Jocuri populare în anii '80 - LIFE.ro
Sari la conținut

Jocuri populare în anii '80

Share this article

În perioada comunistă, când nu exista abonament la Netflix sau Facebook și Instagram, tinerii, dar nu numai, aveau alte modalități de a se distra. Jocurile de societate erau la mare preț, așa că aceștia stăteau ore în șir la o partidă de cărți sau  la un joc de rummy. Jocuri populare în anii ’80 erau și canasta, șahul, septică sau tabinet.

Jocuri populare în anii ’80: Canasta

Nu există casa în care să nu se fi jucat canasta în perioada comunistă. Canasta era jocul preferat al părinților, care puteau petrece câteva ore cu cărțile în mână fără să se plictisească, spre disperarea copiilor. Deși există mai multe variante de joc, care să implice 2, 3, 5 sau 6 jucători, cel mai popular joc de canasta era cel în 4, cu jucătorii împărțiți în două echipe.  Aceștia jucau cu două pachete obușnuite de cărți, încercând să facă teancuri de câte 7 cărți de același fel și să “coboare” jucând toate cărțile din mână.

sursa foto: iStock

Jocuri populare în anii ’80: Rummy

În perioada comunistă nu se concepea să nu ai măcar un set de rummy în casă. Doar nu voiai să te faci de rușine dacă venea cineva în vizită cu chef de joc. E ca și cum nu ai avea acum tableta J Fie că era etalat sau pe tablă, rummy era întotdeauna o variantă plăcută de petrecere a timpului.

Rummy este un joc cu piese pentru 2, 3 sau 4 jucători. Un set conține 106 piese, 4 table de joc și o hârtie cu instrucțiuni. Jucătorii trebuie să aranjeze piesele astfel încât să obțină serii și suite.

sursa foto: iStock

Jocuri populare în anii ’80: Table

Orice copil care a trăit în perioada comunistă are imaginea asta în cap: tata și vecinul de pe scară jucând table ore în șir, spre exasperarea mamei. În general tablele erau un joc apreciat mai mult de bărbați și rar vedeai o femeie implicată în așa ceva.

Jocul de table este un joc de noroc și strategie între doi participanți. Aceștia dispun de două zaruri cubice și 30 de puluri (rondele pline), câte 15 pentru fiecare jucător. Se joacă pe o tablă specială care are două rânduri de câte 12 săgeți opuse încrustate sau pictate.

 Jocuri populare în anii ’80: Șah

Intelectualii preferau șahul în locul tablelor. Sportul minții era apreciat și în perioada comunistă, chiar dacă nu era la fel de popular precum canasta, tablele sau rummy. Dacă acestea din urmă au pierdut teren în utimele decade, șahul are în continuare fani devotați.

sursa foto: iStock

Jocuri populare în anii ’80: Scrabble

Anii ’80 sunt responsabili și pentru apariția jocului scrabble în România. În 1982, inginerii Șerban Teodoru și Ioan Comănescu adaptează jocul pentru limba română și publică în revista Știință și Tehnică mai multe articole cu scopul de a-i învăța pe români să joace. Tot în acea perioadă se înființează primele cluburi de scrabble, iar în 1987 “jocul cuvintelor” este recunoscut oficial în România ca disciplină sportivă.

sursa foto: iStock

În jocul de scrabble participanții trebuie să formeze cuvinte prin așezarea de litere pe o tablă  cu dimensiunile de 15×15 pătrățele. Cuvintele pot fi formate pe orizontală sau pe verticală, dar se pot face și cuvinte încrucișate.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora