La 85 de ani a traversat Scoția pe bicicletă. Un fost fizician ne-a demonstrat că nu există pensie. Cine este Alex Mennary, cel mai vârstnic ciclist din lume?
Atunci când vine perioada retragerii se poate deschide o ușă minunată către noi și noi pasiuni. Sau cel puțin acesta a fost cazul lui Alex Mennary, un fost fizician nuclear care după ce a ieșit la pensie a început să pună și mai mare preț pe mișcare.
Britanicul a avut mereu o viață activă, dar parcă provocarea de a deveni cea mai vârsnică persoană care să parcurgă pe bicicletă distanța de la Land’s End la John o’ Groats era prea mare chiar și pentru el. Și cu toate astea nu a dat deloc înapoi. Și după 17 zile de mers constant pe bicicletă a ajuns din punctul cel mai sudic al Scoției, în cel mai nordic.
Alex Mennary avea atunci 85 de ani și 291 de zile, iar cei 1,407 km nu l-au speriat deloc. O distanță pe care o poți face în aproximativ 15 ore cu mașina l-a motivat și britanicul a depășit toate așteptările. A reușit să termine cel mai mare traseu pe care îl poți traversa în Marea Britanie și să intre în Guinness World Records 2020.
Ca să vă dați seama de performanța octogenarului, distanța străbătută de Alex Mennary este mai mare decât drumul de la București la Viena, este de patru ori mai mare decât distanța de la Londra la Paris și un sfert din Marele Zid Chinezesc. Traseul de la Land’s End la John o’ Groats este foarte popular printre cicliști și alergători, iar sportivii britanici se aventurează constant pe aici. Așa că a termina acest drum este o realizare în sine pentru Alex Mennary.
De altfel, britanicul a mai făcut deja acest lucru, când avea 83 de ani. Atunci nepoții i-au spus că recordul mondial era deținut de un domn din Keswick care avea doar 81 de ani. Însă, Guinness World Records avea nevoie de poze și documente care să ateste experiența sa, iar Alex nu le avea. Așa că a revenit doi ani mai târziu pentru a face acest lucru și a doborî recordul mondial.
„Familia mea m-a încurajat să mă întorc pe traseu și să mai încerc odată, de data aceasta documentând întreaga experiență”, a spus acesta pentru Guinness World Records.
Așa că, la 85 de ani, Alex nu a mai făcut nicio concesie. Și-a creat un website, cu ajutorul familiei, în care a postat toate informațiile despre rută și modul în care s-a pregătit: de la cazări, la hainele de schimb. Tot aici oamenii au putut să îi monitorizeze progresul. Iar pe 8 septembrie 2018, Alex a plecat la drum alături de un grup de cicliști de la Darlington Cycling Club conduși de Martin Brown.
Pentru a se pregătit pentru acest eveniment, Alex a străbătut distanța de la Dover la Durness – 1,175 km, dar și un traseu care a plecat din nordul în sudul Franței. În aceste aventuri britanicul a întâmpinat niște probleme de sănătate, cea mai mare a fost durerea pe care a dezvoltat-o în jurul osului pelvin. În afară de asta, corpul l-a ajutat și a răspuns foarte bine la efort.
„Corpul meu a răspuns foarte bine la cei 100-115 km pe care îi parcurgeam zilnic. Ritmul cardiac a fost egal pe toată durata. Iar șoldurile, genunchii și gleznele nu mi-au pus nicio problemă”, a spus acesta pentru Guinness World Records.
Alex Mennary s-a apucat de ciclism atunci când soția sa a murit. De atunci, sportul i-a fost terapie, iar Darlington Cycling Club i-a fost suportul de care a avut nevoie pentru a trece peste această perioadă dificilă. Alergător în tinerețe, Alex și-a dat seama că nu are picioare și nici pregătire fizică de ciclist, așa că a început să se antreneze constant, până când și-a dat seama că entuziasmul de a se urca pe bicicletă îl ajuta să se bucure de ziua de mâine și să își facă planuri de viitor. Așa că astăzi, Alex îi încurajează pe toți vârstnicii să se urce pe bicicletă sau să-și caute orice altă pasiune.
În toată aventura, Alex Mennary a avut doar o zi de odihnă. A parcurs în medie, în cele 17 zile, 101 de km. Și s-a oprit doar de două ori pentru a urca un deal pe lângă bicicletă.
În toată această aventură i-a avut alături pe Jamie și Robbie, cei doi nepoți care i-au oferit energia și motivația de care avea nevoie pentru a întrece orice obstacol. Experiența britanicului s-a terminat pe 25 septembrie, atunci când a ajuns la John o’ Groats.
Iar dacă credeați că după atâta efort Alex și-a luat o vacanță, vă înșelați. La doar două zile după ce a terminat cursa, s-a urcat din nou pe bicicletă, de data aceasta în Calpe, Costa Blanca, atunci când se afla în vacanță în Spania.
Cu atât de mulți kilometri contorizați de bicicleta sa, britanicul nu se gândește să se oprească din pedalat. Ține o dietă foarte strictă, de sportiv. Și se pregătește pentru noi și noi aventuri. Iar pentru cei care se gândesc să îi doboare recordul, Alex are un mesaj simplu: „Mult noroc celui care va avea curajul să mă confrunte pe traseu!”.