Liz Murray, una dintre cele mai inspiraționale femei în viață: de la copilăria într-o familie de dependenți de droguri, la viața pe străzi și până la Harvard - LIFE.ro
Mergi la conținut

Femeia care crede în „nu așteptați o oportunitate să vă bată la ușă, faceți-o posibilă cu tenacitate și muncă asiduă”, este nimeni alta decât speakerul motivațional, Liz Murray. De la „droguri la vise” și „de la homeless la Harvard”, ea s-a luptat cu toate șansele pentru a-și scrie propria poveste. Elizabeth Murray, născută pe 23 septembrie 1980, este fondatorul și directorul Manifest Living, care lucrează „pentru a inspira, a da înapoi și pentru a-i ajuta pe alții să depășească adversitatea.” Ea este, de asemenea, autoarea cărții bestseller internațional „Breaking Night: My Journey from Homeless to Harvard…”

Liz Murray

Liz Murray, copilul crescut fără fundația unei familii

Trăind pe cele mai urâte străzi din New York, Liz Murray a crescut în mijlocul „furiei din Bronx”. Ea aparținea unei familii sărace, compuse din părinți care erau amândoi dependenți de droguri. Mama ei, Jean Murray era dependentă de droguri, suferea de schizofrenie, era oarbă din punct de vedere legal și suferea de SIDA. Tatăl ei, Peter Finnerty, era HIV pozitiv și aproape întotdeauna era șomer. În timp ce părinții au cheltuit fără să clipească aproape fiecare ban pe care l-au primit pe cocaină și heroină, ea și sora ei, Lisa aproape au murit de foame. Murray își amintește cu tristețe „Am mâncat cuburi de gheață pentru că nu aveam ce să mâncăm. Împărțeam un tub de pastă de dinți între noi pentru cină.”

Ridiculizată și hărțuită la școală pentru că avea părul plin de păduchi și că mirosea urât și era neîngrijită, ea a decis să renunțe la școală. În 1996, mama ei a murit de SIDA. După ce familia a îngropat-o într-o cutie de lemn donată, tatăl și sora ei s-au mutat într-un centru pentru persoane fără adăpost, iar Liz a plecat de acasă. Ea a început să mănânce resturi din gunoi, să doarmă în metrou noaptea pentru a se încălzi și, uneori, a ajuns să fure mâncare.

Dar nicio adversitate nu putea strica spiritul tinerei Elizabeth Murray. Această adolescentă fără adăpost, când a împlinit 17 ani, știa două lucruri – „Îmi voi repara viața într-o zi” și „Voi deveni un elev de nota 10 și voi termina liceul”.

Punctul de cotitura din viața lui Liz Murray

După ce a hotărât să-și ia viața în propriile mâini și să lase în urmă autocompătimirea, ea a început să urmeze din nou cursurile la Academia de Științe Umaniste din Chelsea, Manhattan. Liz știa că trebuie să muncească pentru a supraviețui și pentru a-și plăti cursurile. Ea a început să accepte orice slujbă ciudată pentru a câștiga puțini bani. De la pomparea benzinei la benzinăriile cu autoservire, la împachetarea pachetelor pentru băcan, la munca de chelneriță, până la plimbarea câinilor, la o slujbă la New York Times, ea era hotărâtă să facă aproape orice pentru a câștiga, astfel încât putea continua să studieze. Deoarece trebuia să muncească peste zi, a ales să participe la cursurile de noapte. A reușit să-și facă temele în metrou și uneori să învețe pentru examene pe holul unui prieten. O elevă extrem de muncitoare și sârguincioasă, ea a atras atenția unuia dintre profesorii ei, Arthur, care a început să o îndrume. Într-o zi, când același profesor și-a condus primii 10 studenți să viziteze Harvard, ea a stat în fața universității, admirând arhitectura ei și și-a spus: Da, Harvard este pentru mine.

Liz Murray

Citește și: 8 dintre cei mai inspiraționali oameni de planetă

Murray a făcut primul pas. Perseverând în toate greutățile și trăind încă pe străzi, ea a reușit să finalizeze cei patru ani de liceu într-o perioadă de doi ani.

Credința deschide uși. Liz Murray, în vârstă de 19 ani, a primit bursa New York Times College pentru studenții nevoiași, care i-a deschis porțile pentru a intra la Universitatea Harvard. Potrivit ei, „Când am câștigat bursa New York Times College, ei (Lifetime) au tipărit o scurtă poveste de ansamblu asupra vieții mele.” Ea a părăsit Harvard în 2003 pentru a avea grijă de tatăl ei bolnav, care a murit în 2006 de SIDA. S-a întors la Universitatea Harvard în 2006 și a absolvit în iunie 2009 cu o diplomă în psihologie.

Cum a construit o familie și o avere

Liz Murray este căsătorită cu iubitul ei din liceu, James Scanlon. Cu James și cei doi copii ai lor, Liam și Maya, visul lui Liz de a face parte dintr-o familie fericită s-a împlinit în sfârșit. Viața ei a început să se umple cu momente memorabile, mai degrabă decât cu momente triste. De la câștigarea Premiului pentru Modelul Proiectului Casei Albe până la Premiul Christopher, unele dintre celelalte momente și realizări cu adevărat memorabile ale ei includ:

2003: A lansat la Lifetime Television filmul „Homeless to Harvard: The Liz Murray Story”, care a primit trei nominalizări la premiile Emmy, pentru Cea mai bună actriță principală într-o miniserie; Film remarcabil realizat pentru televiziune; Editare remarcabilă de imagini cu o singură cameră pentru o miniserie.

2008 Premiul Women of Vision de la Appalachian Women’s Fund

2009 Primul beneficiar al premiului Oprah Winfrey Chutzpah

2011 A primit premiile Alex

2013 A primit un doctorat onorific în serviciu public la Merrimack College din North Andover, Massachusetts.

Liz Murray continuă să inspire

Liz Murray ca speaker inspirațional, are o valoare netă estimată la 1 milion USD. Ea este fondatorul și directorul Manifest Living. Ea este, de asemenea, co-fondatorul Proiectului Arthur (numit după Mentorul ei). Aici ea colaborează cu elevii de gimnaziu din Bronx pentru a-i ghida spre realizarea viselor lor. De asemenea, este pasionată să lucreze la cel mai recent tip de club de cărți video numit The Neighborhood Project. Și-a spus povestea printre lideri precum Dalai Lama, Mihail Gorbaciov și Tony Blair. Potrivit ei, determinarea ei, împreună cu capacitatea de a ierta, au contribuit în mare măsură la succesul ei. Povestea ei personală a fost sărbătorită la Oprah Winfrey Show, ABC News, 20/20 și CNN. A vorbit și la discursul TEDxYouth intitulat „Pentru dragoste și posibilitate”.

Liz Murray continuă să călătorească în jurul lumii în calitate de speaker inspirațional. Ceea ce continuă să-i placă cel mai mult este să-și spună povestea la licee. Profesor, moderator și motivator, ea încurajează tinerii să depășească adversitățile. Mesajul lui Murry este: „Este important să ne reamintim nouă și tuturor femeilor și fetelor din viața noastră că fiecare dintre noi poate face față propriilor provocări personale și poate ajunge la stele”.


Foto: Pinterest.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora