Mihnea Ioniță și Adrian Popa au 22 de ani și s-au întâlnit la un curs de mate la Facultatea de Electronică și Telecomunicații din București. Mihnea vine din Brăila și se pregătește acum pentru examenul de licență, iar Adrian este din București, iar în această toamnă va încerca și cursurile de la Universitatea București, la Facultatea de Matematică și informatică.
Cei doi prieteni pasionați de computere și de programare și au creat prima platformă românească de tranzacții în monedă virtuală.
Iată povestea lor!
Cum s-a născut platforma?
Mihnea: Platforma se cheamă Deal your crypto, iar numele este relevant pentru exact ce se întâmplă pe platformă: generezi tranzacții și primești criptomonede pentru ele. Principala monedă folosită acum este bitcoin-ul, dar nu este singura.
Am avut nevoie de 8 luni pentru a o crea, iar la început am aplicat la un program de finanțare de tip start-up plus, dar a trebuit să renunțăm fiindcă apăreau în contractul de finanțare niște clauze cu care nu am fost de acord.
Acum continuăm pe banii noștri și începem să ne facem cunoscuți.
Adrian: Ideea a fost a lui Mihnea și mi s-a părut și mie foarte clar că exista nevoia, că lumea căuta o astfel de platformă, doar că nu exista. Mi s-a părut o idee foarte interesantă și părea momentul oportun pentru a face ceva.
Cum crezi că face lumea mai bună/mai eficientă această platformă a voastră?
Mihnea: Cam așa a apărut și ideea platformei. Acum un an și jumătate am văzut pe olx.ro un anunț care printre altele, spunea că acceptă bitcoin. Așa mi-a venit ideea să fac o platformă care să rezolve această nevoie, de a lista oferte exclusiv pentru criptomonede. Pe viitor ne propunem să acceptăm toate monedele, nu ca acum când practic monedele se convertesc în bitcoin. Doar că pentru asta mai avem nevoie de timp și muncă.
Spune-mi puțin despre tine, Mihnea! De unde vine pasiunea ta pentru calculatoare?
Eu am terminat Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila și am ajuns la Electronică datorită unui profesor de fizică. (râde) El m-a încurajat să învăț mai departe și să dau la Electronică. Este drept, mie îmi și plăceau circuitele, tot ce ține de electronică.
A fost o pasiune de când eram mic, foarte mic chiar. Mă amintesc la calculator cu tata, omul care m-a inițiat în lumea asta a electronicelor. Cred că aveam vreo 3 ani când stăteam pe brațele lui în fața calculatorului.
Am aplicat, am intrat în primii 50 și cam atunci mi-a venit și ideea legată de această platformă de tranzacții.
Anul viitor voi termina facultatea asta și îmi propun să încerc și niște cursuri de managementul afacerilor, în Belgia care cred că mă vor ajuta mult mai mult în ceea ce îmi doresc eu mai departe, antreprenoriatul.
Adrian: La mine pasiunea pentru tehnologie cred că a apărut de la vreo 5 ani, când părinții mei au cumpărat primul calculator. Urmăream tot ce făcea tata la calculator și de acolo a apărut dorința să meșteresc eu ceva la el. Am început să deschid programele pe care le folosea tata, apoi să le folosesc și eu și, din una în alta, am ajuns să citesc despre limbaj de programare. Am reușit în final să fac propriile programe.
De ce vrei să devii antreprenor?
Mihnea: Am lucrat vreo 3 luni la Bitcoin România, specializându-mă tot pe tranzacții cu criptomonede și acolo mi-am dat seama că e mult mai bine să lucrez la ceva ce este al meu. Mi-este mult mai bine așa. Sigur, nu mă deranjează să muncesc pentru alții, dar dacă mă întrebi de preferințe, aș zice că mă încântă să lucrez pentru mine.
Și eu și Adi am fost angajați înainte să începem să lucrăm la platformă și am strâns niște bani atunci. Iar în timp ce lucram la ea am mai pus deoparte niște bani, așa încât aș zice că avem resursele necesare să susținem platforma câteva luni bune, până începe să producă.
Sigur, căutăm și investitori, dacă se ivesc și ne potrivim.
Acum, după ce am lansat platforma, suntem în discuții cu furnizori din Europa, dar ne propunem să concentrăm mai mult tranzacțiile și promovarea în zona Americii, unde, arată studiile, tranzacțiile în criptomonedă sunt mult mai populare.
În România am apreciat că sunt în jur de 250.000 de oameni interesați de bitcoin.
Adrian: Cred că tot timpul m-am gândit la ce ar putea merge pe piață, ce ar putea alege sau dori lumea. Treaba asta cu a fi antreprenor cred că vine de la sine.
Am ales să investim banii noștri și amândoi știm că orice investiție presupune și un risc de a pierde tot. Dar, la urma urmei nu înseamnă că pierdem chiar tot și rămânem cu nimic. Platforma asta tot este ceva, făcut de noi, care poate apărea pe un cv, cu care putem fi cunoscuți.
Nu te vezi îmbogățit și cumpărând un yacht?
Adrian: Nu, dar nu pentru că nu mă văd îmbogățindu-mă, ci pentru că nu aș cumpăra yacht, mi se pare o investiție foarte slabă.
Și nu se cumpără cu bitcoin!
Adrian: Ba da, se cumpără. Chiar am văzut oferte.
Cum vă completați voi în acest proiect?
Adrian: Mihnea se ocupă mai mult de partea administrativă și de planificare, iar eu mai mult de partea tehnologică, deși amândoi facem din ambele, doar că în proporții diferite.
La ce nivel de tranzacții vreți voi să ajungeți?
Mihnea: Ne propunem ca după trei ani să ieșim pe plus, conform planului de afaceri făcut. (râde)
Adrian: Inițial ne gândeam la ea ca la ceva care să fie acolo, să ne aducă un venit constant. Doar că acum ne gândim la cum să o dezvoltăm și ne imaginăm că am putea ajunge cu ea la o corporație mai mare.