Istoria palatului regal. Sau ce a fost înainte de Buckingham - LIFE.ro
Mergi la conținut

Istoria palatului regal. Sau ce a fost înainte de Buckingham

Palatul Buckingham a obținut statutul emblematic de reședință oficială din Londra a monarhului britanic, dar nu a îndeplinit întotdeauna acest rol.
Share this article

Palatul Buckingham este casa din Londra și centrul administrativ al familiei regale britanice. Clădirea enormă și grădinile întinse reprezintă un loc important al afacerilor ceremoniale și politice în Regatul Unit, precum și o atracție turistică majoră. Dar pentru o monarhie care datează de aproape o mie de ani, Palatul Buckingham este o casă relativ nouă.

Înainte de Buckingham Palace

Palatul Buckingham a obținut statutul emblematic de reședință oficială din Londra a monarhului britanic, dar nu a îndeplinit întotdeauna acest rol.

Într-adevăr, timp de mai bine de 300 de ani, din 1531 până în 1837, reședința oficială a regelui Angliei în capitală a fost Palatul St. James. Situat la aproximativ un sfert de milă de Palatul Buckingham, St. James încă se află în picioare și rămâne casa mai multor membri ai familiei regale. Ca și Palatul Buckingham, este deschis și pentru turiști.

Terenul pe care se află Palatul Buckingham în cartierul Londrei cunoscut sub numele de Westminster, este în mâinile monarhiei britanice de mai bine de 400 de ani. Inițial mlaștină de-a lungul râului Tyburn, situl a avut o serie de proprietari, inclusiv William Cuceritorul și călugării din Westminster Abbey.

Se spune că regelui James I i-a plăcut situl și l-a achiziționat pentru a fi folosit ca un fel de grădină pentru membrii regali. Avea, de asemenea, un mic dud pe care regele James spera să îl folosească pentru producția de mătase (viermii de mătase se hrănesc doar cu frunze de dud).

Pe proprietate exista o casă în acel moment, ce a trecut printr-o succesiune de proprietari până în 1698, când a fost vândută unui bărbat pe nume John Sheffield. Mai târziu, acesta a devenit Ducele de Buckingham și după el a fost numită în cele din urmă casa de pe proprietate.

Casa Buckingham

Lui Sheffield i s-a părut că locuința originală de pe proprietate este depășită și a decis să construiască o nouă reședință pe amplasament, la începutul anilor 1700.

Proiectată și construită de William Winde și John Fitch, structura care a devenit cunoscută sub numele de „Casa Buckingham” a fost finalizată în jurul anului 1705.

La un moment dat, Casa Buckingham a fost considerată pentru scurt timp ca fiind locul potrivit pentru Muzeul Britanic, dar proprietarii săi doreau 30.000 de lire sterline – o sumă exorbitantă la acea vreme.

Palatul Buckingham
Familia regală la balconul palatului Buckingham

Casa Reginei

Regele George al III-lea a cumpărat Casa Buckingham de la Sir Charles Sheffield în 1761. El a comandat o renovare de 73.000 de lire sterline a structurii.

Planul regelui era să o folosească drept casă pentru soția sa, regina Charlotte, și copiii lor. Și, după ce familia sa s-a mutat, clădirea a devenit cunoscută sub numele de „Casa Queens” – Casa Reginei

Odată cu moartea lui George al III-lea în 1820, fiul regelui, George al IV-lea, a urcat pe tron. George al IV-lea, însă, era relativ bătrân pentru un nou rege. Avea 60 de ani când a preluat tronul și avea o sănătate precară.

După ce a crescut în Buckingham House, a favorizat clădirea și a vrut să o facă reședința regală oficială. L-a angajat pe arhitectul John Nash pentru extinderea și renovarea structurii.

Palatul Backingham renovat de John Nash

Pe măsură ce sănătatea lui George al IV-lea continua să se deterioreze, Nash a proiectat și construit Buckingham House într-o structură mare, în formă de U, acoperită cu piatră din carierele de lângă Bath, Anglia. Designul său a extins secțiunea principală a clădirii, adăugând aripile de vest, precum și ramuri spre nord și sud. Au fost refăcute și aripile de est.

Aripile noului palat au închis o curte mare, iar arhitectul a construit un arc de triumf – cu imagini care înfățișează recentele victorii militare ale Marii Britanii – în centrul curții palatului pentru a crea o intrare impunătoare pentru demnitarii veniți în vizită.

Deși munca lui Nash la noul palat a fost bine primită, iar clădirea este încă văzută astăzi ca o capodopera arhitecturală, Nash a fost demis de oficialii guvernului britanic la scurt timp după moartea lui George al IV-lea în 1830.

Motivul? Costul proiectului. Capodopera lui Nash a costat contribuabilii britanici peste 400.000 de lire sterline.

Pentru a înrăutăți lucrurile, fratele lui George al IV-lea, William al IV-lea, a urcat pe tron în 1830 și nu avea niciun interes să se mute la nou construitul Palat Buckingham. A preferat casa lui princiară, Clarence Palace, în schimb.

Când Casa Parlamentului a fost distrusă de incendiu în anii 1830, William al IV-lea a oferit Palatul Buckingham drept noua casă a legislativului. Cu toate acestea, oferta a fost respinsă politicos.

În 1833-1834, Parlamentul britanic a votat pentru finalizarea mobilierului și reamenajării interioare a Palatului Buckingham pentru a fi folosit drept casă regală oficială. După moartea lui William al IV-lea, în 1837, nepoata sa, Victoria, a preluat tronul și a devenit primul rezident regal al Palatului Buckingham.

Palatul Buckingham
Palatul Buckingham așa cum arată azi.

Palatul Buckingham azi

La scurt timp după ce și-a stabilit reședința în noul palat, regina Victoria s-a plâns însă de lipsa spațiului pentru distracția demnitarilor străini.

Așadar, în 1845, arhitectul Edward Blore a fost reținut pentru a închide curtea lui Nash pe partea de est, pentru construirea de cabine și săli de bal. Arcul de triumf al Palatului Buckingham a fost mutat în Hyde Park din apropiere.

Construcția a fost finalizată în 1853, iar regina Victoria a domnit până la moartea ei, în 1901. Fiul ei Edward al VII-lea a urcat pe tron și i se atribuie reproiectarea interioară a palatului, ale cărui rămășițe pot fi văzute și astăzi.

Casa regretatei regine Elisabeta a II-a din 1952, Palatul Buckingham rămâne sediul administrativ al familiei regale și locul multor evenimente și recepții oficiale. Astăzi, clădirea de 830.000 de metri pătrați are 775 de camere, inclusiv 19 camere de stat, 52 de dormitoare regale și de oaspeți, 188 de dormitoare pentru personal, 92 de birouri și 78 de băi.

Rolul monarhului britanic în guvernarea Regatului Unit astăzi este în mare măsură ceremonial – în monarhia constituțională a Marii Britanii, monarhul sau suveranul este șef de stat. Cu toate acestea, puterea de a face legi revine Parlamentului, iar funcția executivă este îndeplinită de prim-ministru.

Palatul Buckingham continuă să joace un rol important în îndatoririle monarhului. Regina Elisabeta a II-a a salutat mulți lideri străini la palat pentru evenimente de sărbătoare, precum și pentru întâlniri diplomatice importante.

Citește și: Reguli de conduită la Casa Regală. De ce ciudățenii trebuie să țină cont familiile regale?

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora