Yolanda Crețescu are 45 de ani și este psiholog. E, în același timp, dovada vie a faptului că, atunci când lovește, depresia nu-și alege ținta. Anul trecut, în plină pandemie, pe fondul unui burnout și al morții tatălui ei, Yolanda a intrat în depresie. Toată teoria și toată experiența din cabinetul de psihoterapie nu au ajutat-o să evite această boală, despre care spune că este „ca o ambiție exagerată“. În schimb, meseria ei a ajutat-o să vadă mai repede semnele și cauzele depresiei, ca să ia atitudine la timp. Yolanda a decis să-și spună povestea despre depresie ca să le arate celorlalți că poți să faci depresie indiferent de vârstă, de educație, de sex sau de statut social.
Yolanda Crețescu este psiholog de 18 ani. E psiholog și psihoterapeut cu formare adleriană și, în octombrie 2019, a lansat DepreHub, un centru care oferă servicii de consiliere și terapie pentru prevenția, evaluarea, dignosticarea și tratamentul depresiei.
De 18 ani, Yolanda observă depresia, în toate fazele ei, de pe fotoliul de psihoterapeut. Anul trecut, însă, a simțit-o pe pielea ei.
„Pandemia, burnout-ul – pentru că doi ani de pandemie m-au ținut și pe mine izolată, dar cu un volum foarte mare de muncă –, evenimentele din viața mea personală, respectiv pierderea unui părinte, îmbolnăvirea de cancer a celui de-al doilea părinte și multe alte evenimente din viața personală m-au dus către simptomele depresiei“, mărturisește ea.
Yolanda crede că, deși în ultimii ani se vorbește din ce în ce mai mult despre depresie, în continuare lucrurile sunt destul de vagi pe acest subiect. În unele cercuri sociale depresia este recunoscută ca fiind o boală ca oricare alta, căreia trebuie să i se acorde atenție și care trebuie tratată. Însă în continuare există oameni – mulți – care cred că, dacă ești suficient de puternic, nu ai cum să faci depresie.
Prin urmare, spune ea, avem nevoie de psihoeducație și de destigmatizare în jurul a tot ce ține de problemele psihice, cu atât mai mult în jurul depresiei, care e din ce în ce mai răspândită.
„Poți fi atins și tu, ca psiholog, de depresie“
În cazul ei, chiar dacă știa foarte bine ce e, care sunt cauzele depresiei și cum acționează, chiar dacă știa și că joacă pe un teren favorabil pentru depresie, tot n-a scăpat. Așa că, în 2020, în plină pandemie și la scurt timp după ce tatăl ei a murit, în urma unor mecanisme neconștientizate de control, în cazul ei acela de a fi de ajutor altora, și în urma unor sentimente de vinovăție legate de faptul că n-a putut să fie mai prezentă în familia ei într-o perioadă complicată, a cedat.
„Indiferent cât de specialist ești, indiferent ce expertiză ai, poți fi atins și tu, ca psiholog, de depresie.“
Yolanda Crețescu, psiholog și psihoterapeut
„Exista un semnal de alarmă. Doi ani de DepreHub în contextul pandemiei – pentru că noi am lansat în octombrie 2019 și în martie 2020 a apărut pandemia – m-au dus de două ori în burnout. Am crezut că eu nu voi pica mai jos de-atât. Și a fost o lecție“, spune Yolanda care, de data aceasta, n-a mai fost doar martorul depresiei. A fost actorul principal în poveste, de unde a trăit și stigmatizarea, și incapacitatea celor din jurul ei de a-i oferi înțelegere.
Citește și: „Depresia cred că încă mă domină. Am învățat să trăiesc cu ea, dar cu tratament, doar așa o pot controla”, Liudmila, cititoarea care ne-a mărturisit cum e viața cu depresie și anxietate
Reacțiile de care a avut parte de la oamenii din jur au variat de la „am crezut că e doar o perioadă, că ești doar obosită“ la „nu credeam că tu o să cazi, n-am crezut că se va ajunge aici“, „altădată a fost mai rău și ai făcut față“ sau „știu pe cineva care e într-o situație mai rea decât tine și care, uite, nu a făcut depresie“.
Continuarea articolului AICI