Povestea de viață a lui Roman Abramovici: De la copilul orfan la oligarhul rus sancționat de întreaga lume pentru prietenia cu Vladimir Putin - LIFE.ro
Sari la conținut

Roman Abramovici a rămas orfan la vârsta de trei ani, dar a devenit unul dintre cei mai bogați bărbați din lume. Astăzi, legăturile lui cu președintele rus, Vladimir Putin l-au adus în poziția de a ajunge aproape un proscris, fără bani și fără afaceri, chiar dacă deunăzi era unul dintre cei mai influenți oligarhi.

„Sunt sigur că oamenii se vor concentra asupra mea timp de trei sau patru zile, dar va trece”, a spus miliardarul rus când a cumpărat Chelsea Football Club în 2003. „Vor uita cine sunt și îmi place asta”.

Există puține șanse de anonimat acum, având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni. După ani de solicitări pentru un control mai atent al afacerilor lui Roman Abramovici, guvernul Regatului Unit a înghețat activele sale deținute în Anglia – inclusiv casele, operele de artă și Chelsea FC – și a impus o interdicție de călătorie.

Roman Abramovici a fost acuzat că este complice cu Vladimir Putin la invazia Ucrainei.

Această cădere în dizgrație pentru un bărbat care a dominat fotbalul britanic, dar care i-a divizat brusc pe fanii sportului îi va înveseli pe unii. Dar a depășit provocări uriașe și înainte, în special la începutul vieții sale.

Cine este Roman Abramovici? De la statutul de orfan, la cel de magnat

Roman Arkadievici Abramovici s-a născut la Saratov, în sud-vestul Rusiei, la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina, în 1966. Mama lui, Irina, a murit de septicemie când el avea un an, iar tatăl său a murit doi ani mai târziu, într-un accident cu o macara de construcții. După aceea, Roman Abramovici a fost crescut de rude, petrecându-și copilăria în Komi, în nord-vestul Rusiei, unde temperaturile erau foarte scăzute și sărăcia era la ea acasă.

Roman Abramovici
Roman Abramovici în copilărie

„Ca să spun adevărul, nu pot să zic că am avut o copilărie rea”, a spus el odată pentru The Guardian într-unul dintre rarele sale interviuri. „În copilărie nu poți compara lucrurile: unul mănâncă morcovi, altul mănâncă bomboane, ambele au gust bun. În copilărie nu poți face diferența.”

A abandonat școala la 16 ani, a lucrat ca mecanic și a servit în Armata Roșie înainte de a vinde jucării din plastic la Moscova. El a trecut apoi la comerțul cu parfumuri și deodorante, construindu-și o mică avere, asta pentru că Rusia se afla atunci sub conducerea lui Mihail Gorbaciov, care a arătat o deschidere oportună pentru antreprenori.

„Estul Sălbatic”

Dezbinarea Uniunii Sovietice și, odată cu ea, comanda de stat a activelor minerale, a oferit mai multe oportunități, iar pe când avea puțin peste 20 de ani Roman Abramovici a simțit din nou ce înseamnă să te lovească norocul.

El a câștigat compania petrolieră Sibneft de la guvernul rus într-o licitație trucată în 1995, pentru aproximativ 250 de milioane de dolari. A vândut-o înapoi guvernului pentru 13 miliarde de dolari în 2005.

Avocații săi spun că nu există niciun temei pentru a susține că a strâns averi substanțiale prin fapte incriminatorii. Cu toate acestea, în 2012, el a recunoscut într-un tribunal din Marea Britanie că a făcut plăți corupte pentru a ajuta la derularea înțelegerii Sibneft.

Roman Abramovici
Roman Abramovici în tinerețe, pe vremea când servea în Armata Roșie

S-a implicat în „războaiele de aluminiu” din anii 1990, în care oligarhii – cei care acumulaseră averi uriașe și putere politică după prăbușirea sovietică – au luptat pentru controlul acestei vaste industrii.

„La fiecare trei zile, cineva era ucis”, a spus Roman Abramovici în 2011, adăugând că această amenințare la adresa siguranței lui l-a transformat într-un participant reticent.

Însă Abramovici și-a dovedit în continuare duritatea, acumulând sute de milioane de dolari în mijlocul haosului.

Roman Abramovici și intrarea în politică

A devenit un aliat al președintelui Boris Elțin și un jucător pe scena politică post-sovietică a Moscovei, având chiar și un apartament la Kremlin pentru o perioadă.

Când Elțin a demisionat în 1999, Roman Abramovici s-a numărat printre cei care l-au susținut pe primul ministru și fost spion KGB, Vladimir Putin, ca succesor al său.

Pe măsură ce Putin s-a stabilit la putere, el a căutat să-și afirme dominația asupra oligarhilor. Unii au mers la închisoare, iar alții au fost exilați dacă nu reușeau să dea dovadă de loialitate.

Abramovici nu a suferit de nici una dintre aceste sorți. În 2000, a fost ales guvernator al regiunii defavorizate Chukotka, la extremitatea nord-estică a Rusiei. A câștigat popularitate după ce și-a investit proprii bani în servicii sociale, dar a demisionat în 2008.

Roman Abramovici
Roman Abramovici și Vladimir Putin, la începutul carierei politice

În tot acest timp, și-a păstrat interesele în afaceri, devenind și mai bogat prin cumpărarea de bunuri valoroase precum tablouri, case sau mașini.

Chemarea Londrei

Într-o mișcare neobișnuită pentru un bărbat descris pe scară largă ca fiind discret, chiar timid, în 2003, domnul Abramovici a devenit celebru în lumea fotbalului, când a achiziționat Chelsea, cel mai mare club din vestul Londrei, în urma unei tranzacții în valoare de 140 de milioane de lire sterline.

„Întreaga filozofie a mea în viață este să aduc echipe de profesioniști”, a spus el pentru Financial Times. „În Chukotka am echipe profesioniste pe teren și voi face asta și aici”.

Sub conducerea lui Jose Mourinho și a altora, averea lui Abramovici a ajutat clubul Chelsea să obțină cinci Premier League, două Champions League și cinci FA Cup.

Banii oligarhilor au intrat în Londra în ultimii ani. Se crede că propriul portofoliu de proprietăți al lui Roman Abramovici include un conac cu 15 dormitoare la Kensington Palace Gardens din vestul Londrei, în valoare de peste 150 de milioane de lire sterline; un apartament în Chelsea; o fermă în Colorado; și o casă de vacanță pe Riviera Franceză.

Iahturile sale – Solaris și Eclipse – sunt printre cele mai mari din lume. Abramovici, care a divorțat de trei ori, deține și un avion personal.

Roman Abramovici
Roman Abramovici și fiul său cel mic, pe stadionul Chelsea

Roman Abramovici  – caz de calomnie

Întrebat de The Guardian în 2006 despre ce pot face banii pentru o persoană, el a răspuns: „Nu-ți pot cumpăra fericirea. O oarecare independență, da”.

Cu siguranță are o mulțime de bani. Gigantul media Bloomberg estimează averea lui Abramovici la 13,7 miliarde de dolari, plasându-l pe locul 128 al celor mai bogați oameni din lume. Rivalul său, Forbes, i-a stabilit averea la 12,3 miliarde de dolari, plasându-l pe locul 142.

Ceea ce este pus sub semnul întrebării, însă, este măsura independenței sale față de Vladimir Putin.

Roman Abramovici
Unul dintre yacht-urile lui Roman Abramovici

Anul trecut, Abramovici a dat în judecată editura HarperCollins pentru calomnie în legătură cu o carte, Putin’s People de Catherine Belton, în care se scrie că președintele rus i-a fi ordonat să cumpere Chelsea.

Citește și: Viața lui Vladimir Putin. De la copil timid și frustrat, la informatorul KGB și până la președintele Rusiei, pe viață

Cele două părți au soluționat problema în afara instanței, editorul fiind de acord să facă câteva precizări.

Dar asocierile lui Roman Abramovici cu Putin au continuat să-l întâmpine, mai ales când forțele ruse s-au adunat la granița cu Ucraina și apoi au invadat.

Când a fost anunțată înghețarea bunurilor din Regatul Unit ale lui Abramovici și ale altor șase oligarhi, ministrul de externe, Liz Truss a declarat: „Cu legăturile lor strânse cu Putin, ei sunt complici la agresiunea sa. Sângele poporului ucrainean este pe mâinile lor”.

Roman Abramovici își ia adio de la Chelsea

Roman Abramovici a anunțat vânzarea clubului Chelsea cu opt zile înainte de a fi impuse sancțiunile. Unii fani au continuat să scandeze numele lui Abramovici, dar mulți politicieni cer ca bunurile lui să fie confiscate, nu doar înghețate.

„Sper că voi putea vizita Stamford Bridge pentru ultima dată pentru a-mi lua rămas bun de la voi toți personal”, le-a spus Abramovici suporterilor Chelsea. Dar o întoarcere în vestul Londrei este puțin probabilă pentru ceva timp.

Într-o întorsătură bizară, a reieșit acum că Roman Abramovici a suferit simptome de otrăvire suspectată – împreună cu negociatori ucraineni – la discuțiile de pace de la granița dintre Ucraina și Belarus la începutul lunii martie. Zilele trecute, Abramovici a fost din nou implicat în tratative de pace, negociind la Istanbul, pe teritoriul unui alt lider influent, Recep Erdogan.

Citește și: Recep Erdogan, un lider de care lumea ar trebui să se teamă? De la dragostea pentru fotbal înăbușită de un tată religios, la aspirațiile politice încă din timpul studenției și până la pedeapsa cu închisoarea pentru incitare la ură

Roman Abramovici
Roman Abramovici și frumoasa stewardeză, Irina Malandina, femeia care i-a dăruit cinci copii

Viața personală a lui Abramovici

Roman Abramovici s-a căsătorit pentru prima dată în decembrie 1987 cu Olga Lysova și a ajuns să divorțeze de ea trei ani mai târziu. Patru ani mai târziu, în 1991, s-a căsătorit cu o stewardesă, Irina Malandina, și a avut cinci copii cu ea. Cuplul a divorțat în 2007, când Roman a început să aibă o aventură extraconjugală cu Dasha Zhukova, cu care s-a căsătorit în 2008 și împreună au doi copii.

Roman Abramovici
Roman Abramovici și actuala sa soție, cu care are doi copii
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora