Florari în era tehnologiei: povestea primului buchetomat din România inventat de o contabilă, mamă de patru copii - LIFE.ro
Sari la conținut

Mari Petrache era contabilă. La un moment dat și-a lăsat cariera și și-a deschis o florărie, fiind dintotdeauna pasionată de flori. La acel moment avea două fete. 10 ani mai târziu are un business de succes, o florărie de poveste, a inventat conceptul de buchetomate și 4 fete. Se consideră o femeie fericită și împlinită, a cărei pasiune și dăruire sunt de admirat.

Câți ani aveați când v-ați apucat de bussines? Nu v-a fost teamă de crize economice și alte pericole

La 30 am deschis florăria, aveam cunoștințe economice, studiasem în decursul unei luni caledaristice ce înseamnă acest bussines în linii mari, care sunt concurenții principali, ce se poartă, cum se realizează aranjamentele, cine sunt furnizorii de flori.
În general țin cont de riscuri, dar asta nu înseamnă că nu am si o doză de nebunie, risc destul de mult când cred într-un proiect atât în bussines cât si în viața de zi cu zi.
Sunt o luptătoare, nu mă sperii ușor, îmi folosesc des intuiția, simt lucrurile sortite eșecului pentru mine, nu mă aventurez decât dacă simt că pot face față provocarilor, aleg oamenii cu care pot interacționa.
Referitor la cea de-a doua întrebare a ta, crizele economice nu le-am resimtit foarte tare, am căutat soluții periodice, stimularea angajațior, prețuri cmpetitive, calitate maximă la preț accesibil etc.

Mari înțeleg că erai contabilă. Soțul tău cu ce se ocupa?

Soțul meu vine din domeniul construcțiilor, iar pentru mine a fost un mare ajutor în acest bussines. El mi-a amenajat spațiul cu costuri mici, primul magazin, m-a ajutat în crearea de cadre metalice, suporți, stâlpi din diverse materiale pe care să îmi construiesc aranjamentele florale, m-a ajutat în amenajarea de spații pentru evenimente, dar și în construcția buchetomatului. E piesa lui de succes, a muncit enorm, și încă vrea să o perfecționeze.
În domeniul creației florale ai nevoie de soluții tehnice pentru a realiza designul structurilor florale. Mie imi plac provocarile în materie de creație, îmi place să folosesc elemente din natură, mușchi, scoarță de copac, îmi place să fac aranjamente pe structuri din material reciclabile, îmi plac evenimentele cu tematică. Acolo nu mergi pe nimic stas totul se crează și asta este marea provocare, nu le poți spune clienților cum va arăta la final, ei au încredere în tine, iar ție nu îți rămâne decât să surprizi, să fii spectaculos.

Ce înseamnă povestea florilor?

Povestea florilor pentru noi înseamnă 13 ore de muncă pe zi, fără weekenduri și sărbători, multă muncă, dar și satisfacție pe măsură, clenți fericiți.
În ultimii ani, la toate evenimentele pe care le-am luat, clienții au mers pe mâna noastră. Este o dovadă de încredere maximă care ne onorează. Se pare că nu am dat greș, cine ne-a fost clinet o dată a revenit categoric, i-am pierdut doar pe cei care s-au mutat din țară. Dar când revin trec mereu pe la noi. I-am surprins plăcut de fiecare dată, am știut doar bugetul în care trebuia să ne încadrăm. Și am oferit maxim!

Povestea florilor acum înseamnă un magazin fizic, un magazin online, un buchetomat activ în Promenada Mall și până în Paște, încă două buchetomate instalate.
Suntem de 10 ani pe piață, investiția initială a fost 30 de mii de euro.

Care este povestea buchetomatelor?

Idea cu buchetomatele mi-a venit mie, clienții  ne cereau să deschidem și alte florării, eram curtați și de anumite mall-uri și hipermarketuri. Analizând posibilitatea deschiderii altor puncte de lucru, m-am lovit de mai multe probleme cum ar fi: personalul, investiția mare în spațiu commercial, condițiile financiare drastice la închiriere practicate de comercianți. Acest „buchetomat” mi se părea foarte frumos, foarte elegant, era ce visam eu și soțul meu m-a ajutat ca visul meu să devină realitate.

Exista conceptul? 

Există anumite frigidere cu buchete la benzinării, însă conceptul nostru este diferit. La noi, aparatul are display,  îți alegi produsul, alegi modalitatea de plată, care poate să fie cash sau card, ridici produsul și pleci mulțumit.

Tot din buchetomat poți selecta personalizarea unei comenzi cu livrare în buchetomat sau la o adresă pe care o alegi, poți alege un aranjament din site-ul nostru, povesteaflorilor.ro cu livrare în buchetomat, ridicare din florărie sau livrare la altă destinație, și deasemenea, în buchetomat este o rubrică prin care poți cere ofertă
personalizată pentru nuntă, botez, sau alte evenimente.
Există un soft creat special pentru nevoile noastre prin care putem vedea în timp real ce se vinde, cu ce se achită și dacă sunt erori. Echipa de mentenanță se deplaseaza în cel mai scurt timp pentru reaprovizionare și/sau remedierea erorilor apărute.

Ne asumăm riscul că florile sunt perisabile, atât în magazin cât și în buchetomat. Nu facem rabat la calitate deloc și nu livrăm niciodată către client flori deteriorate.  Buchetomatul are montată instalație de frig, iar dacă un aranjamnet nu se vinde în 3 zile maxim, noi îl retragem și aducem altul. Buchetomatul este conceput și realizat de soțul meu. În 6 luni au fost realizate 3 trei astfel de aparate. A muncit enorm și îi mulțumesc pentru asta.

Ai flori acasă?

Da, am flori acasă, în general mie îmi plac toate florile, dar îmi place să am în casă flori de sezon. Florile mele preferate sunt cele albe. Când eram mică nu concepeam ziua mea onomastică sau ziua aniversară fără să primesc tuberose sau chiparoase, cum le știam eu pe atunci, după denumire populară.

Soțul îți mai aduce flori?

Da, paradoxal, dar să știi că soțul îmi aduce flori mai des decât înainte de a deschide această afacere. Atunci când eram contabilă eram o persoană destul de dificilă , critică și strictă, nu prea îl lăsam să-mi cumpere flori. Mi-a adus de câteva ori și am fost destul de nemulțumită. Ba mi se părea că a cheltuit prea mult, ba că sunt deja ofilite, adevarul este că nici nu se găseau flori ca acum.

Îmi amintesc că ori de câte ori făceam piața împreuna obișnuia să-mi cumpere flori de la bătrânelele de pe marginea străzii.

Florile reprezintă un bussines din care poți  trăi decent?

Da, florile îți pot asigura un trai  mai mult decât decent dacă te implici, dacă ești dedicat trup și suflet bussinesului. Nu poți să aștepți să se ofilească florile, nu poți să spui niciodată: „azi nu mă duc la muncă”. Acest domeniu nu este pentru oricine, s-a văzut asta în piață, apar mulți dar dispar la fel cum apar.
Paradoxul este că este un domeniu frumos dar extrem de greu; din exterior totul pare wow dar nu este așa; în spate sunt multe nopți nedormite, sunt situații în care nu primești floarea comandată în timp util, și nu ține de tine. Atunci trebuie să schimbi totul din mers, alteori sunt sărbători multe într-o perioada scurtă de timp, cum au fost recent Valentine’s Day, Dragobete, urmate de 1 și 8 martie. Se strânge oboseală multă, acumulată, în perioada asta de exemplu eu și soțul meu am muncit 40 de ore legat, cu doar două ore de somn, ca să putem onora toate comenzile.
Așa că mulți cedează fizic, apoi psihic. E multă, multă muncă, și fizică, pentru că trebuie să cari, să aranjezi, să îți meargă mâinile rapid și bine, dar și psihică. Pentru că, de exemplu, de sărbatori importatorii de flori cresc prețurile substanțial, iar eu nu am modificat niciodată prețul florilor la ocazii speciale, am preferat să câștig mai puțin doar pentru că vreau să îmi țin clienții aproape .

Cum va luptați cu concurența?

Mie personal îmi place concurența, mă ajută să țin ștacheta sus. Dacă nu ar exista concurență, am avea tendința să o lăsam mai ușor. Când e concurență există și termenul de comparație. Am avut clienți care nevoiți de împrejurări, pe ultima sută de metri, au cumpărat din alte locuri, și mi-au spus că raport calitate-preț ca la noi, mai rar.
Am de zece ani clienți fideli, nu au plecat, ba au adus după ei alții, și alții.
Legat de florarii de la tarabă, nu au fost niciodată concurență pentru că  noi avem altă abordare asupra bussinesului, nu punem preț mai  mare ca să putem negocia, nu vindem flori care simțim că sunt pe moarte, prefrăm să le aruncăm decât să păcălim oamenii.

Cine se ocupă de aranjamente? 

Avem mai mulți artiști care lucrează permanent sau part-time, în funcție de nevoile noastre, și bineînțeles eu sunt tot timpul alături de ei.

Care este povestea cea mai emoționantă a unei comenzi de flori?
Toate sunt emoționante având clienți fideli, de zece ani, ajung să ne îmmpărtășească poveșile lor, știm când au fost la prima întâlnire, pentru că noi am făcut buchetul, au urmat apoi aranjamentele de nuntă, botezul copiilor, uite așa, prin florile noastre suntem pas cu pas lângă ei.

Eu personal am o poveste emoționantă: era o zi foarte aglomerată, de sărbătoare, eu am instituit regula că în asfel de zile de trafic mare, când abia facem față, să nu luăm comenzi. A stat la coadă circa o oră iar când a ajuns, a nimerit chiar la mine și mi-a cerut o lumânare de botez. O voia chiar în ziua aceea. De regulă lumânările de botez se comandă cu șapte zile înaintea evenimentului. Nu am putut să o refuz. Colegele se uitau la mine uimite. Mi-a spus mai apoi că e pentru un copilaș bolnav, pe care voia să îl boteze în spital. Am realizat lumânarea, i-am cerut doar prețul de intrare, fără nicun adaos, și când i-am înmânat-o am simțit să spun că totul va fi bine. Nu știu de ce i-am spus asta, nu știu cum mi-a ieșit, dar așa am simțit și așa am spus. Pot doar să vă spun că mai apoi m-a tot căutat în florărie, la vreo trei luni după ce o cumpărase, dar nu am reușit să ne intersectăm, eram ba la aprovizionare, ba în atelier, în cele din urmă le-a spus colegelor că fetița e bine, în afara oricărui pericol.

Când cea mică a împlinit un an, a venit din nou la florărie, eram și eu, voia să îi cumpere un buchetel de flori. A simțit că florile îi poartă noroc. Și m-a întrebat de unde știam că va fi bine. I-am spus cu sinceritate că așa am simțit în timp ce îi făceam lumânarea de botez. Pentru că atunci când afli povești de la oameni ca tine, pui suflet și gânduri bune în ceea ce faci, te identifici cu situația povestită, trimiți flori cu dragoste ca să aducă bucurie.

Care a fost cea mai scumpă comandă primită?

Am avut un client care a cumpărat pentru nuntă flori de 15000 euro. Așa și-a dorit, o nuntă de poveste îmbrăcată în flori.

Dar cel mai zgârcit client? 

Cel mai zgârcit, oooo… e mult de vorbit aici, sunt aceia care vor un buchet ca cel al clientului dinaintea lui, care a costat de 200 lei dar să nu depășească 50 lei, ceea ce e imposibil să realizezi.

Cum te descurci cu facerea și cu cei patru copii?

Avem patru fete absolut speciale, e greu să ne împărțim între bussines și familie dar nu ne plângem, ne ajută foarte mult mama cu gospodaria, iar sora mea se ocupă de cele mici când vin de la grădiniță.

Cele mari ne ajută la sărbători, fac aranjamente, buchete, încasează, când nu au școală, sau după ore.

Avem un program destul de încărcat cu toții  inclsiv copiii, din păcate. Suntem împreună doar în concedii, adică de două ori pe an câte șapte zile, în rest mai rupem câte o ieșire prin parc sau stăm toți la un grătar în curte. Dacă se întâmplă să avem puțin timp liber, atunci îl alocăm copiilor.

Mari împreună cu soțul ei și una dintre fiicele lor

Pentru ce ocazii comandă românii flori la voi?

Păi pentru zile onomastice sau aniversări, pentru cununii, când merg în vizite, cu ocazia venirii unui bebeluș pe lume, în semn de mulțumire, la noi întotdeauna este aglomerat.

Ce flori recomanzi pentru ocazii speciale?

De ziua mamei recomand freziile și lalelele colorate, de ziua soției eu recomand mai ales trandafirii de grădină care miros fabulous; avem o paleta de peste 30 nuanțe de trandafiri. Pentru alte ocazii merg tot timpul pe florile de sezon.

De ziua iubitei sugerez trandafirii roșii, pentru aniversarea căsătoriei florile de la prima întâlnire, sau florile dinbuchetul miresei.

Și de ziua amantei?

Noi nu dăm curs discuțiilor când e vorba de amante mai ales că noi suntem familiști convinși, dar da, am avut și cazuri de genul acesta când soției i-a cumpărat 7 trandafiri și amantei 33 trandafiri…Ce putem face?

Sau situații în care vin în florărie, cumpără flori și după ne avertizează că dacă vin cu soția să nu ne dăm de gol că au fost pe la florărie. Și ca să răspund la întrebare, pentru amante se cumpără preponderent trandafiri.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora