Laura Militaru, terapeut Snoezelen: „În camera Snoezelen poţi simţi liniştea din pântecele mamei sau poţi să faci o călătorie într-un loc anume. Tu hotărăşti!” - LIFE.ro
Prima pagină » Laura Militaru, terapeut Snoezelen: „În camera Snoezelen poţi simţi liniştea din pântecele mamei sau poţi să faci o călătorie într-un loc anume. Tu hotărăşti!”
Laura Militaru, terapeut Snoezelen: „În camera Snoezelen poţi simţi liniştea din pântecele mamei sau poţi să faci o călătorie într-un loc anume. Tu hotărăşti!”
Laura Militaru este psihopedagog-logoped şi terapeut Snoezelen, o terapie despre care puţină lume ştie în România. După ce şi-a obţinut certificările în acest domeniu a creat o cameră Snoezelen la sediul Asociaţiei Tottoro, acolo unde copii descoperă „o lume magică”. Imaginaţi-vă că intraţi într-o încăpere şi, din momentul în care uşa s-a închis în spatele vostru, nici un stimul din afară nu mai ajunge înăuntru. Vă puteţi aşeza pe patul cu apă, pe o pernuţă sau pe o canapea şi să vă lăsaţi stimulaţi de tot ceea ce vedeţi şi simţiţi în jurul vostru, pentru a găsi echilibru în lumea voastră interioară. Este o cameră în care totul poate părea „o joacă”, dar care ajută de mulţi ani deja persoane cu autism, ADHD, demenţă, Alzheimer, care trec prin diverse stadii de durere, depresie sau tulburări emoţionale. Snoezelen este atât o terapie adjuvantă pentru persoanele cu diverse afecţiuni, dar poate fi şi o metodă de relaxare în faţa stresului cotidian.
Ce este terapia Snoezelen şi cum ai ajuns să aplici această terapie în România?
Prin anul 2009 când eram foarte interesată de terapia ABA, adresată copiilor cu autism, am dat peste un catalog cu echipamente şi produse Snoezelen. Până în acel moment nu mai auzisem despre existenţa acestora şi nu ştiam nici de terapia Snoezelen. În timp ce priveam uimită paginile din catalog a luat fiinţă în mine dorinţa şi hotărârea de a aduce în ţară acest concept. În acea perioadă făceam terapie cu o fetiţă cu paralizie cerebrală pe care o iubeam foarte mult şi pentru care mi-am dorit ca această terapie să fie posibilă. Astfel că am început să studiez pe internet şi să caut modalităţi prin care să pot amenaja şi eu o cameră Snoezelen la Asociaţia Tottoro, o asociaţie pe care am înfiinţat-o în anul 2010 şi care încă nu-şi găsea traiectoria. Împreună cu sora mea Ana Vasilache (care e foarte pricepută în scrierea proiectelor pentru finanţări) am reuşit iniţial o sponsorizare pentru a participa la un curs de terapie şi amenajări de camere Snoezelen. Apoi, asociaţia a câştigat un proiect co-finanţat prin fonduri elveţiene, dedicat acestei terapii, care mi-a permis să amenajez o cameră pentru Asociaţia Tottoro şi una pentru Asociaţia PAVEL, la Institutul Fundeni, pentru copiii cu cancer din institut şi părinţii acestora. Cu ajutorul partenerului din proiect, (Asociaţia Internaţională Snoezelen – Elveţia Tot) şi cu participarea specialistului în terapie Snoezelen David Grupe, am instruit atunci 12 voluntari în realizarea terapiei Snoezelen. Găsiţi mai multe detalii despre activitatea noastră de până acum pe blogul Asociaţiei Tottoro.
Ce este terapia Snoezelen, până la urmă?
Este o terapie de relaxare, care conduce la starea de bine, reduce stresul, agresivitatea, care creează condiţii optime pentru învăţare şi creaţie, pentru comunicare. Această terapie dezvoltă concentrarea, reduce durerea şi stârneşte râsul.
Terapia Snoezelen se realizează într-o cameră special amenajată, o cameră care conţine diverşi stimuli (lumină, muzică, atmosferă, obiecte) care pot fi controlaţi. Se controlează aceşti stimuli pentru a ajunge la combinaţia optimă şi magică a acestora, pentru a induce starea de bine.
Cu o cameră Snoezelen în sine nu ai ce face dacă nu ştii cum să o foloseşti! Tocmai de aceea eu am dorit foarte mult să aduc în ţară un specialist care să ne înveţe ce să facem cu ea. Terapia Snoezelen este un tip de terapie pentru care nu primeşti trimitere de la medic. În România este foarte puţin cunoscută, însă este o terapie pe care fiecare client o aşteaptă cu cea mai mare nerăbdare, implicare şi bucurie. Cred ca am ales să mă implic în acest domeniu pentru că sunt convinsă că poate ajuta mulţi oameni. Am văzut-o ca pe o soluţie şi am vrut să-mi aduc aportul la o viaţă mai bună…
Care sunt principiile de bază ale acestei terapii? Pentru cine este potrivită?
Aceste camere au fost iniţial amenajate ca şi sursă de activităţi pentru persoanele cu tulburări senzoriale şi dizabilităţi severe, pentru relaxarea şi recreerea acestora. Principiile sale se bazează pe descoperirile a doi specialişti (Jan Hulsegger şi Ad Verheul) din cadrul Institutului De Hartenberg din Olanda, care găzduia persoane cu dizabilităţi intelectuale în anii ’70. Aceştia au experimentat în timp reacţia pacienţilor la diverşi stimuli – iniţial aduşi din natură -, şi au observat că, deşi unii dintre ei păreau total lipsiţi de orice interes pentru orice tip stimul, încep să fie receptivi. Vorbim despre pacienţi grav afectaţi de dizabilităţi multiple, care nu făceau altceva toată ziua decât să stea întinşi în pat.
Terapia Snoezelen îţi aduce liniştea şi pacea interioară. Se adresează tuturor vârstelor. Poate fi folosită atât în cazul celor cu deficienţă de intelect, autism, ADHD, demenţă, Alzheimer, în ajutorul celor cu dizabilitate de învăţare, care trec prin diverse stadii de durere, tulburări emoţionale, depresie, dar poate fi folosită pentru ajutarea persoanelor cu un nivel crescut al stresului sau, pur şi simplu, pentru relaxare. Aceasta se poate realiza prin controlul diverşilor stimuli care există în această „cameră magică” – lumini, arome, sunete, gusturi, atingere.
Poate ajuta şi copiii fără nevoi speciale?
Pe copiii fără nevoi speciale îi poate ajuta în învăţare, o învăţare care implică stimularea tuturor simţurilor. De asemenea, poate fi folosită pentru relaxare, pentru realizarea diverselor jocuri senzoriale, pentru stimularea simţurilor şi pentru a-i apropia de părinţi sau de alţi copii. Se pot face jocuri de rol pentru modelarea comportamentelor sau „stingerea” celor nedorite, se poate stimula limbajul, se poate facilita comunicarea. Terapia Snoezelen se poate realiza individual sau în grup, în funcţie de obiectivele stabilite.
Practic, ce se întâmplă în acest spaţiu multisenzorial?
Imaginează-ţi că intri într-un spaţiu unde te simţi în siguranţă, nimic nu te deranjează şi poţi să te simţi aparte, indiferent de ce ţi se întâmplă în viaţă. Faci „o călătorie către un tărâm fără griji”, cum spunea un client de-al meu.
În camera Snoezelen poţi să simţi cum te leagănă valurile apei sau să te încălzeşti la un foc de tabără; poţi să simţi liniştea din pântecele mamei sau poţi să faci o călătorie într-un loc anume. Tu hotărăşti! Totul este misterios şi îţi încântă simţurile pentru a atinge starea de bine. Simţurile sunt stimulate doar în măsura în care este nevoie şi, astfel, apare relaxarea şi bucuria. Eşti dornic să comunici şi să fii în armonie cu tot ce este în jurul tău.
În camera Snoezelen se realizează o conectare cu sinele interior şi o deschidere neforţată faţă de terapeut deoarece totul decurge în mod natural şi într-un mediu unde te simţi minunat. Terapia Snoezelen se foloseşte de substanţele chimice din creier, cu ajutorul simţurilor, pentru a impulsiona motivaţia şi atenţia funcţională, descreşte substanţele chimice eliberate de organism la stres şi creşte substanţele chimice eliberate la relaxare. Facilitează explorarea pentru persoanele care au acces redus la stimuli, induce calmul celor care suferă de anxietate, crize de personalitate, izbucniri nervoase, relaxare pentru cei pentru care viaţa de zi cu zi este stresantă, stimulare pentru cei care suferă de deprivare senzorială, pentru cei care trăiesc într-un mediu limitat şi nestimulativ (fiind limitaţi de dizabilitate, de exemplu), îi „întăreşte” pe cei care au un control redus asupra vieţii, aşa cum sunt persoanele cu dizabilităţi multiple.
Sunt multe beneficii pe care le aduce această terapie: potenţarea concentrării şi a atenţiei, deschiderea pentru comunicare şi cooperare, reducerea stresului, a agresivităţii şi a autostimulării, îmbunătăţirea cunoştinţelor prin explorare, creşterea interesului pentru stimuli, autonomia, acceptarea de sine şi creşterea încrederii în sine, reducerea durerii şi relaxarea profundă.
Toate acestea se realizează prin controlul stimulilor, pe baza unei bune cunoaşteri a clientului şi printr-o relaţie armonioasă între cameră – client – terapeut. De aceea, cunoaşterea clientului este esenţială pentru a putea realiza combinaţia ideală dintre stimuli. În camera Snoezelen nimic nu trebuie să deranjeze, scopul final al terapiei Snoezelen fiind starea de bine.
Cine poate veni la Asociaţia Tottoro să beneficieze de această terapie?
În acest moment, la Asociaţia Tottoro camera este folosită pentru copiii de la Igloo after-school. Stăm de poveşti, inventăm jocuri, ne relaxăm. Acest serviciu este inclus în taxa de after-school.
Altfel, cei interesaţi pot să mă sune să programeze o întâlnire. Costul unei şedinţe de terapie este de 100 lei. Efectele se văd în timp, nu trebuie să ne gândim că dacă intrăm o dată în cameră se va produce un miracol!
La ce se poate aştepta cineva care intră pentru prima dată în contact cu aceasta terapie? De ce ai recomanda-o?
Toţi cei care intră în cameră pentru prima dată spun că este foarte relaxant şi total diferit de orice altă experienţă avută anterior. Mie mi se pare foarte interesant faptul că, fără să depui nici cel mai mic efort, stimulii acţionează asupra ta şi te relaxează. După explorare, fiecare client îşi alege instinctiv locul cel mai relaxant din cameră şi aşa începe povestea…
În zilele noastre nivelul stresului este foarte ridicat din cauza diverselor solicitări care se năpustesc asupra noastră zi de zi. Prin urmare, sigur că avem nevoie să ne relaxăm prin toate mijloacele care ne stau la dispoziţie, iar acesta poate fi unul dintre cele mai eficiente. Iar pentru cei cu diverse probleme recomand camera ca adjuvant al altor terapii.
Care sunt reacţiile celor care păşesc pentru prima dată în camera multisenzorială? Şi ce rezultate aţi avut după mai multe şedinţe cu copiii?
Reacţia celor care intră în cameră este de uimire, de plăcere, de bucurie. Am avut mai mulţi copii în cameră decât adulţi, iar aceştia iniţial sunt uşor agitaţi din cauza curiozităţii, explorează tot ce se poate, urmând ca după maxim 10 minute să se oprească într-o zonă a camerei şi să se lase cuprinşi de relaxare.
Pe timpul proiectului „Snoezelen, o abordare inovatoare” (un proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român) am furnizat 300 de sesiuni de terapie gratuită pentru 60 de copii cu deficienţă de intelect din Şcolile Gimnaziale Speciale nr. 1 şi nr. 5 din Bucureşti şi 40 de copii bolnavi de cancer spitalizaţi la Institutul oncologic „Prof. Dr. Alex. Trestioreanu”. De asemenea, prin proiect a fost asigurat accesul la camera Snoezelen de la Institutul oncologic pentru 320 de copii bolnavi de cancer trataţi în sistem ambulatoriu.
În cadrul aceluiaşi proiect am realizat un studiu, pe baza datelor culese în timpul sesiunilor, pentru a inventaria efectele acestei terapii. Studiul, care poate fi parcurs pe blogul Asociaţiei, conţine foarte multe informaţii despre cum a fost amenajată camera, despre desfăşurarea sesiunilor de terapie şi desigur, despre rezultatele obţinute.
Eu aş vrea să menţionez doar faptul că, pentru copiii spitalizaţi, camera Snoezelen a fost şi reprezintă în continuare un loc care poate aduce în viaţa lor elementele cotidiene, care le lipsesc din cauza spitalizării îndelungate, şi totodată un moment de normalitate, de uitare a situaţiei dificile în care se află, şi, desigur, un loc magic de relaxare. În această cameră copiii uită şi de ce sunt în spital, uită de suferinţă, şi poate fi crescută acceptarea de sine, îi ajută în vindecare prin creşterea motivaţiei de a se simţi bine, căci doar atunci pot vizita camera. Este o oază de linişte şi de atingere sufletească, un loc plin de culoare, mirosuri plăcute, texturi diverse, şi, mai ales, un loc în care poţi să te simţi „ca la mare”. Asupra copiilor cu deficienţă de intelect din cele două şcoli speciale, unde s-au ţinut sesiunile de terapie Snoezelen, efectele au fost diferite: o prezenţă crescută la şcoală (mai ales în zilele când se făcea terapia), o relaţie mai bună cu colegii şi cu profesorii, o deschidere pentru discuţii legate de problemele personale, dezvoltarea cunoştinţelor şi a limbajului, creşterea vitalităţii, creşterea cooperării la şcoală şi în familie, scăderea nivelului agresivităţii, creşterea încrederii în sine şi a acceptanţe de sine.
Ce alte proiecte legate de terapia Snoezelen aţi mai avut/sau aveţi în plan?
Pentru că ne dorim să continuăm în acest domeniu, anul trecut, am implementat un alt proiect, numit „Sensory Toy Makerspace”, co-finanţat prin AFCN, în cadrul căruia au fost realizate 6 prototipuri de jucării-obiecte terapeutice multisenzoriale, prin folosirea în mod inovator a unei varietăţi de materiale şi tehnici. Designul acestora a fost realizat de o echipă coordonată de Mihaela Şchiopu, artist vizual, psihoterapeut şi conferenţiar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism, cea care în prezent continuă terapiile Snoezelen la Institutul Fundeni. Obiectele terapeutice înregistrate sub marca NoboNobo sunt realizate din lemn, plante, arome, materiale textile, magneţi, mase plastice, leduri, metale, sticlă, materiale reciclabile, noi tehnologii, inspirate din forme ale naturii si din nevoile specifice ale potenţialilor beneficiari. NoboNobo este un atelier de design senzorial creat de Mihaela Şchiopu, alături mine şi de sociologul Ana Vasilache. Puteţi vedea (şi cumpăra) aceste jucării-obiecte terapeutice pe site-ul nobonobo.ro.
Cum este privită şi aplicată această terapie în străinătate şi unde crezi că ar trebui implementată în România?
Încă din 2015 existau 500 de camere Snoezelen în Canada şi 700 în Statele Unite, peste 800 de camere în Germania, peste 160 de camere în Israel şi multe altele în peste 27 de ţări. Toate acestea au fost amenajate în scop terapeutic, de recreere, educaţie, relaxare, pentru managementul stresului, managementul crizelor şi managementul durerii. Abordarea Snoezelen este foarte potrivită copiilor care frecventează şcolile speciale din România, pentru că se poate baza pe starea de bine creată, dezvoltând astfel motivaţia şi dorinţa pentru lucrul la clasă. Nu există multe terapii la care copiii să dorească să participe.
Recomand amenajarea camerelor Snoezelen în fiecare şcoală specială, dar cu o condiţie: ca de aceste camere să se ocupe un specialist în terapie Snoezelen. Altfel, acestea pot fi utilizate eronat, iar echipamentele pot fi distruse în scurt timp, iar investiţia (care nu este mică) poate fi pierdută.
De asemenea, recomand amenajarea camerelor Snoezelen în spitale şi mai ales în cele pentru boli cronice, unde pacienţii îşi petrec mult timp, în maternităţi, în rezidenţe pentru bătrâni sau grădiniţe.
Ce alte proiecte realizează Asociaţia Tottoro şi cui se adresează ele?
Tottoro s-a axat mult în ultimii doi ani şi pe dezvoltarea şi oferirea de servicii after-school, unde copiii să beneficieze un spaţiu securizat şi optim pentru dezvoltare. De aceea am amenajat spaţiul având în vedere tot ceea ce este mai important pentru copil: familia, siguranţa fizică şi emoţională, nevoia de mişcare şi de relaxare. De aceea am inclus în programul after-school vizite în camera Snoezelen. Dorim să continuăm realizarea obiectelor terapeutice multisenzoriale şi vom continua să facem terapie logopedică şi Snoezelen celor care au deschidere pentru asta.