Laserele, terapia viitorului sau cum poţi să arăţi cu 20 de ani mai tânăr - LIFE.ro
Sari la conținut

Laserele, terapia viitorului sau cum poţi să arăţi cu 20 de ani mai tânăr

Am povestit cu Dr. Andreea Iftimie, medic estetician specialist în terapia cu lasere şi am aflat că aplicată la timp, poate ţine timpul in loc pentru mulţi ani . Totodată, dacă dacă doreşte, un pacient cu piele afectată de pildă de trecerea a 75 de ani, poate pleca din cabinetul ei cu o piele ca la 30-40 de ani.
Share this article

Terapiile cu laser non invazive găsesc din ce în ce mai mulţi adepţi şi în România. Asemenea celorlalte tratamente ce nu necesită anestezie şi recuperări post operatorii, dar care fac minuni la nivelul pielii, tratamentele cu lasere sunt tot mai căutate pentru rezultatele pe care le oferă. O terapie cu laser te poate scăpa de părul nedorit, poate şterge petele pigmentare de pe piele, petele provocate de arsuri solare, tatuajele demodate sau care nu mai sunt dorite, poate şterge până aproape de eliminare extrem de multe cicatrici şi poate elimina ridurile. Costurile sunt absolut rezonabile pentru rezultatul final. Am povestit cu Dr. Andreea Iftimie, medic estetician despre terapiile cu lasere şi am aflat că dacă se doreşte, un pacient cu pielea zbârcită la 75 de ani, poate pleca din cabinetul ei cu o piele ca la 30 de ani. Se poate, da, aţi auzit bine. Însă nu este de dorit, pentru că şi ea, ca orice medic, îi va recomanda să aleagă moderaţia şi naturaleţea. Căci, frumuseţea unei persoane ţine foarte mult de naturaleţe. Este normal să ne dorim să nu avem riduri, însă trebuie să fim realişti şi să alegem să avem mai puţine riduri, să avem o piele aproape de vârsta reală a noastră, la fel cum este normal să avem nişte buze naturale sau nişte sâni de o dimensiune potrivită. Despre lasere, despre minunile lor, despre ce fac ele şi despre frumuseţe, în interviul de mai jos pe care l-am realizat în cadrul clinicii Fazzada.

Foto: Laszlo Raduly

În ce cazuri se folosesc terapiile cu laser? Pentru ce imperfecţiuni?

În domeniul esteticii medicale, terapiile cu laser deja ocupă cea mai mare parte din tratamentele ce se pot face, începând cu îndepărtarea definitivă a părului, continuând cu cicatrici de toate felurile (cicatrici post acnee, post traumatice, post intervenţii chirurgicale, etc).

Adică o terapie cu laser poate, de exemplu să şteargă o cicatrice a unei operaţii cezariene?

Poate să îmbunătăţească mult aspectul zonei respective.

Pentru ce altceva?

Ştergerea tatuajelor este o altă situaţie. Terapia cu laser este utilă în cazul oricărui fel de pete pigmentare (melasmă, pistrui). În funcţie de situaţie se pot face combinaţii de terapii cu laser. Noi avem mai multe tipuri de laser pe care le folosim în anumite situaţii sau le combinăm atunci când este cazul. Cuperoza este o problemă des întâlnită, de la roşeaţă difuze şi până la capilare foarte dilatate ce pot fi tratate cu ajutorul laserului. Capilarele foarte dilatate de pe picioare pot fi tratate cu laserul. Nu varicele, căci acestea, de obicei se tratează chirurgical.

O cicatrice chirurgicală se poate trata doar estetic, nu?

Depinde de cicatrice. Dacă ai o cicatrice post chirurgicală şi vrei să o îndepărtezi tot chirurgical e ca şi cum ai vrea să stingi un foc cu benzină. Sunt făcute foarte multe statistici, mai ales în SUA, că atât în zona de chirurgie plastică, cât şi în zona esteticii şi dermatocosmeticii, intervenţiile minor non invazive predomină acum. Relativ de curând liftingul chirurgical al feţei era singura soluţie de combatere a laxităţii. Acum există foarte multe tipuri de terapii, inclusiv cele cu laser, care pot să dea timpul înapoi cu 20 de ani şi atunci, acestea sunt preferate pentru că nu necesită anestezie generală, recuperarea este mult mai rapidă şi aşa mai departe.

Ce alegem între o terapie cu laser pentru îndepărtarea ridurilor şi o injecţie cu acid hialuronic?

Ele sunt de fapt complementare şi sinergice. Şi acidul hialuronic are mai multe tipuri de indicaţii. Atunci când avem o lipsă de volum la nivelul feţei, nu putem să o compensăm cu altceva. Avem varianta de transfer autolog de grăsime, dar nu e preferată de toată lumea. Din acest motiv, terapiile non ivazive sunt mai preferate. Liftingul chirurgical nu face decât să tragă de piele, nu redensifică pielea dacă e subţiată, o repoziţionează, nu produce nimic la nivelul calităţii pielii.

O terapie cu laser de reducere a ridurilor le poate şterge cu buretele? E „laser, frate”?

Poate să fie „laser frate” (râde), dar ţine foarte mult de interacţiunea dintre medic şi pacient. Sunt mulţi pacienţi, cei mai mulţi care nu-şi doresc un rezultat dramatic. Adică să vină zbârciţi ca o stafidă şi vor să plece ca un bob de strugure.

Dar se poate?

Se poate. Dar evident că există anumite condiţii. Vorbim de potenţialul de regenerare al pielii, depinde şi de organismul respectiv. Există fenomenul de glicare despre care se vorbeşte foarte puţin, dar este la fel de redutabil în îmbătrânirea pielii ca fenomenul de oxidare. În ce constă acesta? În legarea moleculelor de zahăr de fibrele de colagen. Ca rezultat, piele devine foarte moale şi foarte flască şi atunci când apare acest fenomen de glicare, pacientul respectiv nu se va recupera la fel de bine ca un pacient care nu are această problemă şi atunci, chiar dacă aplic aceeaşi tehnică, nu voi avea acelaşi rezultat.

Foto: Laszlo Raduly

În condiţii optime, se poate ca un pacient de 70 de ani să plece de la dumneavoastră cu pielea ca la 30 de ani?

De la mine va pleca în primă fază foarte avariat pentru că cu cât terenul de la care pornesc este foarte avariat, cu atât este un număr mai mare de şedinţe de proceduri mai blânde, sau de o procedură foarte intensă. Şi totul poate dura două, trei, săptămâni, poate şi o lună.

Adică să poate să se reîntinerească într-o lună?

Da, se poate. Ce urmărim noi este să reîntinerim colagenul, această moleculă miraculoasă, iar acest lucru se întâmplă în timp. Este imposibil să ai un rezultat foarte rapid. De cele mai multe ori, remodelarea colagenului, mai ales la o vârstă înaintată poate dura luni de zile, chiar şi nouă luni de zile.

Cât costă din stafidă să te faci strugure?

Aproximativ 1500 de euro. Însă, majoritatea pacienţilor noştri sunt persoane active care nu doresc schimbări dramatice.

Nu e periculos să lucrezi cu lasere?

Nu. Nu au nici un efect advers, nici în cazul pacienţilor. Pentru nimeni nu e periculos. Orice acţiune poate fi periculoasă dacă e scăpagtă de sub control. E periculos dacă îţi pun laserul în ochi, evident, dar nu este cazul.

Înţeleg că pot fi scoase şi petele apărute în urma arsurilor solare…

Da, aşa este.

Şi aluniţele?

Aluniţele sunt altceva. Se pot scoate, dar nu cu laserul. Adică există lasere care pot tăia, dar eu nu fac asta.

În afară de lasere, mai faceţi şi alte tratamente non invazive?

Da, sigur.

Care e media de vârstă a pacienţilor dumneavoastră?

Pentru îndepărtarea pacienţilor pedia se situează la 20 de ani. Pentru reintinerire sau tratamentele de repigmentare, media de vârstă este între 30 şi 40 de ani.

Vin şi bărbaţi?

Da. Chiar am exemplu, într-un cuplu, domnul a fost primul pacient şi apoi a adus-o şi pe soţia sa.

Cum arată o femeie frumoasă, estetic vorbind în 2018?

Se vorbeşte foarte mult despre criteriile de frumuseţe. E o preocupare chiar şi la congresele la care merg. Sunt, în primul rând criterii culturale, adică ce e frumos în România, nu e frumos în altă ţară. Chiar s-au făcut nişte grafice cu modul în care se photoshop-ează fotografiile în diverse ţări, astfel încât acea femeie să arate mai atrăgător. De altfel, s-a mai discutat că percepţia frumuseţii este un dat genetic: s-au făcut studii pe nou-născuţi şi mame. Nou-născuţii cu mame frumoase erau mult mai înclinaţi către a petrece timp cu mamele lor şi zâmbeau mai mult la apariţia lor în cameră, decât în celălalt caz.

Dumneavoastră cum vedeţi o femeie frumoasă?

În primul rând e naturală. Chiar dacă are intervenţii făcute, ele nu se văd şi acesta e şi scopul nostru. Şi, în al doilea rând se simt bine în pielea ei. Îşi asumă defectele, dar se simte bine. Am, de exemplu, un nas mai mare, dar asta nu înseamnă că nu sunt atrăgătoare. Apoi, o femeie frumoasă este o femeie carese respectă pe sine, care e îngrijită, care ştie să se folosească de machiaj, de haine.

Vin şi vedete aici?

Da.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora