Ioan Moraru (Premiul Nobel pentru Pace în 1985), singurul român care a câștigat Premiul Nobel, trăind în România toată viața. Cum l-a primit Ceaușescu?
Medicul român Ioan Moraru a fost vicepreședinte al organizației „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear” care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1985.
Unul dintre puținii laureați ai Premiului Nobel despre care nu s-a știut nimic în țara sa
În 1985, o echipă internațională de inventatori, din care făcea pare și românul Ioan Moraru, primea, la Oslo, Premiul Nobel pentru Pace. Însă, eram în plină perioadă comunistă, și Ceaușescu a făcut astfel încât nimeni să nu știe nimic despre asta. Marele nostru conducător făcea eforturi uriașe să obțină el Premiul Nobel pentru Pace, ca o încununare a performanțelor sale politice. Iar faptul că un alt român a câștigat înaintea sa acest premiu, nu doar că l-a înfuriat, dar dictatorul s-a considerat a fi “furat” de un drept al său.
Poate o să vă întrebați cum ar fi posibil ca un om precum Ceaușescu să primească acest premiu? Ei bine, nu era chiar atât de greu de realizat, doar Hitler sau Stalin au fost, la rândul lor, nominalizați pentru acest premiu. Iar lucrul acest este posibil datorită faptului că poate trimite nominalizări oricine îndeplinește una dintre criteriile următoare: este membru de guvern, membru al Curții de Justiție de la Haga, membru al unor institute de Drept Internațional, profesor universitari în domenii precum istorie, științe sociale, drept, filosofie, teologie sau religie sau foști laureați ori nominalizați la Premiul Nobel.
Află povestea de viață a lui Alfred Nobel – de la invenția dinamitei, la dezvoltarea Premiului Nobel
Despre Moraru probabil că ar trebui să se scrie mai des. S-a născut la Dârlos, lângă Mediaş. De altfel, medieșenii au fost printre puținii români care au știut că Moraru câștigase acest premiu incredibil de important.
Provenea dintr-o familie cu șapte copii, el fiind al treilea. A terminat Facultatea de Medicină din Cluj, a fost numit doctor în științe medicale (1957) și doctor docent (1968). A fost directorul Institutului Medico-Legal Mina Minovici şi director al Institutului Victor Babeș, membru titular și vicepreședinte al Academiei de Știinţe Medicale.
Destinul l-a făcut să nu vadă Revoluția cu ochii săi. A murit pe 19 decembrie 1989, cu trei zile înainte de a vedea finalul Revoluției. Poate, măcar astăzi, la mai bine de 30 de ani de la primirea acestei distincții, numele său va fi auzit mai des la noi în țară.
Vrei să citești și despre ceilalți români care au câștigat Premiul Nobel?
- George Emil Palade (Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 1974), moldoveanul care a revoluționat biologia celulară
- Elie Wiesel (Premiul Nobel pentru Pace în 1986), evreul de origine română care a supraviețuit Holocaustului și a uimit o lume întreagă
- Herta Müller (Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009), scriitoarea care nu s-a lăsat învinsă de regimul comunist
- Stefan Hell (Premiul Nobel în domeniul Chimiei în anul 2014), românul dintr-o familie de șvabi din Arad care a revoluționat chimia mondială