„Golf is the closest game to the game we call life. You get bad breaks from good shots; you get good breaks from bad shots – but you have to play the ball where it lies” – Bobby Jones.
Am scris în mai multe rânduri de ce consider că golful este un sport minunat (din păcate insuficient cunoscut şi dezvoltat în România), dar cred că cele mai mari atuuri pe care le are acest sport sunt faptul că ajută să te dezvolţi pe plan personal şi profesional şi faptul că este un joc pe care îl poţi juca toată viaţa. Da-da, din copilărie până la adânci bătrâneţi. La 50 de ani, nu cred că voi avea chef să joc un baschet cu prietenii, dar cu siguranţă voi fi dornică să petrec câteva ore în natură mergând pe jos, pe un teren de golf, cu familia, prietenii sau chiar cu colegii sau partenerii de business. De multă vreme, pe bună dreptate, golful este asociat cu lumea business-ului fiindcă oferă acces la o comunitate unică unde poţi face afaceri sau te poţi dezvolta profesional. Golful este…
Business. În America golful este considerat sportul business-ului. Este recunoscut pentru faptul că facilitează încheierea unor afaceri care nu pot fi încheiate în altă parte. Elita business-ului încheie cele mai mari tranzacţii sau ia cele mai importante decizii de business pe terenul de golf.
Unii dintre marii iubitori şi dezvoltatori ai golfului aşa cum este controversatul Donald Trump, consideră jocul de golf un business în sine, care nu trebuie să fie accesibil tuturor, ci doar celor care au muncit şi au ajuns la un anumit nivel la care să şi-l poată permite. Dincolo de opiniile uneori „extreme” ale lui Trump, în America şi peste tot în lume golful nu rămâne doar un sport aspiraţional, se fac eforturi pentru popularizarea lui şi devine tot mai iubit.
Social. Golful este un sport deosebit şi datorită faptului că de cele mai multe ori eşti în competiţie cu tine însuţi, deci este un sport al minţii, dar în acelaşi timp este un sport social. Ai oportunitatea să cunoşti mulţi oameni, din mai multe colţuri ale lumii, de diverse vârste sau religii, toţi uniţi de aceeaşi pasiune: jocul de golf. Oamenii care au făcut din golf un stil de viaţă sunt incredibil de uniţi fiindcă jocul de golf aduce la suprafaţă adevăratele caractere ale oamenilor şi ajung să se cunoască foarte bine şi să se respecte. Deseori pe terenul de golf se leagă prietenii puternice, pe viaţă, dar şi relaţii de business la fel de durabile.
Etică. Golful este definit de etică. Aceasta este una dintre lecţiile de valoare pe care golful o predă. Îţi respecţi partenerii de joc şi timpul lor, indiferent de formatul jocului – individual sau pe echipe. Nu loveşti mingea înainte să îţi vină rândul, nu vorbeşti şi nu faci zgomot când unul dintre parteneri loveşte mingea, nu calci pe linia partenerilor pe putting green. Când unul dintre parteneri este în dificultate şi îşi pierde mingea, ceilalţi îl ajută să o găsească. Altfel spus, golful te învaţă să îţi respecţi partenerii de joc şi natura.
Integritate. Jocul de golf se bazează pe integritate fiindcă pe teren eşti propriul tău arbitru, îţi ţii singur scorul şi trebuie să fii corect. De asemenea, trebuie să rezolvi amiabil orice neînţelegeri cu privire la joc sau la regulile aplicabile. Cei care dau dovadă de lipsă de onestitate nu îşi vor găsi locul pe teren şi vor fi excluşi din grupurile de joc.
Încredere. Încrederea în sine este o trăsătură foarte importantă în jocul de golf. O lovitură efectuată cu încredere şi fără ezitare are o rată de succes foarte mare, spre deosebire de o lovitură efectuată cu neîncredere.
Sport al minţii. Succesul în golf depinde mai puţin de puterea fizică şi mai mult de puterea minţii şi a caracterului, spunea Arnold Palmer, un jucător renumit de golf. Este un sport al minţii pentru că te face să te concentrezi pe detalii, să fii mindful, dar să ai, în acelaşi timp, o strategie şi o viziune – trăsături care te ajută şi în business. Faptul că petreci ore bune în natură te ajută sa îţi eliberezi mintea de detalii inutile, de grijile cotidiene şi să te relaxezi.
Versatil. Chiar dacă eşti o persoană competitivă sau dimpotrivă, golful este un sport versatil care poate fi jucat în diverse formate, individual sau în echipe şi care răspunde nevoii de networking şi căutării unei stări de voie bună, dar satisface şi pofta de competiţie. Cu siguranţă nu te poţi plictisi!
Respect. Respect pentru natură, pentru ceilalţi jucători şi respect pentru reguli. Iar la finalul fiecărei runde, toţi jucătorii îşi scot şepcile şi îşi strâng mâinile respectuos.
Acestea sunt lecţiile principale pe care golful le predă şi care sper că vor fi din ce în ce mai populare şi în România.
Acest articol face parte din campania Golf Team for Life iniţiată de life.ro cu sprijinul Friedrich Wilhelm Raiffeisen, JLL şi Romanian Golf Association, o campanie de informare asupra beneficiilor jocului de golf, atât cele fizice, cât şi cele economice. Campania va culmina cu evenimentul Golf for Life, care va avea loc pe data de 29 septembrie 2016 la Stejarii Driving Range. Parteneri ai evenimentului sunt Aqua Carpatica, Leonidas, Nespresso, Canah, Rolls, Serve şi Niran Co. Products. Accesul la eveniment se face doar pe bază de invitaţie.