Începe Europa League. Cine sunt românii pe care îi putem vedea pe teren
A început toamna, încep şi meciurile de fotbal care, cel puţin în teorie, ne vor oferi spectacol. UEFA Europa League, fosta Cupa EUFA, debutează pe 15 septembrie cu meciuri unul şi unul, iar etapele grupelor se vor încheia tocmai la începutul lunii decembrie. Nu avem noi echipe româneşti în competiţie, dar câţiva români tot vom avea şanse să vedem pe teren, echipele lui Ianis Hagi, Florin Niţă, Olimpiu Moruţan, Alexandru Cicâldău, Dorin Rotariu şi Ştefan Radu fiind calificate în grupele Europa League.
Grupele Europa League
Tragerea la sorţi pentru grupele Europa League a avut loc la finalul lui august, la Istanbul, iar microbiştii îşi freacă palmele de bucurie. Sunt câteva grupe foarte puternice, aşa că se aşteaptă ca şi meciurile să fie pe măsură.
Grupa A:
- Olympique Lion – Franţa
- Glasgow Rangers – Scoţia
- Sparta Praga – Cehia
- Brøndby – Danemarca
Grupa B:
- AS Monaco – Franţa
- PSV Eindhoven – Olanda
- Real Sociedad – Spania
- Sturm Graz – Austria
Grupa C:
- Napoli – Italia
- Leicester City – Anglia
- Spartak Moscova – Rusia
- Legia Varşovia – Polonia
Grupa D:
- Olympiacos – Grecia
- Eintracht Frankfurt – Germania
- Fenerbahçe – Turcia
- Antwerp – Belgia
Grupa E:
- Lazio Roma – Italia
- Lokomotiv Moscova – Rusia
- Olympique Marseille – Franţa
- Galatasaray – Turcia
Grupa F:
- Braga – Portugalia
- Steaua Roşie Belgrad – Serbia
- Ludogoreţ – Bulgaria
- Midtjylland – Danemarca
Grupa G:
- Bayer Leverkusen – Germania
- Celtic Glasgow – Scoţia
- Real Betis – Spania
- Ferencváros – Ungaria
Grupa H:
- GNK Dinamo – Croaţia
- Genk – Belgia
- West Ham – Anglia
- Rapid Viena – Austria
Ianis Hagi, jucătorul lui Glasgow Rangers şi Florin Niţă, portarul celor de la Sparta Praga vor da piept chiar din startul competiţiei, în grupa A, în timp ce Moruţan şi Cicâldău, de la Galatasaray se vor întâlni pe teren cu Ştefan Radu, de la Lazio. Dorin Rotariu, jucător la Ludogoreţ, este ferit de întâlniri cu români, cel puţin în faza grupelor, însă va da piept cu adversari redutabili în grupa F.
Citeşte şi: Cei mai bine plătiți fotbaliști din lume – LIFE.ro
Datele etapelor grupelor sunt următoarele:
- Etapa 1 – 16 septembrie
- Etapa 2 – 30 septembrie
- Etapa 3 – 21 octombrie
- Etapa 4 – 4 noiembrie
- Etapa 5 – 25 noiembrie
- Etapa 6 – 9 decembrie.
Istoria UEFA Europa League
UEFA Europa League este cea de-a doua competiţie fotbalistică europeană inter-cluburi, ca valoare, după Liga Campionilor şi este urmaşa fostei Cupe UEFA, la rândul ei, continuatoarea Cupei Oraşelor Târguri. Aceasta din urmă s-a desfăşurat în perioada 1955 – 1971 şi a evoluat de la 11 echipe, câte au fost în prima ediţie la 64, în cea din urmă ediţie.
Cupa UEFA a fost înfiinţată în 1971 şi la ea participau atunci echipele clasate pe primele locuri în campionatele ţărilor afiliate la UEFA. Excepţie făceau campioanele acestora, care participau în Cupa Campionilor Europeni. 1999 a fost anul în care Cupa UEFA s-a unit cu Cupa Cupelor, competiţia în care intrau câştigătoarele cupelor organizate în statele afiliate la UEFA.
Cupa a fost redenumită în 2009, tot atunci fiind modificat şi formatul competiţiei care are loc în fiecare an. Câştigătoarea acesteia joacă ulterior împotriva câştigătoarei Champions League, în Supercupa Europei. Mai mult, de 5 ani a fost decisă o nouă regulă care prevede că echipa care câştigă Supercupa Europei primeşte, automat, un loc în următoarea ediţie a grupelor Champions League.