Paul Victor Florea, tânărul care vrea să schimbe fața orașului Alba Iulia și să creeze un precedent în rândul celor ca el. Povestea celui mai tânăr consilier independent ce și-a cheltuit banii munciți în America pentru campania electorală - LIFE.ro
Prima pagină » Paul Victor Florea, tânărul care vrea să schimbe fața orașului Alba Iulia și să creeze un precedent în rândul celor ca el. Povestea celui mai tânăr consilier independent ce și-a cheltuit banii munciți în America pentru campania electorală
Paul Victor Florea, tânărul care vrea să schimbe fața orașului Alba Iulia și să creeze un precedent în rândul celor ca el. Povestea celui mai tânăr consilier independent ce și-a cheltuit banii munciți în America pentru campania electorală
Paul Victor Florea are numai 25 de ani și de câteva luni este consilier local în primăria Alba Iulia. Cinci ani de zile a muncit în America cu programul work&travel, a strâns ban pe ban și în vara anului trecut și-a pus în aplicare un plan la care se gândea de foarte multă vreme: și-a făcut campanie electorală și a candidat la alegerile locale. Principalul său scop a fost acela de a-i motiva pe cei ca el, de a le arăta că dacă vrei să schimbi ceva în țara asta poți și poți chiar fără susținerea vreunui partid politic sau a altor entități. Al doilea scop a fost acela de a-și aduce contribuția la bunul mers al orașului pentru că simte și știe că lucrurile pot să meargă și altfel, mult mai bine.
Și-a făcut campanie împreună cu prietenii și familia, a muncit zi și noapte și a reușit. Este singurul consilier independent din primăria orașului Alba Iulia. L-am întrebat dacă nu e ca o picătură într-un ocean, însă știe că lucrurile bune se vor vedea pentru că simte o responsabilitate uriașă pentru cei care l-au votat. Știe că întotdeauna vor fi oameni care vor considera că face bine și oameni care vor considera că e la fel ca toți ceilalți politicieni, însă încearcă să schimbe puțin proporțiile acestor două categorii.
Cum sună povestea lui Paul Victor Florea, aflați din rândurile de mai jos. Personal consider că e un exemplu și că am multe de învățat de la el.
Paul, care e job-ul tău azi?
Sunt consilier local al municipiului Alba Iulia.
Candidat din partea cui?
Independent.
Și cum ai avut șanse să fii ales?
Șansa mi-am făcut-o singur, nu am avut-o 😀. A fost un efort colectiv al meu împreună cu prietenii și familia. Nefiind înscris într-un partid a trebuit să-mi creez tot sistemul și să-mi fac campania cu ajutorul prietenilor.
Să ne întoarcem puțin în spate, la momentul la care te-ai hotărât să candidezi. Când se întâmpla asta?
Am hotărât să candidez în vara anului trecut, însă aveam gândul acesta cu mult înainte.
Și în vară ce te-a mânat? Te-ai dus țintit către postul de consilier sau vizai și primăria?
Nu, doar postul de consilier.
Și de ce? Ce poate să facă un consilier să miște lucrurile. Este un consilier într-un mare consiliu….
În primul rând eu cred că cel mai important lucru pe care l-am realizat este acela că am dat speranță tinerilor de vârsta mea, să vadă că se poate să fii independent și să ajungi în administrația orașului în care locuiești. Și dacă ar fi să nu mai fac nimic de acum încolo, cred că am realizat foarte multe prin faptul că am motivat tinerii 😀
Dar nu cred că te-ai dus cu gândul acesta numai de a da speranță tinerilor. Bănuiesc că te-ai dus să faci ceva și în primărie, ceva ce lipsea, ceva ce crezi tu că ai putea să schimbi…
Evident că aceasta a fost una dintre motivațiile mele. Am avut un întreg program de campanie și încă am un întreg program de guvernare locală care urmează a fi discutat.
Spune-mi trei obiective ale tale, trei lucruri la care tu vrei să-ți aduci contribuția.
Doar trei? Să îmbunătățesc calitatea studiilor din oraș, să favorizez crearea de locuri de muncă și să cresc calitatea serviciilor și a vieții, în oraș, prin metode mai moderne. Aceste metode există de foarte multă vreme, dar pentru orașul nostru ar fi moderne.
Repet: un singur consilier într-un mare consiliu nu e ca o picătură într-un ocean?
La noi în oraș suntem 21 de consilieri, 20 din partea a trei formațiuni politice și eu, independent. Într-adevăr, vorbim de un vot din 21 și ai putea să spui că e nesemnificativ, însă ședințele sunt live, sunt publice, oamenii pot vedea ce se întâmplă acolo și eu cred că în acești patru ani se va vedea dacă aduc niște propuneri bune în consiliu. Se va vedea cine vrea să ajute și cine nu.
Măcar ești cu gura mare și bătăios ca să le fie frică de tine?
Sincer, avem un precedent în oraș. Am avut un consilier care era mai bătăios și am observat că nu e neapărat o strategie învingătoare asta. Trebuie să fii bătăios într-un sens constructiv. Nu aș vrea să fac scandal și show, prefer mai tare diplomația și negocierea pentru a rezolva problemele orașului. Asta e și calea pe care am mers. Poate va dura mai mult în felul acesta, sau poate nu e așa de mare impactul social- nu aude atât de multă lume ce se întâmplă- dar cred că voi avea mai multe șanse să rezolv niște probleme.
Spune-mi ce a spus familia și ce au zis prietenii tăi când le-ai spus că vrei să candidezi?
Ideea era să văd dacă există deschidere. Inițial am întrebat oamenii pe stradă: „cum vi se pare că ar fi mai bine? Un tânăr să candideze independent sau să se afilieze unui partid și să meargă pe linia clasică”. Feedback-ul oamenilor a fost pentru independent. Probabil oamenii nu știau că e o cruce mult mai grea asta de independent, însă dacă acesta a fost răspunsul lor, am ales să merg așa.
Apoi am vorbit cu familia și prietenii, le-am spus ce vreau să fac și m-au susținut fiecare cum a putut.
Dar părinții nu ți-au spus să îți vezi de treabă, să lași gândurile de primărie?
Nu e stilul lor. În plus nu e prima dată când fac lucruri ieșite din comun și îmi ies. Au văzut că atunci când îmi pun ceva în cap pornesc cu un plan bine construit și sunt foarte serios, așa că au învățat să aibă încredere în mine.
Ce ai mai făcut ieșit din comun?
Am fost în Statele Unite ale Americii. Îmi amintesc că în primul an de facultate, când le-am spus că vreau să merg, aveam deja tot planul făcut și avansul plătit.
Cu programul work&travel?
Da. Vorbisem cu mama, cu prietenii, însă când am ajuns să vorbesc cu tata toate lucrurile erau pregătite și mai aveam nevoie doar de binecuvântarea lui 😀. Inițial cred că i-a fost și lui puțin teamă, dar mi-a spus să fac cum vreau. M-am întors sănătos, am învățat acolo ce înseamnă munca, am avut o experiență reușită și astfel i-am învățat să aibă încredere.
Care a fost cea mai obositoare zi în campanie?
În fiecare zi lucram de dimineața până noaptea, aveam un grup de prieteni cu care lucram, făceam ședințe să alegem afișul, culorile, sloganul. M-a ajutat foarte mult să am o echipă pentru că e bine să fii independent, dar să nu fii singur. Dacă ești singur te raportezi doar la gândurile tale și nu mai poți să faci bine contrastul.
Și bani de campanie?
Am avut că am muncit atâția ani în Statele Unite ale Americii.
Când ai terminat facultatea?
Acum trei ani.
După facultate ai mai muncit în America?
Da, inclusiv în 2019. Am fost cinci ani consecutiv.
Și tu ai adunat banii aceștia și nu ți-ai luat și tu un apartament, o mașină șmecheră?
Chiar mă gândeam lucrurile acestea și mă întrebam cum pot unii oameni să trudească atât de mult, să plece departe de familie și de casă și să lucreze pentru o mașină, pentru pasive – așa le numesc că am terminat Facultatea de Științe Economice 😀. Chiar le spuneam colegilor cu care lucram: „Măi, nu faceți asta, nu vă luați mașini că nu rezolvați nimic. Se depreciază mașina aia în câțiva ani și nu ai realizat nimic”. Eu am investit în campanie, dar evident că nu aceasta a fost singura. Sunt pasionat de partea imobiliară, îmi place să construiesc cu mâinile mele și de aceea mă axez acum să studiez puțin mai mult să văd cum poate să arate un oraș frumos.
Înainte să candidezi la primărie lucrai undeva?
În 2019 a fost ultimul an în care am lucrat în America și în 2020 am avut câteva luni în care să-mi stabilesc puțin prioritățile, iar apoi a început campania. Nu am apucat să mă angajez.
Adică acesta e primul tău job în țară cu carte de muncă, cu stat de plată și fluturaș de salariu, cum ar spune mamaie 😀
Cam așa ceva 😀. Dar nu e chiar cu carte de muncă, e un alt sistem.
Câți ani ai?
25 de ani.
Ce meserie au părinții tăi?
Mama e economist și tata e inginer silvic.
Unde ai fost în Statele Unite? În mai multe orașe sau te-ai reîntors de fiecare dată în același loc?
În Boston Massachusetts, pe coasta de est a Americii.
Există vreo legătură între Boston și Alba Iulia?
Erau anumite zone din oraș istorice, cu cărămizi roșii. În Alba Iulia sunt multe cărămizi 😀.
Dar e ceva ce ai văzut acolo și ai vrea să aduci acasă?
Mi-a plăcut foarte mult acolo calitatea serviciilor. Acolo dacă ai bani poți să apelezi la orice serviciu.
Da-mi un exemplu, te rog.
Dacă vrei să-ți transporți lucrurile dintr-o casă în alta, dacă ai posibilitatea să plătești, tu nu trebuie să faci nimic. Vine o echipă de oameni, îți împachetează lucrurile, le încarcă, le mută și le și despachetează. E foarte bine pus la punct sistemul de asigurări, astfel încât tu ești protejat de orice risc. Nu pleacă nimeni cu televizorul tău și orice zgârietură apare, tu ești protejat. Iar asta se aplică în toate serviciile. Orice ai nevoie, găsești acolo. Asta se poate realiza și la noi, dar în timp. O creștere a salariilor poate duce și la creșterea calității serviciilor.
Ce ai vrea să urmeze după acești patru ani de mandat?
Nu m-am gândit așa departe, vreau să fiu sigur că măcar lucrurile cele mai importante din programul meu de guvernare locală se realizează. Până acum pare că avem o viziune relativ similară, eu și primarul, iar asta sper să ajute puțin în realizarea proiectelor.
Ce voiai să te faci când erai mic? Îți amintești?
La un moment dat mă gândeam să fiu arhitect pentru că ți-am zis că sunt pasionat de imobiliare.
Ce înseamnă imobiliare, deoarece când aud asta eu mă gândesc la tranzacții de locuințe?
Nu neapărat, mai degrabă la un plan de urbanism construit pe termen lung care să se respecte. De multe ori la noi în țară îți cumperi un teren care e prevăzut în planul de urbanism pentru construcția de case și după ce crește valoarea terenului încep să apară blocuri. Din punctul meu de vedere acesta nu e un lucru care să aducă beneficii țării noastre. Avem un urbanism destul de haotic și pasiunea mea este pentru estetica acestui plan de urbanism. Și mi-aș dori la un moment dat, dacă îmi permite mediul, să fac niște construcții frumoase în oraș.
Dacă ieși pe stradă și întrebi oamenii dacă au nevoie de tine la nivel central, ce faci, te apuci de o nouă campanie și vii la București?
😀 Nu m-am gândit la asta. Dar dacă asta e nevoie și trebuie să mă sacrific pentru țară că nu mai e nici o altă soluție, o să o fac 😀. Noi avem destul de mulți oameni competenți în țara asta și sper să se implice cât mai mulți acolo unde e nevoie de ei.
Ai spus că unul dintre scopurile tale principale a fost acela de a motiva pentru că e nevoie de implicarea tinerilor. Pe câți dintre prietenii tăi i-ai convins?
Am prieteni care după ce au fost în campanie cu mine au decis să se implice și să candideze peste patru ani. Ideea este să se implice cât mai mulți, independent sau nu, iar precedentul creat de mine poate fi folosit ca metodă de negociere.
Nu cred că e vorba numai de curaj, ci și de lehamitea aceasta creată de viața politică. Parcă nu-ți mai vine să te implici având acest precedent de mai bine de 30 de ani…
Nici mie nu prea mi-a venit, dar am făcut-o. De multe ori mergeam pe stradă în campanie și auzeam: „Sunteți toți la fel și nu mă mai interesează”. Chiar mă gândeam că s-a creat o așa mentalitate la noi în țară că nu mai contează cine vorbește cu tine și ce vrea de la tine pentru că toți suntem băgați în aceeași categorie de oameni răi sau oameni cu interese, dăunători societății. E adevărat că mulți se opreau și stăteau de vorbă după ce le spuneam că eu sunt candidatul și că nu am nici o culoare politică.
Interesant este că toți acești oameni au venit la vot și te-au căutat special pe liste. De obicei, alegi un primar și cumva alegi și consiliul local după aceeași culoare politică…
Așa este. Când stau și mă gândesc, mi se înmoaie puțin picioarele. Au fost mulți și asta mă face să mă gândesc la responsabilitatea pe care o am față de ei.
Simți că intrarea asta în primărie îți aduce o pată pe imagine?
De obicei, orice ai face, o să fie oameni care văd lucrul acela ca fiind unul bun și oameni care văd lucrul acela ca fiind rău. A fi consilier local implică a fi o persoană publică și prin urmare ești mult mai expus opiniei publice. Eu pot să schimb puțin grămăjoarele de oameni care spun că e bine și care spun că e rău dacă voi face lucruri bune și vor ajunge la ei aceste informații. Lucruri bune pentru ei, nu lucruri bune în general. Și atunci or să fie poate mai mulți cei din grămăjoara care spun că e bine.