Insulele Feroe. 13 motive pentru care merită să vizitezi acest tărâm de basm
Insulele Feroe reprezintă un arhipelag îndrăzneț de 18 roci masive de bazalt, vulcanice, care se îndreaptă spre orizont prin Oceanul Atlantic de Nord, la jumătatea distanței dintre Norvegia și Islanda.
Inițial, teritoriul vikingilor norvegieni în secolele al IX-lea și al X-lea iar acum un avanpost autonom al Regatului Danemarcei, destinația este un paradis pentru drumeții, alpiniști și oi. În Insulele Feroe există azi 80.000 de astfel de animale blănoase, în comparație cu doar 50.000 de locuitori. Cât despre turiști, aceștia nu au apucat să descindă în masă în acest teritoriu sălbatic, cu peisaje luxuriante ce nu au fost încă descoperite pe deplin. Însă acest lucru se poate schimba la un moment dat.
Anul acesta sunt programate să se inaugureze trei mari hoteluri de-a lungul țărmurilor Insulelor Feroe. Iar faptul că a crescut numărul zborurilor low cost de la Copenhaga, Edinburgh și Reykjavik, înseamnă că numărul de vizitatori anual a crescut și el cu un procent de 10 % anual, în ultimii cinci ani. Cu alte cuvinte, acum este timpul pentru o vacanță în Insulele Feroe, înainte să fie invadate de turiști.
Odată ajuns în Insulele Feroe, sunt obligatorii traseele pe vârfurile montane încețoșate de unde vei observa colonii mari de pufini, păsări Guillemot, Fulmar sau Petrel de furtună. Apoi, trebuie să-ți treci în program o zi pe mare, cu o ambarcațiune tradițională cu catarg și pânze, de-a lungul coastei dramatice, ce pare că se prăbușește în orice clipă. Și nu în ultimul rând, interacționează cu localnicii extrem de primitori, a căror limbă străveche și ale căror instincte căpătate în sălbăticie ne amintesc cât de puternică poate fi natura umană.
Navighează în jurul Insulelor Feroe
Pentru a aprecia pe deplin grandoarea acestor insule virgine, organizează-ți o excursie pe apă pentru a le putea observa de la depărtare. În larg vei experimenta forța deplină a oceanului Atlantic care, fără îndoială, se bucură de respectul căpitanilor feroce ce se luptă cu curenții. Trage aer curat în piept și în timp ce privești crestele valurilor înspumate, amintește-ți că aceasta era modalitatea de transport în urmă cu 100 de ani. Astăzi este foarte ușor să rezervi o barcă modernă sau una veche, din secolul al IX-lea. Trebuie doar să te îndrepți către principalul oraș, Torshavn, unde se organizează plecări cu barca în aceeași zi, iar rezervările sunt disponibile la chioșcurile aciuate de-a lungul portului.
Oile din Insulele Feroe
Aceste animale nu doar că îi încălzesc la propriu pe localnici cu lâna lor și le oferă cele mai naturale materiale pentru decorarea caselor, ci au pus Insulele Feroe pe hartă.
Insulele Feroe chiar au solicitat companiei Google să fie prezentate pe Google Street View prin crearea de mapări „sheep view”, ceea ce a presupus montarea de camere pe spatele oilor pentru a trasa drumurile insulelor. Astfel a fost ușor pentru Google Maps să stabilească traseele pe care le folosesc astăzi turiștii.
Insula Kalsoy
Insula Kalsoy, marcată de forma sa subțire, vârfurile abrupte și văile accidentate, este unul dintre cele mai bune locuri pentru a face drumeții pe arhipelag. Ajuns aici, trebuie să faci un traseu de 45 de minute către farul de pe vârful cel mai nordic și astfel vei avea șansa să întâlnești specii de păsări native precum păsările de mare Guillemot negre, cu picioare roșii, într-un număr mult mai mare decât cel al oamenilor.
Având în vedere că furtunile pe coastă sunt destul de frecvente, o astfel de drumeție este obligatoriu de realizat cu ajutorul unui ghid local.
Experiența condusului în Insulele Feroe
Una dintre cele mai mari plăceri în acest ținut este una foarte simplă: condusul. Mulțumită infrastructurii moderne de șosele, poduri și tunele subacvatice ce conectează insulele, poți acoperi un teritoriu foarte mare pe patru roți. Sunt multe companii de închirieri mașini la aeroport. Astfel, vei avea șansa să străbați drumuri de munte, să vezi sate vechi de vikingi și turme de oi.
