Istoria păpușilor Matrioșka - LIFE.ro
Sari la conținut

Istoria păpușilor Matrioșka

Sunt disponibile și păpuși tematice noi, precum personaje din literatura pentru copii și emisiuni de televiziune. Alte game non-tradiționale includ președinții americani și familia regală britanică.
Share this article

Istoria păpușilor Matrioșka durează de mai bine de 100 de ani de când au captat atenția și imaginația atât adulților, cât și copiilor. Dar cum sună povestea din spatele originilor lor?

Ei bine, există diferite versiuni ale felului în care păpușile Matrioșka au prins viață.

Primul set de păpuși a fost realizat în 1890 de către o companie de jucării din domeniul Abramtsevo, din Moscova. În 1870, moșia fusese cumpărată de Savva Mamontov, un industriaș și mare pasionat de artă. El a fondat o uniune artistică la proprietatea sa, care a inclus unii dintre cei mai buni artiști ruși ai vremii. Acolo au fost construite mai multe ateliere, inclusiv atelierul de educație pentru copii, unde au fost realizate primele păpuși.

O poveste cu privire la istoria păpușilor Matrioșka spune că acestea au fost inspirate de o păpușă adusă din Japonia de soția lui Mamontov. Se spune că unul dintre artiști a fost intrigat de păpușă și a decis să facă ceva similar, într-un stil rusesc.

Alții spun că păpușa Matryoshka a fost inventată ca răspuns la o cerere de produse noi. Primele păpuși au fost sculptate de Vasiliy Zvyozdochkin folosind un design de la Sergey Malyutin, ambii fiind artiști la Abramtsevo. Memoriile lui Vasiliy Zvyozdochkin vorbesc despre modul în care el și colegii săi au decis că o păpușă de lemn pe care o creau ar fi mai interesantă cu alte jucării ascunse în interior, dar nu a fost menționată o păpușă japoneză.

Printre primele seturi de păpuși Matrioșka. Foto: Pinterest

Istoria păpușilor Matrioșka, din primele zile de producție până azi

Prima păpușă Matryoshka s-a numit „Fata cocoșului”. Fiecare păpușă din set a fost decorată cu un obiect referitor la viața țărănească, inclusiv un cocoș negru, un coș și o mătură.

Ideea păpușilor băgate una într-alta a devenit în curând foarte populară. În 1900, au câștigat un premiu la Exposition Universelle din Paris. După aceasta, mulți artiști din Rusia au început să facă păpuși Matryoshka care au fost expediate în întreaga lume.

Seturile de păpuși au urmat adesea o anumită temă, exemplele timpurii provenind din tradiția rusă sau din basme.

Deși Atelierul de educație pentru copii s-a închis la sfârșitul anilor 1890, producția Matryoshka a continuat în noua locație a lui Sergiyev Posad. Până în anii 1930, s-a înregistrat o scădere a producției realizate manual de Matryoshka, cu un accent mai mare pe producția de masă.

La începutul anilor 1990, stilul individual al artistului a redevenit dominant, noul centru pentru producția Matryoshka apărând în Kirov.

De când au fost realizate păpușile originale Matryoshka, a fost introdusă o gamă mai largă de teme. Primele modele care arată păpușile în rochia tradițională rusească rămân populare, dar gama disponibilă acum include lideri sovietici, animale și teme florale. Există, de asemenea, păpuși Matryoshka pentru cele patru anotimpuri, precum și pentru Crăciun și Paște.

Sunt disponibile și păpuși tematice noi, precum personaje din literatura pentru copii și emisiuni de televiziune. Alte game non-tradiționale includ președinții americani și familia regală britanică.

Foto: Shutterstock

Istoria păpușilor Matrioșka și recordul mondial

În 2003, a fost stabilit un record mondial pentru cel mai mare set de păpuși Matryoshka realizat vreodată. Setul a fost pictat de Youlia Bereznitskaia și este format din 51 de piese. Cea mai mare are 53,97cm înălțime, iar cel mai mic are 0,31cm. Când sunt aliniate, piesele măsoară mai mult de trei metri în lungime!

De unde îți cumperi păpușile Matrioșka?

Din fericire, nu este nevoie să mergi până în Rusia pentru a cumpăra păpuși Matryoshka. Există mai mulți comercianți online care importă păpuși Matryoshka din Rusia, inclusiv cele fabricate la fabrica Semyonov, care este un centru major pentru meșteșugurile tradiționale rusești. Unii comercianți cu amănuntul participă la târguri de artizanat, astfel încât poți vedea păpușile înainte de a le cumpăra.

Trebuie să ai grijă atunci când cumperi păpuși Matryoshka, mai ales dacă sunt vechi, deoarece acestea pot conține vopsea de plumb. Chiar dacă cumperi un set modern de păpuși, ar trebui să te asiguri că iei de la un furnizor de renume. Este posibil să nu fie cadouri potrivite pentru copiii mici datorită pieselor mici și a conținutului de vopsea.

Dacă te încearcă un sentiment artistic, poți chiar să participi la pictarea lor. Seturile sunt disponibile ca figuri din lemn, cu conturul de bază pre-tipărit pentru a adăuga culoarea. De asemenea, poți cumpăra figurine din lemn simplu și poți adăuga singur toate detaliile.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora