Poți fi o candidată pentru nașterea acasă? Vezi ce presupune asta și ce celebrități au optat pentru a aduce copiii pe lume în confortul casei - LIFE.ro
Mergi la conținut

În urmă cu secole, nașterea acasă era un lucru normal, însă după anii 1900, femeile au început treptat să aleagă să nască la spital. Pe măsură ce medicina a devenit modernă, tehnologia a permis femeilor să reînceapă să exploreze ideea de a naște acasă cu ajutorul moașelor, dacă sarcina lor era una sănătoasă, cu risc mic.

Acasă, o femeie poate naşte într-un spaţiu familiar, alături de oameni pe care-i cunoaşte şi în care are încredere. Poate să mănânce ce vrea, să-şi schimbe hainele de câte ori îi vine, să se aşeze sau să stea în picioare în orice poziţie se simte ea bine. Multe femei însărcinate se simt infinit mai bine decât în atmosfera restrictivă şi impersonală din spital.

Pot naște acasă?

Majoritatea femeilor din State Unite aleg să nască la spital deoarece consideră că e mai sigur decât să nască acasă. Pe de altă parte, există studii cu privire la naşteri care au loc acasă care arată că ideea asta nu e nefondată şi că bebeluşii din SUA născuţi acasă, cu ajutorul unei moaşe, sunt mai predispuși la diverse riscuri decât cei născuţi la spital.

Cu toate acestea, există locuri în lume, cum ar fi Olanda, Canada sau Marea Britanie, unde moaşele sunt foarte bine pregătitet şi naşterea acasă a devenit o experienţă relativ sigură şi destul de comună. Tot mai multe femei din America au început să nască acasă.

Nașterea acasă: Cum te pregătești și care sunt avantajele

Teama de naștere pe cale naturală este un sentiment firesc și ușor de înțeles pentru majoritatea mamelor, chiar și pentru cele care au mai trecut prin această experiență. Important este să o conștientizezi și să te concentrezi pe depășirea ei cu ajutorul informării corecte și complete.

Știind etapele prin care urmează să treacă propriul corp în perioada travaliului, frica se va diminua, pentru că vei ști exact despre ce este vorba și de ce corpul tău reacționează așa.

Nașterea naturală este un proces fiziologic, firesc, prin care femeile cu sarcini fără complicații aduc bebeluși pe lume. Conform studiilor, aproximativ 2/3 dintre femeile de pe glob pot naște pe această cale fără complicații, în tip ce restul de 1/3 pot avea complicații care le împiedică să nască natural.

Acestea sunt încurajate să aleagă nașterea prin cezariană, iar procedura este recomandată atât pentru siguranță lor, cât și pentru a bebelușilor.

Așadar, statisticile ne spun că majoritatea femeilor pot naște natural și pot participa la minunea de a aduce pe lume pruncul care le-a crescut în pântec timp de nouă luni chiar și acasă.

Anestezii și calmante ale durerii în naștere

Pe vremea bunicii, femeile nu aveau metode de control al durerii în naștere. Din fericire, în ziua de astăzi ne bucurăm de ajutor din partea medicinei, care pune la dispoziție metode prin care ajută gravidă să facă față mai ușor durerilor din timpul travaliului.

Nașterea naturală acasă: care sunt avantajele?

Nașterea naturală este un proces natural, minim invaziv, și oferă foarte multe avantaje, atât pentru mama, cât și pentru copil:

În primul rând, prin nașterea vaginală, copilul este ajutat să elimine lichidul din plămâni și să respire singur după naștere.

Un alt beneficiu al nașterii naturale este reprezentat de anticorpii care sunt transferați în timpul travaliului către făt.

Travaliul, deși este dureros, o ajută pe mama în procesul nașterii și este vital în coborârea și angajarea copilului. Dacă vei rămâne conștientă pe tot parcursul procesului și vei trăi această experiență, ți-o vei aminti toată viață și o vei poveșți și nepoților.

O naștere naturală ajută la declanșarea rapidă a lactației și stimulează de la bun început hrănirea la san a copilului. În plus, perioada de spitalizare va fi una de scurtă durata, în funcție de nevoile tale și ale copilului.

Perioada de recuperare postpartum este mai ușoară și mai scurtă decât în cazul operației cezariene.

Dezavantajele nașterii naturale acasă

Durerea este dezavantajul major în nașterea naturală. În cazuri rare pot apărea sângerări sau se produc rupturi perineale la expulzia fătului.

De aceea, în unele cazuri, pentru a evita ruptura necontrolată, medicul face o mică incizie la nivelul perineului, de 1-2 cm, denumită epiziotomie, pentru a ajuta bebelușul să iasă mai ușor. Totuși, ieșirea capului fătului se poate dirija fără să apară rupturi perineale, mai ales la bebelușii cu o greutate normală.

Când nu este indicată nașterea naturală acasă

În unele cazuri, medicul care urmărește sarcina și cunoaște toate detaliile recomandă nașterea prin cezariană pentru a proteja mama și fătul de posibile complicații, cum ar fi:

placentă previa – placentă blochează total sau parțial colul uterin;

prezentatie facială sau frontală – atunci când craniul fătului se află în hiperextensie completă, occiputul venind în contact cu coloana vertebrală;

prezentația pelvina – capul fătului poziționat în partea superioară a uterului;

sarcina gemelară;

semne de suferință fetală;

probleme legate de placentă (îmbătrânirea placentei);

alte condiții care pun sub semnul întrebării siguranță fătului sau a mamei.

Oricum ai alege să nași, să fii martoră la miracolul vieții este un moment unic, pe care o să ți-l amintești întreaga viață și este bine să îl povestești și celui mic.

Citește și: Ana Măiță, mama care a născut de două ori acasă din cauza sistemului medical din România, vorbește despre importanța vitală a vaccinurilor

Vedete din România care au născut acasă

Cristina Bălan nu a născut la spital, ci acasă, în cadă, o fetiță perfect sănătoasă. Câștigătoarea de la „Vocea României” a povestit experiența sa în emisiunea lui Teo Trandafir.

Chiar la sfârșitul anului trecut, Cristina Bălan a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă. Artista și-a dorit să nască acasă și nu a vrut să meargă la spital. Ea mai are doi băieți, care au fost diagnosticați cu sindromul Down. Cristina Bălan își amintește că nașterea gemenilor a fost traumatizantă și că medicul cu care a născut ar fi fost destul de brutal.

Anca Serea

Anca Serea este fericita mămică a cinci copii și a ales ca toate nașterile să se desfășoare pe cale naturală. Pentru vedetă, această decizie nu a fost una deloc grea deoarece a ținut, încă de la început, extrem de mult la acest aspect.

„Acum aș fi tentată să spun că nu vreau al șaselea copil, dar pe viitor nu se știe. Am învățat să nu spun «nu» niciodată. Am născut natural de fiecare dată. Nu am regretat, deși unele nașteri au fost extrem de grele, unele fără epidurală, iar David a avut la naștere 4.550 kg. La 22 de ani a fost o experiență. Dar lucrurile astea se uită. Eu sunt mămica lor, dar și prietena lor. Îmi place să discut foarte mult cu ei și să petrecem timp de calitate. Nu prea îi pedepsesc, nu i-am pedepsit aproape niciodată. Iar atunci când i-am pedepsit, n-am vorbit, de exemplu, zece minute cu ei”, a povestit Anca Serea cu privire la acest aspect al vieții ei.

Carmen Brumă

Și Carmen Brumă a ales să nască natural și să nu apeleze la cezariană deoarece, așa cum bine știm, există o mulțime de avantaje.

Recuperarea este mult mai ușoară la o naștere naturală decât dacă apelăm la cezariană. Femeile ce nasc natural nu vor sta imobilizate la pat nici măcar o zi, deoarece recuperarea va fi extrem de rapidă și se vor simți, în scurt timp, foarte bine.

Celebrități care au născut acasă

Hilary Duff

La interval de 5 luni după ce Hilary Duff și-a întâmpinat fiica pe nume Banks actrița a împărtășit un videoclip emoționant care captează momentele emoționante prin care a trecut după ce a născut într-o piscină cu apă, la ea acasă. “M-am întrebat mult timp dacă voi împărtăși vreodată acest videoclip deoarece este extrem de personal. A fost pur și simplu minunat și satisfăcător (dar și șocat) că după ce am născut-o pe fiica mea ne-am îmbrățișat…pentru prima dată. În mintea mea îmi place să cred că ea mi-a spus că am făcut o treaba bună, că am reușit împreună. Matt mi-a oferit un sentiment de putere calmă, mama și sora mea mi-au fost alături pentru a mă încuraja și desigur ajutoarele mele la naștere s-au asigurat că sunt bine eu și fratele mai mare (care se află cu un etaj mai jos, cufundat în piese lego)”.

Lisa Bonet

Lisa Bonet este face și ea parte din grupul de vedete care au născut acasă. Și-a întâmpinat fiica Zoe Kravitz în anul 1988 acasă și a repetat acest lucru în 2007 când a adus-o pe lume pe fiica să Lola.

Pamela Anderson

Deși corpul sau este departe de a fi natural, Pamela Anderson a născut pe cale naturală când și-a adus pe lume fiii pe care îi are cu Tommy Lee, Brandon și Dylan. “Am născut de ambele ori acasă, natural, cu o moașă, în apă, fără nimic, nici măcar paracetamol. Îmi amintesc cum simțeam contracțiile care îmi transmiteau mesajul că nu pot să fac asta. Dar am reușit. Și am făcut-o din nou și cu al doilea copil”, a declarat vedetă într-un interviu.

Julianne Moore

Julianne Moore a adus-o pe lume pe fiica să Liv în confortul propriei sale case, întocmai că personajul pe care l-a interpretat în filmul Chloe. Deoarece este o fire discretă, nu se știu prea multe despre nașterea sa.

Cindy Crawford

Cindy Crawford a dorit să mențînă private nașterile celor doi copii ai săi, Presley și Kaia, motiv pentru care a optat de la bun început pentru nașteri acasă. Deși a fost în cele din urmă mulțumită cu privire la modul in care și-a adus copiii pe lume, supermodelul a recunoscut că ea și soțul sau, Rande Gerber, s-au confruntat cu ceva rezerve cu privire la modalitatea potrivită de naștere “nu am spus nimănui ultima dată deoarece o mulțime de persoane sunt împotriva nașterilor acasă și îți spun povești de groază. Chiar și soțul meu m-a întrebat la început de ce facem asta”, a declarat vedetă înainte de nașterea fiicei sale.

Nelly Furtado

Cântăreața a decis să nască acasă în 2003 pentru a o primi pe fiica să Nevis într-o atmosfera intimă. Povestind despre experiență să, Nelly Furtado a spus la momentul respectiv că “am avut parte de o naștere acasă și nu puteam fi mai fericită”.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora