Hell’s Angels: Istoria din spatele celui mai controversat club de bikers din lume
Hell’s Angels Motorcycle Club este unul dintre cele mai mari cluburi de motocicliști din lume, dacă nu cel mai mare. Ceea ce a pornit ca o modalitate de conectare pentru veteranii de război și una de a crea un sentiment de tovărășie, s-a dezvoltat într-o organizație mondială.
În ultimii ani, Hell’s Angels s-a implicat în filmări în Las Vegas, rulând narcotice în întreaga lume și în alte activități infracționale.
De la o parte importantă a contraculturii anilor ’60, la ceea ce a urmat în anii următori, iată cum a crescut Hell’s Angels până la ceea ce reprezintă azi acest club.
Începuturile Hell’s Angels
Din cele mai multe surse, se pare că este unanim acceptat faptul că acest club s-a format oficial în martie 1948, în Fontana, California. Printre fondatori se număra și familia preotului din localitate, dar și alți veterani de război ce proveneau din alte cluburi de motocicliști apărute după război.
În ciuda a tot felul de știri și rapoarte infracționale, reprezentanții spuneau că au început deoarece surplusul militar făcea ca motocicletele să fie accesibile tuturor, iar viața de după război i-a făcut pe mulți tineri soldați să ducă dorul aventurii și al camaraderiei.
Numele Hell’s Angels a a fost inspirat de porecla unui escadril
Despre numele Hell’s Angels se crede că a fost sugerat de unul dintre membrii fondatori, Arvid Olson. Olson a servit în escadrilul „Hell’s Angels” din Flying Tigers în China în timpul celui de-al doilea război mondial.
În anii de început, clubul a început să se extindă destul de repede în toată California. Conform fondatorului, Ralph „Sonny” Barger, care este și fondatorul Oakland, cei mai vechi membri provin din San Francisco, Oakland, Gardena, Fontana și alte câteva zone mai puțin cunoscute.
La momentul respectiv, membrii erau preocupați doar de ei și nu aveau nici cea mai mică idee de ceilalți membri care existau în țară. Cumva, în timpul anilor ’50, aceste grupuri diferite s-au unit pentru a înființa o organizație la scară largă și a implementa un sistem de coduri și criterii interne pentru admitere în club.
Hell’s Angels au pus piatra de temelie a contraculturii americane
În timpul anilor ’60 au devenit o mare parte din mișcarea contraculturală, mai ales în California. Ei erau foarte proeminenți în districtul Haight-Ashbury din San Francisco și participau frecvent la evenimente muzicale și sociale.
Numeroși membri au fost, de asemenea, apropiați ai principalilor lideri ai contraculturii muzicale și de expresie, precum Ken Kesey, Merry Pranksters, Allen Ginsberg, Jerry Garcia și Grateful Dead, Rolling Stones și mulți alții.
Membrii Hell’s Angels nu au căutat niciodată o reputație negativă
Hell’s Angels, precum și alte câteva cluburi selecte de motocicliști, au spus despre ei că sunt un club de bikers doar 1%. Această expresie este veche de 50 de ani și provine de la ideea că 1% dintre personajele problematice dau o reputație negativă altor 99% motocicliști.
Numele ar fi trebuit să-i separe de toate stereotipurile negative construite în jurul bandelor de motocicliști în general și a membrilor Hell’s Angels în particular. În ciuda numelui, mulți dintre membrii clubului au fost condamnați pentru infracțiuni precum crimă sau trafic de droguri.
Clubul crește repede și nu numai în America
La început,clubul era doar în California, însă a ajuns să se împrăștie în lume în 1961. În acel an, primul club din afara Californiei a fost stabilit în Auckland, Noua Zeelandă. Astfel s-au deschis granițele și clubul de motocicliști s-a răspândit în lume.
În 1969, primul club european a fost deschis la Londra. Astăzi sunt mai mult de 275 de filiale ale Hell’s Angels doar în Europa. Din 1970 până acum, există cluburi în Australia, Brazilia, Africa de Sud și chiar în Turcia, acesta din urmă fiind primul deschis într-o țară musulmană.
Dar ce înseamnă să fii membru al Hell’s Angels?
Hell’s Angels au o modalitate destul de evidentă de a permite oamenilor să știe cine sunt. Întotdeauna vor fi văzuți purtând o croială din piele sau denim, un jargon pentru vesta de motociclist. Pe vestă vor avea mereu scris Hell’s Angels, de obicei pe spate, iar în josul hainei clubul din care fac parte. Dacă sunt membri plini, au și un craniu, cu aripi galbene și roșii, sub forma unui logo, literele HAMC (Hell’s Angels Motorcycle Club) și numărul 81. După un timp în club, membrii pot primi și alte însemne.
Cum poți deveni un membru Hell’s Angels
A deveni membru al Hell’s Angels nu e deloc o treabă ușoară. Este un proces care poate dura câțiva ani, asta în cazul în care reușești.
Pentru început trebuie să ai permis de motocicletă valid, să deții un Harley Davidson de peste 750 CC și să fii posesorul unei personalități coezive cu restul clubului. Nu ai voie să fi fost acuzat de abuz împotriva minorilor și nici măcar, la un moment dat în viață, să fi aplicat pentru un post de polițist sau gardian într-un penitenciar. Alte cerințe sunt necunoscute publicului larg.