Povestea danezului Torbjørn „Thor” Pedersen care a plecat în jurul lumii și pe care pandemia de coronavirus l-a blocat în Hong Kong, atunci când mai avea doar nouă state
După mai bine de șase ani de călătorie în jurul lumii și un buget de numai 20 de dolari pe zi, danezul Torbjørn „Thor” Pedersen mai avea doar nouă state de vizitat atunci când pandemia de coronavirus l-a blocat în Hong Kong.
A vrut să facă înconjurul lumii fără a lua niciodată un avion și a străbătut în toată această perioadă peste 300.000 de kilometri, ca și cum ar fi dat de 7 ori înconjur planetei. A vizitat 194 de țări diferite din Palau, Vanuatu, Tonga, Samoa sau Tuvalu, până în Noua Zeelandă, Australia sau Sri Lanka. Iar pentru marele final a păstrat spectaculoasele Insule Maldive.
„Cu tot ceea ce se întâmplă acum în lume, cred că îmi va lua cel puțin un an în plus pentru a termina. Mă gândesc să renunț, sunt mort de oboseală, dar sunt și încăpățânat”, spunea Pedersen pentru CNN Travel.
Danezul Torbjørn „Thor” Pedersen se afla în Hong Kong atunci când a început nebunia. Aștepta să se îmbarce la bordul unui vas care urma să-l transporte înspre arhipelagul Palau, din oceanul Pacific. Dar planurile i s-au dat peste cap din cauza restricțiilor de circulație impuse de pandemia de coronavirus.
Așa că a rămas în Hong Kong. Aici a întâlnit o familie care l-a invitat să stea în camera lor de oaspeți vreo două zile. Era înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus. Între timp, a contabilizat 86 de zile petrecute acolo, iar gazdele insistă că este bine-venit.
În toată această perioadă de carantină nu a putut să stea cuminte, așa că a luat la verificat numeroase trasee de drumeție din Hong Kong și s-a alăturat celor de la Crucea Roșie. Iar timpul rămas și l-a ocupat cu discursuri motivaționale și articole pe blogul personal, Once Upon Saga.
Născut pe 19 decembrie 1978 în Danermarca, Pedersen a fost tot timpul un aventurier, așa cum apare dacă îi cauți numele pe Google. În timpul copilăriei sale, familia s-a mutat de la Toronto, la Vancouver și apoi în New Jersey, în funcție de serviciul tatălui său, care lucra în industria textilă. În timpul vacanțelor, mergea în Finlanda, la rudele din partea mamei. Mama sa, ghid turistic, vorbește câteva limbi străine și a fost mereu pasionată de călătorii. De altfel, Pedersen spune că spiritul aventuros l-a moștenit de la ea, iar partea practică și simțul datoriei le-a primit de la tatăl său.
„Câteodată mă gândesc să mă duc la un aeroport și să plec spre casă. Dar, undeva pe parcurs, acest proiect a încetat să mai fie doar al meu. E pentru oameni. Mereu le-am spus oamenilor care urmăresc acest proiect că vom reuși. Azi, lumea pare că se prăbușește, dar mâine soarele poate răsări din nou. Am ajuns pe vas, am luat viza, am trecut granița, am reușit imposibilul”, a mai spus danezul Torbjørn „Thor” Pedersen pentru CNN Travel.
Torbjørn „Thor” Pedersen a plecat pe 10 octombrie 2013 în aventura sa. Ideea aceasta o avea de mult. Danezul a lucrat întâi în armată și apoi în domeniul pescuitului, timp de 12 ani. Iar în toată această perioadă s-a plimbat din Libia în Bangladesh, Kazahstan sau Azerbaidjan și din Groenlanda în Florida. Și după ce a citit un articol trimis de tatăl său s-a hotărât să își ia inima în dinți și rucsacul în spinare și să facă o singură excursie în jurul lumii, în timpul căreia să nu se urce niciodată într-un avion, dar să viziteze toate țările de pe fața pământului.
După zece luni de planificare atentă, pe 10 octombrie 2013, a plecat la drum. A luat, în ordine, țările din Europa, America de Nord, America de Sud, zona Caraibelor, Africa, țările de pe malul Mediteranei, Estul Mijlociu, estul Europei, Asia și țările îndepărtate din Oceanul Pacific. Iar destinația finală era Insule Maldive.
Conform Națiunilor Unite, sunt 195 de țări independente în lume, dar Torbjørn „Thor” Pedersen și-a impus să viziteze 203 teritorii. A avut ca regulă să stea cel puțin 24 de ore într-o țară și să nu se întoarcă acasă până când nu va termina acest tur al lumii. Iar toată călătoria trebuie să o facă fără a pune piciorul într-un avion. Așa că, a circulat cu trenuri, taxiuri, autobuze, cu „ia-mă nene”, tuk-tuk, feriboturi și vase de marfă.
Ca să se întrețină s-a urcat la bordul unor nave uriașe, de tip cargo și a muncit. De asemenea, a apelat la ajutorul cunoștințelor pe care și le făcuse dinainte, când activa în domeniul pescuitului. Și, nu în ultimul rând, a apelat la ajutorul celor de la Crucea Roșie. De altfel, Pedersen și-a propus să viziteze sediul Crucii Roșii din fiecare stat, bifând până acum 189 de sedii ale Crucii Roșii din țări diferite.
Danezul nu a renunțat niciodată. Nici când a avut malarie, nici atunci când și-a lăsat prietena departe. Nici măcar atunci când bunica i-a murit. Nici când a avut probleme financiare sau dureri. De altfel, prin această călătorie danezul vrea să demonstreze tuturor că poți reuși orice dacă îți dorești suficient de mult și ești dispus să muncești foarte mult pentru asta.
Visul danezului Torbjørn „Thor” Pedersen era să termine aventura anul acesta, însă, chiar dacă restricțiile se vor ridica, tot nu va reuși acest lucru. Danezul estimează că mai are nevoie de zece luni pentru a-și atinge obiectivul. Dar visează deja ce va face când va ajunge la destinație, în Insulele Maldive. Pedersen care a dezvăluit că se bărbierește doar când îl vizitează prietena lui vrea să dea o mare petrecere alături de iubita lui care l-a vizitat în toată această aventură de vreo 21 de ori. Și își dorește să îi aibă alături și pe alți globe-trotteri, cum ar fi Lexi Ford (cea mai tânără persoană din lume care a vizitat toate țările lumii) și Gunnar Garfors (una dintre puținele persoane din lume care a vizitat toate țările din lume de două ori).