Există câteva locuri rare din România despre care mulți dintre noi nici nu am auzit. Sunt locuri de o frumusețe incredibilă, atât prin unicitatea peisajelor, cât și prin multitudinea de experiențe pe care le oferă. Sunt locuri neștiute de toată lumea, necomerciale și ne populare, fapt ce le aduce un mare deserviciu.
La școală am învățat despre frumusețile și bogățiile patriei noastre, iar cei care au făcut clasele primare în comunism, știu exact la ce fel de laudă mă refer. După ora de geografie aveam impresia că suntem cei mai norocoși oameni de pe planetă pentru că ne-am născut într-o țară atât de frumoasă. Mai târziu m-am îndoit serios de acele cuvinte, însă, niciodată nu am avut curiozitatea să o străbat la picior pentru a mă edifica. Oare câți dintre noi aleg să-și facă vacanțele în România?
Ei bine, după ce am văzut imaginile de mai jos, am stabilit ca următoarea vacanță să fie în această „țară minunată”.
De ce zic asta? Ei bine, datorită acestor locuri rare din România despre care nici eu nu aveam habar.
Din păcate, turiștilor străini le sunt prezentate ale locuri de vizitat în România, frumoase, într-adevăr, dar nu cele mai frumoase și spectaculoase.
Sfinxul de la Buștea
Când spui sfinx, te gândești automat la fratele mai mare din Bucegi. Dar nu e singurul. Mai este și acest bolovan cu chip de om, o formațiune naturală aflată la o înălțime de 1239 de metri, în munții Buzău. Pentru a vedea colosul care ar avea chip uman trebuie să ajungi în Mânzălești, o comună situată la 50 de kilometri de orașul Buzău. Iar ca să ajungi acolo, vei trece pe Valea Slănicului, o zonă incredibil de frumoasă.
În plus, în zonă vei mai găsi peștera de sare, dar și lacul Meledic, alte două obiective. Și dacă nu ești pe deplin convins, mâncarea din zonă, preparatele tradiționale românești ar trebui să te pună la drum.
Lacul Ochiului Beiului
Ții minte poveștile cu zâne? Ei bine, acest lac este unic în România și este de o frumusețe incredibilă. Parcă ar fi locuit de zâne.
Este în Parcul Național Cheile Nerei din Munții Aninei, pe Valea Râului Beu, județul Caraș Severin. Ca să ajungi la el trebuie să străbați un traseu montan lejer de aproximativ 4 ore. Dar merită tot efortul.
Situat la o altitudine de 310 de metri, într-un „crater”, Ochiul Beiului are o adâncime de aproximativ 3,6 metri și un diametru de 15 metri. Apa, de o culoare verde-albastră, nu îngheață nici măcar iarna, datorită izvorului care alimentează lacul în permanență cu apă. Aici își găsesc adăpostul numeroase păsări, iar pe fundul lacului se pot vedea cu ușurință păstrăvi.
Localnicii mai spun că până și în prezent ielele se adună în jurul lacului în noaptea de Sânziene, dansează în jurul lacului și se spală în apa cristalină a acestuia.
Și dacă nu ți-e de ajuns, ei bine, ai valea Nerei la îndemână și poți găsi numeroase alte atracții.
Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund
Lacul Vulturilor este un lac format pe vârful munților Siriu, în județul Buzău, la o altitudine de 1400 de metri. Este ceva absolut fascinant. Ca să ajungi să te bucuri de acest peisaj va trebui să străbați un traseu de șase ore pe jos, sau trei ore dacă ai o mașină puternică de teren, drumul fiind destul de accidentat.
Denumirea de Lacul Vulturilor a fost data după însemnările lui Alexandru Vlahuță care în „România pitorească” spunea că aici vin vulturii să își învețe puii să zboare. Iar Lacul fără fund este o legend ce pleacă de la pățania unui cioban care și-ar fi aruncat toiagul în apă și, un an mai târziu l-ar fi găsit în Dunăre, semn că lacul nu are fund și comunică cu toate apele. Oricare ar fi adevărul, peisajul este unul absolut superb și zona lacului este probabil singura din țară unde pot fi văzute capre negre pe crestele săbatice ale muntelui Siriu.
Citește și: Cele mai frumoase trasee montane. Locuri de drumeții și de cățărat în Carpați
Tunelul dragostei
Este un tunel format din vegetație în jurul căii ferate ce străbate drumul de la Caransebeș la Băuțari, în județul Caraș Severin. Din păcate este destul de greu accesibil turiștilor, dar, din moment ce s-a auzit despre el, există modalități de a-l vedea și a-l fotografia.
Cascada Bigăr
Județul Caraș Severin pare să fie cel mai lăudat din punct de vedere al locurilor ascunse din România. Tot aici se află și cascada Bigăr, probabil cea mai frumoasă cascadă din lume. Pe valea Minișului vei vedea cum râul Bigăr izvorăște de sub stâncă și se varsă în cascadă peste un podiș de mușchi și vegetație. Apa este atât de limpede încât poți vedea peștii înotând.
Accesul este foarte ușor, de pe Valea Nerei, pe unde te-ai plimbat să vezi și Lacul Ochiului Beiului, din șoșeaua națională, cascada se află la câțiva metri.
Grădina Zmeilor
Este o rezervație protejată ce se întinde pe 5 hectare de pământ și reprezintă niște formațiuni geologice în mijlocul naturii apărute ca efect al condițiilor meteo asupra structurilor de conglomerate și gresii. Se găsește în apropierea satului Gâlgăul Almașului din județul Sălaj.
Ansamblu neregulat de stânci poartă numele de: „Fata Cătănii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul”, toate având forme bizare apărute în urma acțiunii aerului, apei și a proceselor de surpare.
O legendă spune că demult, tare demult, o fată s-a îndrăgostit de un soldat. Mama sa vitregă aflând asta, a transformat-o în stană de piatră. Din păcate, acea formațiune stâncoasă a dispărut în timpul inundațiilor din 1973.