A trecut un sfert de secol de la lansarea celebrului film „Titanic” și deși poate părea greu de imaginat, există foarte puțini oameni în această lume care nu au văzut acest film.
Pe 19 decembrie 1997, Titanic rula în toate cinematografele din Statele Unite și făcea istorie.
Ulterior, povestea de dragoste dintre Rose și Jack a primit 11 premii Oscar și i-a adus lui James Cameron titlul de regizorul-rege al box office-ului cu încasări de 2.1 miliarde de $.
Astăzi vă arătăm o privire de ansamblu asupra celor mai interesante lucruri care nu se cunosc în legătură cu acest film care a scris istorie.
Știai că actori precum Tom Cruise, Brad Pitt, Christian Bale, Macaulay Culkin și Matthew McConaughey au fost la audiții pentru rolul lui Jack Dawson?
Kate Winslet, cea care a interpretat-o pe Rose, a avut chiar o audiție finală cu Matthew McConaughey, însă rolul a fost furat de tânărul și mai puțin celebrul Leonardo DiCaprio.
Kate Winslet nu a primit rolul atât de ușor. Madonna, Sharon Stone, Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow, Wynona Rider și Uma Thurman au fost concurentele ei.
Pentru a-și spori șansele, Kate a obținut numărul de telefon al regizorului și l-a sunat să-i spună: „Trebuie să-mi dai rolul. Vei fi foarte supărat dacă nu mă angajezi”. Acum ea neagă, dar recunoaște că a trimis trandafiri regizorului James Cameron alături de un bilet pe care scria „De la Rose”.
Citește și: Viaţa lui Kate Winslet, actriţa născută pentru a fi pe scenă
Potrivit scenariului, într-unul dintre momentele de tensiune ale filmului, Rose trebuia să-și înjunghie logodnicul cu tocul pantofului, dar Kate Winslet a hotărât că ar arăta mai bine dacă ar alege să își manifeste disprețul scuipându-l în față.
Rochia lui Kate Winslet a fost făcută luându-se în considerare faptul că aceasta trebuie să arate bine atât uscată, cât și udă.
Improvizația „Eu sunt regele lumii?”
Vă amintiți celebrul strigăt al lui DiCaprio „Eu sunt regele lumii?” Ei bine, a fost o improvizație. Nu era în scenariul original.
Dacă am tăia toate scenele din timpul modern din film și am păstra numai evenimentele din 1912, filmul ar avea durata de 2 ore și 40 de minute, exact durata de timp care a trecut de la impactul cu iceberg-ul, până la momentul la care nava s-a scufundat.
Regizorul care s-a scufundat de 12 ori la fundul oceanului nu voia melodii în filmul Titanic
Regizorul James Cameron nu a vrut să folosească niciun fel de melodii în filmele sale, dar compozitorul James Horner a înregistrat în secret o melodie cu Celine Dion și a dat caseta regizorului. Chiar și cântăreața avea îndoieli cu privire la cântec, considerând că nu e o melodie care va plăcea foarte mult însă, ulterior, citind scenariul, și-a schimbat părerea.
În anul 1995, James Cameron a făcut 12 scufundări la fundul oceanului pentru a vedea nava scufundată cu ochii săi. Atunci regizorul a realizat că nu poate permite să apară nici o greșeală în lucrarea sa și că va trebui să îi onoreze pe toți cei care au murit în timpul tragediei.
Când luăm contact în film cu Rose la bătrânețe, îi vedem câinele, un pomeranian. Ei bine, puțini oameni știu faptul că, în urma scufundării vaporului, au fost găsiți 3 câini, iar doi dintre aceștia erau pomeranieni. Pe parcursul filmărilor s-au tras și scene cu animale care încercau să se salveze, dar regizorul a luat decizia de a le tăia.
În timpul filmării, filmul era numit The Ice Planet, tradus: planeta de gheață. Această manevră a fost realizată pentru ca alte companii să nu își dea seama că se produce un film despre Titanic.
Bugetul pentru Titanic a fost de 2 ori mai mare decât era planificat
A fost cel mai scump film din acea vreme. 20th Century Fox a trebuit să invite o altă companie în producție cu care să împartă cheltuielile. Cealaltă companie a fost concurentul lor, respectiv Paramount Pictures.
În realitate, pe parcursul producției nimeni nu credea că filmul va face cu adevărat bani. Filmul Titanic a costat mai mult decât nava în sine.
Filmul și producția au costat 200 de milioane de dolari, pe când nava a valorat doar 7,5 milioane de dolari sau 150 milioane dolari în echivalentul modern. Filmul a bătut multe recorduri, unul dintre ele referindu-se la cât timp a fost filmul pe marele ecran, adică 287 de zile.
Scena în care Jack o desenează pe Rose în timp ce ea este dezbrăcată a fost trasă chiar în prima zi de filmare
Regizorul a dorit să vadă emoțiile și timiditatea sinceră a celor doi, care nu se cunoscuseră încă. Dar Winslet a făcut încă un pas important pentru acest film: înainte de filmarea scenei, s-a dezbrăcat pe jumătate în fața lui Leo, pentru că știa ce scenă aveau să filmeze și își dorea ca acesta să se simtă mai confortabil.
Unele scene din film se bazează pe amintirile supraviețuitorilor. De exemplu, scena în care un bărbat pune două fete într-o barcă de salvare și spune: „Nu va trece mult până când ne vom revedea”, se bazează pe o poveste a uneia dintre fete.
Cameron dorea ca personajele sale să fie complet inventate însă, când a terminat de scris scenariul, a aflat că pe vas era un pasager pe nume Jack Dawson. Fanii filmului au spus că, pe bucata de lemn pe care s-a așezat Rose, avea loc și Jack. Elevii din Marea Britanie au făcut chiar un experiment folosindu-se de condițiile reprezentate în film și au demonstrat că DiCaprio avea toate șansele de supraviețuire. Toate aceste discuții îl irită pe James Cameron care pur și simplu spune: „În scenariu scrie că Jack moare. E simplu.” Potrivit regizorului, dacă Jack ar fi supraviețuit, filmul ar fi fost complet diferit, iar filmul a fost gândit ca un film în care pierzi o persoană dragă, astfel că personajul principal a trebuit să moară.
Apropo, bucata de lemn folosită de Rose este o replică exactă a unor fragmente găsite după ce nava s-a scufundat, prezente acum în muzeul din Halifax.
Persoana care a stat la baza personajului Rose se numea Beatrice Wood
Aceasta nu s-a aflat niciodată la bordul navei dar, la fel ca Rose, Beatrice se trăgea dintr-o familie bogată, care și-a sfidat părinții pentru a urma o carieră de artist. James Cameron i-a citit autobiografia numită “I Shock Myself” și a realizat încă din primul capitol că descria personajul pe care el îl avea deja în minte.