Polo: cum se joacă acest sport pe apă și ce rezultate a avut România de-a lungul anilor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Polo: cum se joacă acest sport pe apă și ce rezultate a avut România de-a lungul anilor

Polo-ul de apă a apărut în India secolului al XVII-lea, unde ofițerii armatei britanice au desfășurat un joc de polo pe apă, cunoscut în acea perioada sub denumirea de ”pulu”. Ulterior, polo-ul de apă și-a făcut drum spre Europa, unde regulile s-au dezvoltat, iar acest sport nautic a început să semene mai mult cu rugby-ul. Jucătorii încercau să ducă mingea în partea opusă a terenului lor, fiind acceptate atacuri agresive în timpul acestui demers. Abia în 1870, Clubul de înot din Londra a adoptat jocul, creând primul set de reguli concepute pentru piscină. În 1880, jocul de polo pe apă a cunoscut schimbări drastice ale regulilor, adaptându-se la calitățile și regulile fotbalului. Astfel, polo pe apă s-a îndepărtat de stilul mai agresiv și a adoptat un stil bazat pe tehnică și pricepere. În plus, au fost adăugate porți de 3m x 0,9m x 1,5m la ambele capete.
Share this article

Polo-ul de apă a apărut în India secolului al XVII-lea, unde ofițerii armatei britanice au desfășurat un joc de polo pe apă, cunoscut în acea perioada sub denumirea de ”pulu”. Ulterior, polo-ul de apă și-a făcut drum spre Europa, unde regulile s-au dezvoltat, iar acest sport nautic a început să semene mai mult cu rugby-ul.

Jucătorii încercau să ducă mingea în partea opusă a terenului lor, fiind acceptate atacuri agresive în timpul acestui demers. Abia în 1870, Clubul de înot din Londra a adoptat jocul, creând primul set de reguli concepute pentru piscină. În 1880, jocul de polo pe apă a cunoscut schimbări drastice ale regulilor, adaptându-se la calitățile și regulile fotbalului. Astfel, polo pe apă s-a îndepărtat de stilul mai agresiv și a adoptat un stil bazat pe tehnică și pricepere. În plus, au fost adăugate porți de 3m x 0,9m x 1,5m la ambele capete.

Beneficii pentru sănătate

Fitness-ul în apă și atletismul oferă în mod tradițional participanților săi o gamă vastă de beneficii fizice. Rezistență impresionantă pe care apa o opune la fiecare antrenament are o mare importanță, oferind atât un antrenament aerob cât și unul anaerob.

Arderea caloriilor

În timpul unui joc de polo pe apă, ai parte de un antrenament continuu, caracterizat de arderea grăsimilor. În timp ce te afli în apă, nu ai voie să atingi fundul piscinei, aceasta fiind una dintre regulile principale ale jocului. Acest lucru înseamnă că picioarele trebuie să se miște constant, să calce apa, pentru a-ți menține partea superioară a corpului deasupra nivelului apei, astfel încât să poți continua jocul. Această mișcare constantă arde calorii și ajută la pierderea în greutate.

Citește și: România la Jocurile Olimpice. Cele mai frumoase și emoționante momente din istorie

Antrenament cardio

Toată această mișcare îți face inima să pompeze! Pentru a asigura sănătatea corectă a inimii, trebuie să participi la antrenamente cardio timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Dacă inima pompează mai mult decât ritmul sau pe timp de repaus, în fiecare zi, pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare, daunele pot fi reparate, iar inima își poate recăpăta forma bună. Polo-ul pe apă este o modalitate excelentă de a face antrenament cardio, datorită exercițiilor constante la care participi.

Este o modalitate de antrenare a întregului corp

În timpul unui joc de polo pe apă, toate părțile corpului se mișcă încontinuu. Calci apă cu picioarele pentru a te menține la suprafață, îți miști corpul cu ajutorul trunchiului, prinzi și arunci mingea cu brațele. Astfel, sunt angajate toate grupele musculare ale întregului corp și, prin această activitate repetată, câștigi forță.

Înot contra forței apei

Proprietățile apei îți permit să pluteșți pe ea, însă presupune, în același timp, să depui destul de mult efort să înoți contra ei. Această rezistență suplimentară care vine împotriva mișcării corpului te determină să te miști împotriva fluxului apei și să combini un antrenament cardio cu un antrenament de forță. Dacă practici des polo pe apă, corpul tău se va modela și tonifica foarte ușor.

Îmbunătățește rezistența

Fiind un sport care presupune antrenamente intense, polo-ul pe apă împinge limitele atletice ale jucătorului și îi sporește rezistența. Acest lucru este benefic, deoarece îți permite să faci exerciții fizice îndelungate fără a te epuiza, transformându-te într-un sportiv mai puternic. Un studiu realizat în 2001 a constatat că efectuarea de exerciții care cresc rezistența are capacitatea de a reduce stresul oxidativ.

Efect de răcorire a organismului

Practicarea mișcării în apă este o alegere excelentă, deoarece corpul nu mai ajunge să se supraîncălzească, stare din cauza căreia organismul eventual rămâne fără energie. Prin urmare, polo-ul pe apă, înotul și alte exerciții acvatice îți dau șansa să-ți antrenezi corpul fără a ceda. Acest lucru prevede antrenamente lungi și intense.

Deprinderea anumitor strategii

În polo pe apă, echipa trebuie să găsească o strategie pentru a-și depăși adversarii. Punerea ei în practică îți dezvoltă o putere mentală, lucru care poate fi de mare ajutor în toate domeniile vieții. În plus, îți va reduce stresul pe care îl resimți la serviciu și/sau în viață personală.

Citește și: De la Baia Mare la Los Angeles: Anca Pătrășcoiu și povestea primei medalii olimpice la înot pentru România

Prevenirea accidentărilor

Un alt mare beneficiu al sporturilor nautice este faptul că apa acționează ca o pernă pentru organism. Chiar și atunci când un jucător este împins sau se aruncă după minge, nu există nicio suprafață dură de care să se lovească, iar apa împiedică exercitarea presiunii pe articulații. Polo pe apă este unul dintre singurele sporturi cu impact ridicat în care procentajul accidentărilor este scăzut, în ciuda faptului că este un sport viguros.

Este un bun sport de echipă

Ai mai multă ”tragere de inimă” să te prezenți la antrenamente când știi că ai atâția prieteni care te așteaptă. Sporturile de echipă îți dau o mare responsabilitate, iar exercițiile sunt mult mai regulate și plăcute. Exercițiile fizice obișnuite care se încadrează în ritmul circadian zilnic aduc beneficii mari metabolismului. În acest fel, corpul arde grăsimile, iar starea de sănătate și starea de spirit sunt la cote mari.

Polo pe apă înseamnă eliberare de stres

Jucând polo pe apă, mișcându-ți picioarele pentru a rămâne deasupra suprafeței apei și aruncând mingea cu toată forța corpului, vei simți literalmente că tensiunea plutește departe de tine.

Din cauza stresului zilnic, în timp, agresivitatea mentală se poate acumula fizic în corp, făcându-te să te simți încordat și inconfortabil. Mișcarea intensă este una dintre singurele modalități de a te elibera de această tensiune, iar polo-ul pe apă reprezintă un adevărat exemplu de antrenament intens.

Polo pe apă pentru copii

Polo-ul pe apă și-a câștigat o mulțime de fani, de-a lungul timpului, copiii începând să practice acest sport de la vârste cât mai fragede. Există o versiune pentru sportivii mai tineri, care le permite să stea într-o apă mai mică sau agățați de marginea piscinei, însă acest lucru este interzis în polo-ul pe apă oficial.

Reguli

Polo-ul pe apă poate fi foarte dur. Multe dintre ”contacte” au loc sub apă, unde arbitrii nu au vizibilitate bună. Aceste contacte sunt adesea trecute cu vederea și pot duce la accidentări. Părinții și antrenorii ar trebui să încurajeze fair play-ul în rândul copiilor. De exemplu, sportivii nu ar trebui să-și scufunde niciodată adversarii sub apă.

Din 1952, de la JO de la Helsinki, reprezentativa României a mai fost prezentă la încă opt ediții ale JO.

Citește și: Alex Bologa, campionul României la judo la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Cum reușește un nevăzător să ridice steagul României la marile competiții sportive ale lumii, în timp ce tinerii de vârsta lui suferă de sedentarism?

Rezultatele olimpice ale României la polo pe apă:

– Helsinki 1952 – locul 17

– Melbourne 1956 – locul 8

– Roma 1960 – locul 5

– Tokyo 1964 – locul 5

– Munchen 1972 – locul 8

– Montreal 1976 – locul 4

– Moscova 1980 – locul 9

– Atlanta 1996 – locul 13

– Londra 2012 – locul 10

Componența echipei de polo pe apă a României care a obținut cea mai bună clasare olimpică din istorie – Locul 4 la Montreal 1976: Florin și Ilie Slăvei, Corneliu Rusu, Gheorghe Zamfirescu, Adrian Nastasiu, Dinu Popescu, Claudiu Ioan Rusu, Liviu Răducanu, Viorel Rus, Adrian Schervan, Doru Spînu.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora