Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică – istorie, tradiţii şi obiceiuri - LIFE.ro
Sari la conținut

Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică – istorie, tradiţii şi obiceiuri

Sărbătoarea ce prăznuieşte naşterea Fecioarei Maria a fost stabilită în a 8-a zi a anului bisericesc pentru că această cifră simbolizează ziua veşniciei.
Share this article

Naşterea Maicii Domnului este prima sărbătoare a anului bisericesc ortodox, care începe odată cu prima zi de toamnă calendaristică. Cunoscută şi ca Sfânta Maria Mică, sărbătoarea prăznuieşte, aşa cum îi spune şi numele, naşterea Fecioarei Maria, mama lui Isus şi este marcată în fiecare an în ziua de 8 septembrie.

Naşterea Maicii Domnului – istoria

Deşi în cazul sfinţilor Biserica prăznuieşte ziua morţii lor, există totuşi 2 excepţii de la regulă: Fecioara Maria şi Sfântul Ioan Botezătorul, iar asta se datorează misiunilor lor unice în istoria mântuirii şi pentru că amândoi au fost sfinţi încă de la naştere.

Conform Protoevangheliei lui Iacob, tatăl Mariei, Ioachim, a fost un membru înstărit al uneia dintre cele 12 seminţii ale lui Israel, iar mama, Ana, venea din neamul preoţesc al lui Aaron. Cei 2 nu au avut copii, iar durerea le era alinată doar de rugăciunile fierbinţi îndreptate către Dumnezeu şi speranţa că acesta se va îndura de ei. Arhanghelul Gavriil a fost cel care i-a anunţat că rugile le-au fost ascultate şi că vor avea copilul mult-dorit, dar şi că acesta „se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi va fi un vas ales al lui Dumnezeu.”

Fericiţi şi recunoscători, Ioachim şi Ana şi-au dus fiica la Templul din Ierusalim încă de la vârsta de 3 ani, acolo unde a rămas până ce a împlinit 15 ani.

Sărbătoarea ce prăznuieşte naşterea Fecioarei Maria a fost stabilită în a 8-a zi a anului bisericesc pentru că această cifră simbolizează ziua veşniciei. Datorită Mariei Isus s-a întrupat, a biruit moartea şi a dăruit oamenilor viaţa veşnică în Împărăţia Cerurilor.

Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mică

Orice sărbătoare religioasă este însoţită de o mulţime de obiceiuri, superstiţii şi tradiţii, diferite de la o zonă la alta, naşterea Maicii Domnului având şi ea o colecţie bogată în acest sens. Iar printre primele în cap de listă sunt cele legate de fertilitate, astfel că femeile care nu reuşesc să aibă copii sunt îndemnate ca în această zi să se roage pentru dezlegarea pântecelor. Femeile însărcinate se pot ruga şi ele pentru o naştere uşoară şi copii sănătoşi, Fecioara Maria fiind descrisă ca protectoare a mamelor.

Pe 8 septembrie trebuie aprinse candele în case pentru a ţine spiritele rele departe. Nu trebuie însă, sub nicio formă, să aprinzi focul în această zi, pentru că ar aduce boală şi ghinioane. Bărbaţii nu trebuie să facă treburi prin gospodărie sau să meşterească, în timp ce femeile nu ar trebui să spele rufe sau să coasă ca să nu atragă răul. Este bine, însă, conform tradiţiei, să împartă struguri şi prune astfel încât morţilor să le fie iertate păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei.

Cum spuneam, superstiţiile şi obiceiurile sunt diferite în zonele ţării. În Maramureş, de exemplu, localnicii sunt convinşi că vremea din ziua de 8 septembrie le arată prognoza pe întreaga toamnă. Dacă acum înfloresc merii şi perii e semnul unei toamne blânde. În schimb, dacă de Sfânta Maria Mică plouă toamna va fi una rece şi ploioasă. Pentru alţii această zi e semnul că vara s-a sfârşit, insectele se refugiază sub pământ, iar păsările călătoare îşi pornesc călătoria către ţări cu climă mai prietenoasă.

Peste 2,2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica pe 8 septembrie, 1,8 milioane de femei purtând chiar numele de Maria. Mai sunt însă sărbătoriţi şi cei care poartă numele de Mariana, Marian, Marinela, Marin, Marilena, Mărioara etc.

Citeşte şi: Ana-Maria Borca, fata care a pus ia să călătorească – LIFE.ro

Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora