Memoria gustului de vară și legendele neștiute ale județului Buzău. Cum gătesc Chef Alex Petricean și antropoloaga Irina Țârdea pilaf în stil risotto cu ficăței și organe de pui - LIFE.ro
Sari la conținut

Memoria gustului de vară și legendele neștiute ale județului Buzău. Cum gătesc Chef Alex Petricean și antropoloaga Irina Țârdea pilaf în stil risotto cu ficăței și organe de pui

Chef Alex Petricean ajunge în Buzău pentru un nou episod din Memoria Gustului de vară: ce ne gătește și ce povești află de la Irina Țârdea?
Share this article
Articol sponsorizat de

În România există multe legende și curiozități, iar zona Buzăului nu face nici ea excepție. Aici se spune că a trăit între 1924-1942 vulturul Ilie. O pasăre ce a putut fi admirată pentru aproape 20 de ani de locuitorii zonei, fiind prins la Gura Teghii de către pădurarul Furtuna. Zăganul sau vulturul cu barbă este pasăre imensă a cărei aripi au o anvergură de 280 de centimetri și o greutate între 5-9 kilometri. 

Despre Vulturul Ilie legenda mai spune și că a fost prins de primul hangiu din spatele gării Buzău, Anghel Adam. Și, neputând să zboare, pasărea a trăit o vreme alături de celelalte orătănii din curtea lui Adam. Hanul și gara i-au devenit, astfel, noul cuib. Dar Vulturul Ilie era inofensiv, așa că și-a recăpătat repede libertatea și a început să se plimbe nestingherit prin orașul Buzău, transformându-se într-un adevărat cetățean de onoare al zonei. 

Memoria Gustului de vară ajunge în Platoul Meledic, bijuteria județului Buzău

Lăsând în urmă legenda Vulturului Ilie, astăzi județul Buzău este foarte apreciat în special datorită Platoului Meledic, un areal incredibil de frumos. Termenul Meledic provine din limba slavona, în traducere însemnând „loc de odihnă”.

Aflat la doar 56 de kilometri de Buzău, în bazinul superior al râului Slănic, Platoul Meledic este o arie protejată de interes national, rezervație naturală mixtă geologică, speologică, botanică și zoologică. Tot aici se află Lacul Meledic căruia i se mai spune și „Lacul fără fund”. De asemenea, în zonă sunt peste 30 de peșteri și saline care, din păcate, nu se pot vizita pentru că s-au surpat intrările din cauza ploilor. 

Și, asemenea, legendei Vulturului Ilie care a cucerit întreaga zonă a Buzăului, Platoul Meledic are și el legenda sa. Aici se spune că au venit niște oameni care au răsturnat niște butoaie cu apă minerală în lac. Cei care le-au adus au aflat că acolo, de fapt, ar fi niște bogății și au încercat să sece lacul, dar nu au reușit. De aceea, se spune că este fără fund, tot timpul se umplea cu apă.

Chef Alex Petricean
Cum gătesc Chef Alex Petricean și antropoloaga Irina Țârdea pilaf în stil risotto cu ficăței și organe de pui

„Peisaje rare în Platoul Meledic”

Cum o zonă atât de importantă și de spectaculoasă trebuia să aibă și o gastronomie fabuloasă, Memoria gustului de vară ajunge aici pentru ultimul său episod. Chef Alex Petricean împreună cu antropoloaga Irina Țârdea de la Asociația „Ținutul Buzăului” descoperă poveștile și spiritului locului.

Fiind născută în Buzău, Irina a copilărit și a cunoscut îndeaproape viața satelor de pe Valea Slănicului, cu darurile, magia și încercările lor. S-a regăsit în artă sub diferitele ei forme – în fotografie, literatură și explorarea naturii și a darurilor ei, oferindu-și timpul, energia și talentele în dezvoltarea proiectelor Ținutului Buzăului. Irina își dorește să reînvie dinamica, frumusețea, tradițiile și poveștile satelor de odinioară. 

Împreună cu Irina, Chef Alex Petricean gătește un pilaf în stil risotto cu ficăței și organe de pui cu ingrediente 100% românești de la Hanul Boieresc, care se găsesc exclusiv în magazinele PENNY. Iată de ce ai nevoie pentru această rețetă: pipote și inimi de pui (carne proaspătă), ficat de pui, brânză de burduf, vin alb, morcovi, ciuperci, pătrunjel, ceapă, ardei, puțin usturoi și sare.

Memoria Gustului de vară
Chef Alex Petricean ajunge în Buzău pentru un nou episod din Memoria Gustului de vară

Ce este Memoria gustului de vară?

Pentru a descoperi frumusețea unor locuri mai puțin știute din România, dar cu care oamenii se mândresc, Chef Alex Petricean a plecat să cutreiere țara. În fiecare episod al proiectului realizat de către PENNY, acesta are un invitat (antropolog sau un ghid din acel loc) cu care discută diferite subiecte despre locul respectiv (obiective turistice, legende etc.), rețete vechi și noi, tradiții, amintiri. 

În plus, Alex gătește o rețetă inspirată de acel loc, cu produse de la Hanul Boieresc. Până acum:  

  • a descoperit de ce Dealul Mare este un loc care merită toată atenția, spunând povestea vinului alături de ghidul Cristi Pitulice (episodul 1)
  • a vizitat Valea Doftanei împreună cu ghidul Ioan Mihăilescu (episodul 2)
  • a vorbit despre legendele de la Pasul Vulcan (județul Hunedoara) alături de antropologul Cornelia Florea (episodul 3)
  • a aflat de la geologul și activistul Florin Stoican informații foarte interesante despre rezervația naturală cunoscută și sub denumirea de „micul canion al României”, Râpa Roșie (episodul 4)
  • a învățat să facă chec (de camping) la grătar cu cardamon de la ghidul turistic Adrian Ungureanu (episodul 5)
  • a văzut un tărâm de poveste împreună cu ghidul Bogdan Săcăleanu și a descoperit secretul aripioarelor de pui în sos de saramură (episodul 6)
  • și a ajuns la Castelul Sturdza și a aflat toate secretele locului de la ghidul palatului, Sebastian Marcoci (episodul 7)

Cu ajutorul proiectului „Memoria gustului de vară” călătorim și gătim aproape de locuri spectaculoase și mai puțin știute ale României. Practic, fiecare loc în care ajunge Chef Alex Petricean este inclus pe harta Memoriei gustului de vară, locurile fiind vizitate în urma recomandărilor publicului în cadrul unui concurs în comunitatea online PENNY, un exemplu în acest sens avem în episodul 8, „Peisaje rare în Platoul Meledic”.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul PENNY.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora