Povestea unei femei care s-a îmbolnăvit de cancer, dar și-a schimbat radical viața atunci când s-a mutat în zona albastră din Costa Rica - LIFE.ro
Sari la conținut

Povestea unei femei care s-a îmbolnăvit de cancer, dar și-a schimbat radical viața atunci când s-a mutat în zona albastră din Costa Rica

O femeie bolnavă de cancer s-a mutat în una din „zonele albastre” și viața i s-a schimbat radical. Știai că și în România există o astfel de zonă cu oameni longevivi și sănătoși?
Share this article

O femeie bolnavă de cancer s-a mutat în una din „zonele albastre” și viața i s-a schimbat radical. Știai că și în România există o astfel de zonă cu oameni longevivi și sănătoși?

O femeie bolnavă de cancer s-a mutat într-o „zonă albastră” și viața i s-a schimbat în bine

Atunci când Kema Ward-Hopper și logodnicul ei de atunci, Nicholas Hopper, ambii cetățeni americani, au hotărât să își sărbătorească nunta în Costa Rica, nu și-au imaginat că în câțiva ani vor face acolo o nouă casă.

Dar o serie de evenimente devastatoare i-au condus, alături de fiica lor Aaralyn, în vârstă de 15 ani acum, către o nouă viață în „zona albastră” a acestei țări din America Centrală, unul dintre locurile din lume în care oamenii trăiesc mult și sănătos.

Citește și: „Aflu că un om apropiat mie este diagnosticat cu cancer. A fost șocul vieții mele, iar acest lucru, m-a făcut să îmi doresc și mai mult proiectul Fit Cancer Survivor”. Cum încearcă antrenoarea de fitness Emilia Cotul să ajute pacienții oncologici să facă sport și să aibă un stil de viață sănătos

Kema a fost diagnosticată cu cancer la sân cu câteva luni înainte de nunta lor din 2016

„Eram deja în tratament… Dacă privești fotografiile de la nunta mea, vei vedea că nu aveam păr și nu arătam prea bine. Eram bolnavă”, a mărturisit ea pentru CNN Travel.

Kema Ward-Hopper și soțul ei, Nicholas Hopper, au decis să își sărbătorească nunta în Costa Rica, dar nu știau că acestă alegere va deschide calea către o nouă viață în această țară tropicală.

Înainte de nuntă, Kema, care a fost diagnosticată cu cancer la sân în 2016, nu se simțea prea bine

Cu toate acestea, când au ajuns în Costa Rica, ea a simțit o creștere bruscă a energiei: „M-am simțit cel mai bine de când am primit diagnosticul de cancer. A fost primul semn că aici este ceva special”, a mărturisit ea.

După nuntă, Kema a suferit două intervenții chirurgicale, iar familia lor din Houston, Texas, a încercat să își continue viața. Cu toate acestea, o altă tragedie i-a lovit când casa lor a fost distrusă de un uragan în 2017.

„Am trecut prin multe… Am fost operată, iar apoi a venit uraganul. A fost o perioadă grea”, a povestit Kema.

Mutarea în zona albastră i-a schimbat viața

După această încercare, cuplul a decis să facă o schimbare majoră. Impresionați de sistemul de sănătate și educație din Costa Rica, precum și de angajamentul țării față de mediul înconjurător, au hotărât să se mute acolo.

Costa Rica, situată la câteva ore de zbor de Houston, a fost alegerea perfectă pentru familia lor. „De când am plecat de acolo de la luna de miere, am simțit mereu că ne vom întoarce. Există ceva special aici”, a adăugat Kema.

La scurt timp după ce și-au făcut această hotărâre, au ajuns în Pueblo Nuevo, o localitate din Peninsula Nicoya, una dintre cele cunoscute zone albastre din lume. În primele luni, au început să se acomodeze, iar Kema și Nicholas au petrecut o a doua lună de miere, bucurându-se de viața liniștită din Costa Rica.

În timp ce se adaptau la noua lor casă, Kema a fost impresionată de comunitatea unită și de modul în care oamenii se ajută reciproc

„Am avut o idee despre comunitate, dar totul s-a schimbat când am ajuns aici. Oamenii ne-au ajutat, indiferent că ne cunoșteau sau nu”, a remarcat ea.

Familia s-a instalat confortabil în Costa Rica, iar Kema a apreciat în special stilul de viață relaxat și ritmul mai lent. Cu toate acestea, nu a fost lipsită de provocări, iar Kema a învățat să aprecieze momentele liniștite și să își trăiască viața în ritmul ei.

S-a vindecat de cancer după ce s-a mutat într-o zonă albastră

În august 2019, Kema a aflat că este însărcinată cu al doilea copil, deși nu credea că acest lucru se va mai întâmpla vreodată. Kema l-a născut pe fiul lor, Nicolai, în casa lor din Pueblo Nuevo, în aprilie 2020. Chiar dacă familia din SUA nu a putut să-i fie alături din cauza restricțiilor, Kema spune că nașterea în Costa Rica s-a dovedit a fi o experiență minunată.

Din păcate, sora ei a murit subit câteva luni mai târziu, iar din cauza restricțiilor și a faptului că Nicolai s-a născut în Costa Rica, nu au putut să meargă în SUA ca să fie alături de familie. „Acesta a fost un moment foarte greu din viața noastră, dar comunitatea locală s-a adunat în jurul nostru și ne-am simțit iubiți și ajutați. Acesta este genul de comunitate în care trăim”, a spus ea.

Citește și: Femeia care în lupta cu cancerul şi-a găsit propria salvare oferind şansa la viaţă pentru mii de câini şi pisici. Mona Semeniuc: „Mi-am vândut tot ce exista, tot ce aveam de valoare. Am făcut eforturi mari, împrumuturi, am scris 2 cărți şi le-am vândut, totul pentru a întreține câinii”

Între timp, familia s-a mutat într-o casă mai mare din Nicoya și este decisă să mai rămână în Costa Rica

Pentru Kema, unul dintre cele mai pozitive aspecte ale stilului de viață din Costa Rica este modul în care copiii sunt implicați în aproape fiecare aspect al vieții de zi cu zi.

Femeia, care s-a vindecat de cancer de câțiva ani, s-a adaptat la un stil de viață cu un ritm mai lent și a învățat să fie mai relaxată. „În SUA, totul este super rapid”, spune ea, subliniind că a trebuit să învețe să înceteze să-și mai ceară scuze de fiecare dată când întârzie câteva minute.

Speranța medie de viață în Nicoya este de aproximativ 85 de ani, iar în regiune trăiesc mulți centenari

„Sunt încântați să vorbesc cu ei”, spune Kema, remarcând că este impresionată să vadă modul în care familiile locale au grijă una de cealaltă, iar bătrânii au grijă de tineri și invers. „Vârstnicii iau parte la îngrijirea nepoților și strănepoților, pentru că sunt într-o formă foarte bună”, spune ea.

În timp ce Kema spune că există beneficii incredibile în a trăi în Costa Rica, acest lucru nu este neapărat mai accesibil decât în SUA: „Costa Rica este cea mai scumpă țară din America Latină. Dar cred că asta depinde și de felul în care vrei să trăiești”.

Costul vieții în zonele țării în care există mulți expați este comparabil cu cel din SUA, apreciază ea

„Acolo unde trăim, ar fi mult mai scump dacă am avea aceeași calitate a vieții ca în Houston. Deci, pentru noi, este mai accesibil, dar devine tot mai scump pe măsură ce mai mulți oameni se mută în Costa Rica. Dar există încă locuri în care poți să mergi și să trăiești mai ieftin. Însă nu sunt cele mai populare locuri”, a mai explicat ea.

După câțiva ani de Costa Rica, Kema este încă la fel de uimită de natura sa incredibilă și este recunoscătoare pentru ceea ce vede în fiecare zi.

Kema, soțul ei și fiica lor au devenit rezidenți permanenți în Costa Rica după nașterea lui Nicolai, care este cetățean costarican. Deși nu doresc să se întoarcă în SUA, lui Kema îi lipsesc prietenii și familia, iar uneori tânjește după o iarnă tradițională din SUA.

Deși Costa Rica a devenit căminul lor, Kema își mai amintește cu nostalgie de prieteni și familie și, uneori, își dorește o iarnă tradițională din SUA.

Ce sunt zonele albastre

Zonele albastre sunt regiuni geografice în care oamenii trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși decât media globală. Aceste zone sunt identificate pe baza unor caracteristici precum longevitatea, rata scăzută a bolilor cronice și a îmbătrânirii, precum și alți factori legați de bunăstarea fizică și mentală a populației.

Astfel de zone sunt considerate a oferi indicii valoroase despre stilurile de viață și factorii care contribuie la o viață lungă și sănătoasă. Exemple notabile de zone albastre includ Okinawa (Japonia), Ikaria (Grecia), Sardinia (Italia), Loma Linda (California, SUA) și Peninsula Nicoya (Costa Rica).

Citește și: Povestea tinerei din Rădăuți, cea mai bună jucătoare din lume la Counter-Strike: la 9 ani, un cancer de piele i-a răpit mama și Ana Dumbravă a rămas fără persoana care a învățat-o să gândească așa cum fac campionii

Chiar și în România, s-a descoperit o regiune, desemnată Geoparc Internațional UNESCO în 2022, unde oamenii trăiesc mai mult decât media națională.

Este vorba despre localitatea Mânzălești, din județul Buzău – Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului – unde, conform statisticilor primăriei, din cei 2.000 de rezidenți, 40 au vârste de peste 90 de ani, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din populație. Această rată este neobișnuit de mare, fiind de patru ori mai crescută decât media națională a României, conform celui mai recent recensământ.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora