Mâncare bună, ca-n vremurile noastre: rețete românești cu gust de vară gătite la foc deschis. Ce trebuie să știm despre pita picurată
Se spune că în Ardeal nu există niciun om care să nu fi mâncat pită picurată. Pe vremuri oamenii ieșeau la iarbă verde și se bucurau de mâncarea gătită la foc deschis. Pe atunci, mâncau clisă friptă și pită picurată, iar micii, ceafa și pulpele la disc erau niște rarități.
Dar ce are așa special pita picurată? Orice mândru maramureșean o să ne spună că nu există meniu românesc fără acest preparat. Cum se prepară și ce trebuie să știm despre el? Ne spune chef Alex Petricean care a plecat „Pe urmele focului”.
Memoria gustului de vara cu chef Alex Petricean: „Pe urmele focului”
Vara aceasta, PENNY a lansat o nouă mini-serie „Memoria gustului de vară”, în care chef Alex Petricean gătește rețete românești în manieră personală, adăugând ingrediente noi, și dezvăluie povestea tehnicilor de gătit la foc deschis.
De data aceasta Alex pleacă „Pe urmele focului” și face o incursiune în tehnici de foc pentru a complimenta gustul preparatelor din carne. Misiunea lui este să inspire prin rețete inedite, folosind bucate de la Hanul Boieresc – o gamă cu produse de cea mai bună calitate în care toată carnea este proaspătă, iar legumele sunt 100% de origine românească.
„Pe urmele focului”: descoperim pita picurată
În fiecare episod chef Alex Petricean aprinde pofta și gătește o rețetă la foc, în aer liber, folosind o metodă inedită de pregătire. Pe site-ul PENNY fiecare rețetă conține inclusiv ingredientele necesare dacă vrei să gătești mai multe porții pentru cei dragi.
Primele preparate pe care Alex le-a gătit au fost: pui cu sos de mere la jar, ruladă de pui într-un rotisor inventat din două furculițe, plăcintă cu carne învelită în bacon și ficăței de pui la jar, o rețetă specific moldovenească.
Următoarele rețete au fost selectate din propunerile românilor. Nu mai puțin de 5.600 de oameni au propus rețetele lor preferate, iar chef Alex Petricean a ales șase preparate finaliste pe care să le gătească în cadrul acestui proiect. Rețetele au venit de la români din toate colțurile țării, precum Transilvania, Moldova sau Oltenia. Iar una dintre ele este pita picurată. Feliem slăninuța, tăiem ciupercile și ceapa și totul prinde gust în tuciul încins. Totul devine cu adevărat gustos atunci când adăugăm brânza de burduf, smântâna și ouălele. Dar aflăm mai mult direct de la chef Alex Petricean care ne propune o reinterpretare a vestitei pite picurate:
Ți-am făcut poftă? Vrei să faci și tu pită picurată? Nu uita să cumperi cele mai importante ingrediente brânză de burduf, brânză de burduf cu caș de oaie, smântână cu 30% grăsime, făină, pâine cu maia. Te invităm în magazinele PENNY pentru a-ți lua tot ce ai nevoie. Poftă bună!