află la numai câțiva pași.
Atelierul de olărit de la Marginea
Vasele de ceramică neagră de la Marginea sunt unice în țară și bine cunoscute în lume. În acest sat aflat lângă mănăstirea Sucevița, la vreo 10 kilometru de Rădăuți, nu se găsește un lut special. Dimpotrivă, este un lut ca oricare altul care după coacere devine roșiatic. La Marginea însă, după ce vasele sunt băgate în cuptor, ușa se închide după un timp cunoscut doar de meșterii de aici, iar lutul se coace în continuare în fum.
Pietrele doamnei
Și pentru că nu poți ajunge aici fără să faci o urcare la munte, trebuie să iei drumul Transrarăului până la cabana Rarăul unde poți lăsa mașina. Dacă vrei să urci cu bicicleta, cu atât mai bine, dar nu e ușor. De la cabană te așteaptă un traseu montan mediu spre dificil pentru care trebuie să ai echipament corespunzător. Recomandarea este să nu mergi în weekend pentru că este foarte aglomerat, dar ceea ce vei găsi la final, adică Pietrele Doamnei, merită orice aventură.