Drumeție pe Insula Eysturoy
Eysturoy, a doua cea mai mare insulă a arhipelagului, este teritoriul satelor pașnice de pescari și al celor 66 de vârfuri montane, inclusiv al celui mai înalt din întreg arhipelagul. Cărările montane sunt atât de accidentate și sălbatice aici, încât par mai degrabă decoruri pentru un episod din Game of Thrones. Cu toate acestea nu ai nevoie decât de o pereche bună de bocanci și de echipament de ploaie. Terenul este foarte bine marcat și potrivit începătorilor, atâta timp cât nu ești terifiat de înălțime.
Cultura canotajului
Canotajul este sport național în insulele Feroe deoarece ne aduce aminte de primii vikingi care s-au stabilit aici și care au fost nevoiți să vâslească rapid pentru a supraviețui; atunci când au fost observate balenele, vârstnicii au fost cei mai agili și mai buni la capturarea acestei surse de hrană, vitală. Astăzi canotajul este un sport popular în Insulele Feroe; competițiile încep în iunie, în Klaksvík și se termină la Ólavsoka la finalul lui iulie. Ultima regată începe de asemenea cu un festival de două zile, ceea ce face ca sezonul de vară să fie un moment numai bun de ales pentru turiști.
Restaurantul KOKS
Primul restaurant cu stele Michelin din Insulele Feroe, KOKS, are un setup destul de neobișnuit: chelnerii îmbrăcați în muncitori rutieri vă așteaptă la ușa mașinii pentru a vă conduce la un depozit de balene, unde vă vor așeza la o masă cu mai multe locuri pentru o cină cu 21 de feluri de mâncare. În mica clădire din lemn se deschide o ușă din spate ce te conduce către un salon luminat cu ajutorul lumânărilor și tapițat cu blană de oaie, unde vei servi balenă sărată și cod, asezonate cu unt local; pentru a merge către felul următor, trebuie să te urci într-un vehicul de teren care te va duce la o cabană pe malul lacului, unde te așteaptă un foc imens de tabără. Sună aventuros? Toate acestea sunt în meniu, un meniu creat de chef Poul Andrias Ziska, căruia îi place la nebunie să-și scoată clienții din zona de confort.
O masă pentru care merită să vizitezi Insulele Feroe
Tot la Restaurantul Koks, dar probabil și în alte părți, balena și codul sărat, reprezintă mâncare pentru care merită să faci această călătorie. Carnea de pește este lăsată la maturat în aerul oceanului, toată toamna și toată iarna, timp în care se usucă încet, lăsând în urmă o aromă extrem de concentrată. Acest fel nordic de mâncare este menit a-i introduce pe turiști în bucătăria tradițională a Insulelor Feroe, ce datează încă de pe vremea vikingilor. Următoarele feluri de mâncare se bazează foarte mult doar pe ingrediente locale: midiile și aricii de mare sunt atât de proaspete încât aproape sar de pe masă, ca să nu mai vorbim de halibutul din Atlanticul de nord, servit pe pat de năsturel abia cules.
Arhitectura Insulelor Feroe
Arhitectura acestui arhipelag reflectă măreția insulelor. Casele tradiționale sunt făcute în general din bazalt negru și acoperite cu iarbă ce trebuie tunsă regulat. Versiunile moderne, geodezice, pot fi observate în satul Kvívík; au fost create din materiale reciclabile și sustenabile de către arhitectul danez, Kari Thomsen, și alimentate cu energie solară.
Designul contemporan
Arhitecții din aceste locuri sunt tineri, ambițioși și tot mai mulți la număr. Așa se explică și apariția lui Osbjorn Jacobsen care a creat de curând clădirea primăriei Eysturkommuna. Structura este clar că plătește tribut modului tradițional, însă aduce un aer foarte modern. „Suntem o națiune extrem de tânără atunci când vorbim de arhitectură. Simt că începem să avem propria identitate și propriul limbaj. Însă suntem în continuare puternic influențați de Danemarca, unde majoritatea dintre noi ne formăm în școală”, spunea Jacobsen.
Heimablídni
Tradus ca „ospitalitatea de acasă”, heimablídni se referă la cinele organizate de fermierii locali din Feroe, în propriile case. Astfel fermierii au ocazia de a împărtăși roadele muncii lor, și de a primi niște bani în schimb. Vizitatorii au ocazia de a gusta și experimenta produsele din Feroe la prima mână, totul la un telefon distanță pentru rezervare.