Grigore Leşe, artistul născut în Maramureș este doctor în muzică și unic interpret al horitului cu rezonanțe ancestrale - LIFE.ro
Sari la conținut

Grigore Leșe este un interpret de muzică folclorică românească din zona Țării Lăpușului, Maramureș. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Facultatea de Interpretare. Este doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București.

Repertoriul artistului este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului. De asemenea, Grigore Leșe cântă la diverse instrumente muzicale.

Grigore Leşe copil alături de tatăl şi strabunicul său
Grigore Leşe copil alături de tatăl şi strabunicul său

Artistul Grigore Leșe spune că a moștenit glasul de la mama lui

Născut în Țara Lăpușului, micul Grigore a început să horească încă de la vârsta de 3 ani. Întreaga sa carieră artistică este marcată de aproape 1000 de concerte susținute în România și în străinătate și de lansarea a peste 100 de cântece pe 9 albume cu muzică străveche.

Eu spun un lucru: cine moștenește glasul horește, cine nu, nu poate hori. Lucrul acesta nu se învață, ci se moștenește. Ori horești, ori nu horești. Poți umbla la școală o viață, degeaba, nu horești dacă nu ești de horit. Cam așa a fost copilăria mea: cu cântec, cu obiceiuri, cu umblet mult. V-aș dori s-ajungeți măcar o dată unde m-am născut eu, la Stoiceni. Este cel mai frumos loc din lume. Drumul se-nfunda, nu mai duce nicăieri. Satul e așezat pe dealuri, cu case-mprăștiate… Împrejur sunt păduri de brad, de fag. De mic am văzut mistreți, lupi, urși. De-aceea cântecul meu are un caracter războinic. Ce mi-a fost drag în copilărie, a fost să mă urc în copaci și să horesc. Și oamenii se strângeau și spuneau: „Ce frumos horește Grigore al lui Năstăsie. De aista s-a alege ceva”. Iată ce dimensiune îți dă cântecul. Oamenii te „însemnează” de când ești mic. Horea nu te lasă să te pierzi, ai posibilitatea să-ți afli locul în lume, spunea Grigore Leșe.

Realizator de radio și televiziune, profesor universitar de etnomuzicologie, autor a patru cărți, doctor în muzică și doctor Honoris Causa al Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad, Grigore Leșe este considerat o adevărată comoară a folclorului românesc.

În plan personal, Grigore Leșe este divorțat și are un fiu

În tinerețe, artistul a fost căsătorit cu Mărioara Voichița Leșe, o cântăreață de muzică populară, cu care are un copil, Ciprian, specialist în informatică.
„S-a spus despre mine că mi-am lăsat familia. Eu aş vrea să mă lase pe mine cineva aşa cum mi-am lăsat eu soţia, pe Voichiţa, cu o casă în Cluj. Eu nu am luat de acolo nimic. Şi în urma mea nu plânge nimeni. La 25 de ani m-am însurat. Dar nu ştiu dacă a fost bine. Nu ştiu dacă am ales bine. M-am înţeles bine cu soţia mea, dar nu ştiu dacă era ce aveam eu nevoie. Nu a fost de ajuns.
Am un băiat, Ciprian. De el s-au îngrijit mai mult socrii. A fost foarte bine pentru el. E un om care şi-a găsit drumul, un om care se va realiza în viaţă.(…) Nu sunt uşă de biserică, sunt un om dificil, sunt cu muzicile mele, cu ideile mele.
Ştiu însă că, dacă m-am apucat de un lucru, l-am dus până la capăt!”,
mărturisea acum câțiva ani Grigore Leșe, într-un interviu.

Grigore Leșe a fost extrem de discret când a venit vorba despre viața personală, acum câțiva ani când a avut o relație cu Iulia Gorneanu, însă s-au despărțit.

Citește și: Povești din țara mărțișoarelor cu Iulia Gorneanu, colecționar și specialist etnolog

Grigore Leșe: „Sunt mândru că sunt absolventul unui institut de folclor care se cheamă Țara Lăpușului”

Deși a urmat Conservatorul din Cluj, Grigore Leșe a păstrat o manieră interpretativă arhaică a cântatului învățată în satul său.

„Sunt mândru că sunt absolventul unui institut de folclor care se cheamă Țara Lăpușului” mărturisea Grigore Leșe.

Horea cu noduri este o manieră de interpretare prin care țăranul își mărturisește cele mai profunde trăiri. Este „cântecul de unul singur” și se cânta pe deal, în cătănie, la nuntă sau în șezători.

Din păcate, se mai păstrează doar în câteva sate din Maramureș și Țara Lăpușului. Accentul personal, lipsit de armonii gratuite, apropie această muzică de cea bisericească, psaltică bizantină (care, de fapt, a avut la origine muzica tradițională din Asia Mică și Balcani) fac parte din ADN-ul marelui artist.

“Cine sunt de fapt profesorii acestui institut? Sunt oamenii minunați printre care am trăit, și care purtau în sufletele lor cântece pe care le consider ca fiind cele mai reprezentative pentru spiritualitatea noastră românească: doinele, horile cu noduri, și alte cântece din ceremonialul de nuntă, de cătănie, din viața păstorească”.

Impactul pe care îl are o ascultare a lui Grigore Leșe

Grigore Leșe este înainte de toate, un luptător pentru păstrarea autenticității în folclor și împotriva contrafacerilor de orice fel: „De-a lungul anilor am căutat să interpretez cântecele care se găseau în sufletul oamenilor, ori cântece de acest fel sunt foarte puține, de aceea pot spune că nu am un repertoriu foarte vast, căci mai presus de orice am vrut să păstrez calitatea. Eu nu scot muzică pe bandă rulantă”.

Înregistrările audio sunt fascinante uneori, însă impactul pe care îl are o ascultare a lui Grigore Leșe „pe viu” este neînchipuit de puternic. „Niciodată nu vom fi cunoscuți cine suntem cu adevărat până nu vom demonstra în lume ce înseamnă dorul, ce înseamnă doina, adică o muzică fără acompaniament. Consider că cel mai reprezentativ cântec este „horea de unul singur”, pe care omul o horește în intimitate, deoarece întotdeauna actul folcloric se petrece în intimitate. Dacă ne gândim că neamul românesc a fost atât de încercat în decursul istoriei, cred că aceste „hori de unul singur”, sunt cele mai potrivite căci vorbesc de înstrăinare, de jale”, spunea Grigore Leșe.

„Prin glasul ăsta eu mi-am aflat locul în lume. Dumnezeu mi-a dat harul ăsta şi pentru asta în fiecare zi trebuie să-i mulțumesc la Dumnezeu”, spune artistul Grigore Leşe.

„Eu nu fac business din horit. Nu m-am transformat în ciubucar. M-au chemat la nunți şi nu m-am dus. N-aveam bani să îmi cumpăr o franzelă. Și m-am ținut. Eu m-am dus și serveam  la cantina George Coșbuc cu copiii de clasele 1-4.

Nu m-am dus la Universitate la cantină, că nu mi-am permis. În jurul meu am avut oameni luminați în toate domeniile. Eu nu stau în cartierul francez. Stau într-o cămăruță de 4 pe 4, îmi ajunge.(…)  De ce trebuie eu să-mi fac vile. Vilelele mele sunt aici în inimă”, spune artistul. 

„La om nu-i place să-i spui adevărul în față, pentru că el nu vrea să recunoască în față adevărul. Preferă o minciună agreabilă. El în sinea lui, știe ce hram poartă. Așteaptă de la tine o iluzie, nu un diagnostic”, a spus artistul Grigore Leşe la gala Seniori de Colecție.

Arhaismul, sobrietatea, bunul gust și înalta ținută artistică sunt atribute firești și totodată garanții ale unui concert Grigore Leșe

Unic interpret al acestor hori cu rezonanțe ancestrale, Grigore Leșe este și un desăvârșit cunoscător al instrumentelor tradiționale cum ar fi fluierul, cavalul, tilincă, toacă. Anumite melodii sunt acompaniate de un trio transilvan compus din cetera (vioară), contra (viola) și gorduna (contrabasul).
Un concert Grigore Leșe creează o imagine, o imagine a dorului, o imagine a dealurilor, o imagine a vieții țăranului român anonim de odinioară, o imagine vie. O atmosferă care deșteaptă, răscolește sau creează cele mai profunde sentimente.

Între 1990 – 1998 Grigore Leșe prezintă spectacole one-man-show în țară și străinătate: Italia: Veneția – Centrul Cultural Român, Roma – Academia Română, Camerino – Universitate, Trento – Congres Internațional; Elveția: Concert la Radiodifuziunea din Berna, Laussane, Zurich; Franța: Strasbourg – Biserica Sf. Petru; USA: Festival Lotus „Vocile Lumii”, Bloomington, Indiana, Turneu de concerte la universități din Lexington, Buffalo, Rochester, Cleveland, Washington, New York, Kent State.

Muzica sa se regăsește pe coloana sonoră a dramei istorice despre Regina Maria Stuart a Scoției

În 1996 editează CD-ul Cântec Pastoral, la Lausanne, în Elveția. În același an realizează filmul de televiziune „Obârșii”.

În 1998, Grigore Leșe editează CD-ul Cântece de Cătănie, iar un an mai târziu reprezintă România la Festivalul Smithsonian’s Folk Live, în Washington, S.U.A.

În anul 2001, Grigore Leșe a publicat cartea Obârșii, iar în 2002 a susținut un turneu de concerte în Germania.

În 2004, Grigore Leșe a editat CD-ul Horile Vieții, care cuprind piese înregistrate în concertele live. În același an, Leșe a reprezentat România la „Zilele Culturii Române” din Madrid și la „Olimpiada Culturală” de la Atena.

Muzica sa se regăsește pe coloana sonoră a dramei istorice despre Regina Maria Stuart a Scoției Ganpowder, Treason and Plot, producție BBC.

În 2005, Grigore Leșe a reprezentat România la Expoziția Mondială de la Aichi, Japonia.

În 2006, TVR i-a acordat maestrului Grigore Leșe trofeul TVR 50. În același an a cântat, împreună cu Sistem, în deschiderea concertului Depeche Mode de la București.

În 2007, Grigore Leșe a susținut un concert la Filarmonica din Varșovia împreună cu corul Vocile Magice ale Bulgariei, cu ocazia integrării României și Bulgariei în UE.

Tot în 2007, artistul a obținut Marele Premiu al Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România (APTR) pentru ciclul de emisiuni „La Porțile Ceriului”

Din 2008 Coordonează un proiect de inițiere a publicului urban în muzică tradițională, prezentând lunar ULTIMII RAPSOZI, la Institutul Cultural Român.

Sursa foto: Facebook Grigore Leșe

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora