Istoria Moulin Rouge: Cel mai faimos cabaret din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Istoria Moulin Rouge: Cel mai faimos cabaret din lume

După atâția ani în care a găzduit artiști celebri și a dat naștere unui dans iconic, Moulin Rouge a devenit un simbol.
Share this article

În urmă cu o sută treizeci și cinci de ani, la 6 octombrie 1889, se deschidea Moulin Rouge, iar Parisul nu a mai fost la fel de atunci. A făcut celebre dansurile și dansatorii, a fost descris pe larg în artă – picturi, filme, muzică – mai mult decât orice alt cabaret și a adus zâmbete pe fețele zecilor de milioane de oameni care i-au trecut pragul. Moulin Rouge se mândrește cu o reputație internațională, o istorie bogată și spectacole de top; cum a devenit cel mai faimos cabaret din lume?

Moulin Rouge a început cu un pariu îndrăzneț că va deveni „palatul dansului și al femeilor”, care era „mai luxos, mai mare și mai elegant” decât orice altă locație la acea vreme. Succesul a venit rapid datorită unui dans care a debutat în seara deschiderii: cancanul francez, cunoscut anterior sub numele de quadrille. Mișcări revoluționare, țipete, ritmuri zgomotoase decorate de volane și fuste vaporoase care erau ridicate în mod scandalos pentru a arăta picioarele tinerelor dansatoare – și lenjeria intimă.

Dansul era revoluționar, la fel ca și dansatoarele

Ziua, dansatoarele lucrau ca spălătorese, cameriste și cusătorese, iar noaptea deveneau celebrele dansatoare de cancan. În curând au devenit vedetele orașului, deoarece oameni din toate categoriile sociale veneau să le vadă.

La Goulue, muza lui Henri Toulouse-Lautrec, a fost probabil cea mai faimoasă dansatoare. Nu numai că a imortalizat cancanul francez, dar a avut și curaj: în 1890, Prințul de Wales, viitorul Edward al VII-lea, a venit la celebrul dans de la Moulin Rouge. Cu piciorul în aer, cu capul în fuste, ea l-a recunoscut și l-a strigat: „Hei, Wales, șampania e din partea ta!”.

Pe lângă faptul că a pus dansatorii în lumina reflectoarelor, Moulin Rouge însuși a rămas în lumina reflectoarelor prin faptul că a fost revoluționar. După ce s-a închis în 1902, s-a redeschis ca teatru de concerte. Scriitoarea Colette a interpretat acolo opereta „Rêve d’Égypte”, care a fost atât de controversată încât a provocat aproape o revoltă.

Moulin Rouge
Moulin Rouge

Mistinguett, părintele cabaretului

Genul de spectacol de cabaret, așa cum îl cunoaștem astăzi, s-a născut acolo, odată cu Mistinguett, un actor și cântăreț francez, care a jucat pentru prima dată la Moulin Rouge în 1907. Timp de 27 de ani, Mistinguett a încântat publicul, compunând cântece originale care au devenit clasice din toate timpurile, precum „Ça, c’est Paris”. Totuși, Moulin Rouge nu a putut rămâne la fel pentru mult timp, așa că în 1937 a devenit un club de noapte, într-o mișcare ultramodernă pentru acea vreme. În 1951, cu o nouă sală de spectacole decorată în stil Belle-Epoque de Henri Mahé, sala de dans a pivotat spre spectacole de mare anvergură. Prima revistă, Frou-Frou, din 1963, a fost un succes atât de mare încât toate spectacolele ulterioare au fost intitulate cu litera F, pentru a menține seria de succes.

Moulin Rouge, simbolul statutului pentru artiști

După atâția ani în care a găzduit artiști celebri și a dat naștere unui dans iconic, Moulin Rouge a devenit un simbol al statutului pentru artiști, la fel ca și concertul de la Carnegie Hall în Statele Unite. Edith Piaf, Yves Montand, Dean Martin, Frank Sinatra, Charles Aznavour, Lisa Minnelli, Elton John, Ray Charles, Bing Crosby, Ginger Rogers și Ella Fitzgerald au urcat pe scenă și au contribuit la faima tot mai mare a localului.

Faptul de a fi imortalizat în artă a ajutat Moulin Rouge să își asigure locul în istorie ca unul dintre cele mai faimoase cabarete din lume. Începuturile sale au fost legate de artele vizuale: Henri Toulouse-Lautrec a fost recrutat pentru a crea faimoasele sale afișe, iar Jules Chéret și Jane Avril l-au descris, de asemenea. Cabaretul a apărut în cărți, videoclipuri muzicale și filme, precum French Cancan (1954) al lui Jean Renoir, Moulin Rouge (1952) al lui John Huston și filmul mitic cu același nume al lui Baz Luhrmann (2001), care a devenit o adaptare teatrală (2019).

Moulin Rouge
Moulin Rouge

Moulin Rouge, raiul spectacolelor

Cu o istorie atât de ilustră, Moulin Rouge se putea baza pe realizările sale pentru a rămâne relevant. Dar, nu, producția nu se termină niciodată – spectacolul trebuie să continue. Și o face: în fiecare zi, fără greșeală, Moulin Rouge joacă Féerie de două ori pe seară, cu 60 de artiști pe scenă. Spectacolul implică un acvariu de 40 de tone, șase cai și cinci pitoni. Decorurile și costumele sunt realizate manual de artizani francezi, fiecare pană, stras și paiete fiind aplicate cu minuțiozitate. Bucătăria de calitate este pregătită în fiecare seară de bucătarul David Le Quellec, a cărui muncă excepțională a făcut ca Moulin Rouge să fie inclus în ghidul gastronomic Gault & Millau, fiind primul cabaret care figurează în acest ghid. Personalul de servire numără 120 de persoane, cea mai mare brigadă din Franța, și servește 240.000 de sticle de șampanie pe an. Inutil să mai spunem că Moulin Rouge nu poate fi întrecut când vine vorba de a face spectacol.

Citește și: Învățătură și istorie: Cartierul Latin din Paris, o călătorie în timp prin Evul Mediu și cultura modernă

A rezista atât de mult timp nu necesită doar relevanță culturală, ci și un angajament față de artă – spectacolul trebuie să fie excepțional, perfect în fiecare seară. În cei 130 de ani de istorie, Moulin Rouge a supraviețuit la două războaie mondiale, la un incendiu devastator și la perioade de agitație socio-politică și, în continuare, înflorește ca cel mai faimos cabaret din lume. Se află la baza Montmartre, sub o moară de vânt roșie care se învârte de 130 de ani și va continua să se învârtă și în deceniile următoare.

Foto: Depositphotos

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora