Ion Caramitru, actorul care i-a adorat pe Eminescu şi pe Shakespeare şi a condus TNB vreme de 16 ani
A condus vreme de 16 ani Teatrul Naţional Bucureşti. A fost pentru 4 ani ministru al Culturii, a pus bazele şi a condus cea mai mare organizație profesională dedicată creatorilor din teatru, UNITER. Ion Caramitru a jucat în zeci de piese de teatru, zeci de filme şi a regizat atât teatru, cât şi lucrări de operă şi operetă. Şi-a închinat viaţa teatrului şi a lăsat în urmă roluri memorabile, dar şi imaginea-simbol a Revoluţiei, când a anunţat în direct, la televiziune, căderea regimului comunist.
Ion Caramitru, crescut cu dragoste pentru cultură
Ion Horia Leonida Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942, în Bucureşti, într-o familie de aromâni burghezi. Mama venea dintr-un sătuc din apropiere de Salonic, iar tatăl, din oraşul albanez Korcea. S-au stabilit în România şi aici au adus pe lume ambii copii, un băiat şi o fată, fără să ştie că aveau să suporte opresiunea regimului comunist.
Deşi discret mereu în ceea ce priveşte viaţa personală, Ion Caramitru nu s-a ferit să vorbească despre problemele resimţite în copilărie.
Am trăit un eveniment care mi-a marcat copilăria şi existenţa. În vara în care aveam 7 ani Securitatea a intrat în casa noastră, au întors-o pe dos, mi-au arestat părinţii şi sora, m-au lăsat singur acolo. Am avut un şoc. Sora mea s-a întors după 2 ore, mama după 2 zile, tata după 2 ani. – Ion Caramitru pentru TVR 1
Au urmat ani grei, în care tatăl lui a ajuns de mai multe ori în puşcărie, dar chiar şi în aceste condiţii familia a pus pe primul plan educaţia copiilor. Au învăţat amândoi de mici să citească şi să scrie, au avut acces la cărţi despre care nu se vorbea şi care nu se găseau deloc uşor, au mers la teatru şi la operă, iar toate lucrurile astea l-au apropiat tot mai mult pe Ion Caramitru de cariera pe care avea să o urmeze. Mama sa era îndrăgostită de poezie, în special de cea a lui Mihai Eminescu, iar fiul s-a îndrăgostit şi el de ea. Muzica era şi ea nelipsită din casa lor şi cele mai multe adunări familiale erau condimentate cu interpretări de cântece şi poezii.
În adolescenţă a făcut şi sport de performanţă, ajunând chiar campion la atletism, la juniori. A început cu săritura în înălţime, apoi a trecut la 100 de metri garduri. I-a plăcut mult, dar altele îi erau gândurile când venea vorba de profesie.
A vrut să facă regie, dar s-a îndrăgostit de actorie
După liceu Ion Caramitru a dat examen de admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale. Îşi dorise mult să facă regie de teatru, dar cursurile erau anulate în acea perioadă, aşa că a mers la actorie. Debutul şi l-a făcut încă dinainte de absolvire cu rolul principal din Hamlet, al unui alt scriitor aflat pe lista de preferinţe, William Shakespeare şi de atunci s-a îndrăgostit iremediabil de scenă. A interpretat, de-a lungul carierei, peste 60 de roluri în piese celebre ale lui Shakespeare, Cehov, Pirandello, Bernard Show, Tennessee Williams, Carlo Goldoni puse în scenă de cei mai mari regizori români: Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu şi Alexandru Tocilescu.
Bucuria sufletului şi a minţii într-o sală de teatru poate compensa supărările diurne pentru că Teatrul rămâne interesant, bogat, semnificativ şi cald. Indiferent de context, Teatrul se reface prin el însuşi. El nu va dispărea, va fi mereu în căutare. – Ion Caramitru
A fost, la rândul lui, regizor de teatru, operă şi operetă punând în scenă lucrări celebre precum My Fair Lady, Neguţătorul din Veneţia, Micul coşar sau Dineu cu proşti, în care a şi jucat multă vreme, alături de Radu Beligan şi Horaţiu Mălăele. A jucat şi în peste 40 de filme de lungmetraj, remarcându-se în pelicule precum Pădurea spânzuraţilor, Între oglinzi paralele, Luchian şi Liceenii. Pentru rolul lui Ştefan Luchian a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul Naţional al Filmului din 1984. A avut câteva apariţii şi în filme celebre pe plan internaţional, precum Kafka, Citizen X sau Mission: Impossible.
Ion Caramitru a condus la începutul anilor `90 Teatrul Bulandra, cel la care şi-a făcut debutul actoricesc, iar în 2005 a câştigat concursul pentru funcţia de director al Teatrului Naţional Bucureşti, unde a şi rămas până la finalul vieţii. A fost, de asemenea, preşedinte al UNITER încă de la înfiinţarea Uniunii, în februarie 1990.
A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Ordinul Soarelui Răsare, acordat în numele Împăratului Japoniei, precum şi Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.
Scurtul drum în politică
Revoluţia din 1989 l-a dus pe Ion Caramitru la Televiziunea Română, în fruntea coloanei de manifestanţi, ajungând să anunţe în direct căderea regimului Ceauşescu. Intrarea în politică a venit firesc pentru el, devenind membru al Frontului Salvării Naţionale, Guvernul făcut în acea perioadă de Ion Iliescu. Transformarea FSN în partid politic a dus la retragerea lui Caramitru, care a acuzat gruparea Iliescu de încercarea de a monopoliza puterea.
Se alătură totuşi PNŢCD, aflat în opoziţie faţă de FSN, după câştigarea alegerilor de către coaliţia CDR, în 1996, când este numit ministru al Culturii, funcţie pe care avea să o păstreze până în anul 2000, când alegerile sunt câştigate de PDSR, iar Partidul Naţional Ţărănesc se destramă.
Am devenit ministrul Culturii datorită colegilor de la Uniunea de creatori, care au mers la domnul Ion Diaconescu, care era pe atunci preşedintele CDR, cerându-i să mă numească ministru al Culturii. Am intrat în PNŢCD în vara anului 1997. Era firesc s-o fac şi nu regret nici astăzi acest lucru pentru că speram la o reconstrucţie a societăţii româneşti pe nişte principii democratice. S-au petrecut însă nenumărate crize guvernamentale şi de sistem care au făcut ca PNŢCD să facă foarte multe greşeli. – Ion Caramitru într-un interviu acordat în Canada, citat de adevarul.ro
Viaţa de familie, ferită de ochii publicului
Pe cât de vocal a fost în ceea ce priveşte teatrul şi politica, pe atât de retras a fost în legătură cu viaţa personală. Pe soţia sa, actriţa Micaela Caracaş, a cunoscut-o tot la Bulandra. S-au căsătorit în 1976 şi au avut împreună 3 copii: Andrei, Matei şi Ştefan, toţi alegând un cu totul alt drum profesional decât cel al părinţilor.
Nu cred că viaţa mea personală trebuie pusă pe tarabă, viaţa de familie, ceea ce fac eu, copiii mei, ce face soţia mea, cum mă înţeleg cu ea, dacă ea vrea să cumpărăm un dulap sau eu vreau să schimbăm frigiderul. Dacă sunt interesant cu ceva, prin ceva, acel ceva trebuie să fie ceea ce sunt eu ca actor. – Ion Caramitru, potrivit VIVA
Ion Caramitru a murit pe 5 septembrie 2021, la Spitalul Elias din capitală, unde fusese internat vreme de mai bine de o lună din cauza unei infecţii în sânge.