La o radiografie pulmonară făcută de control, Cristina a descoperit că avea o tumoră de 9 centimetri pe timus – un organ mic situat între plămâni. Chirurgul ales pentru intervenție l-a găsit după multe căutări. A convins-o și „ajutorul” lui din sala de operații, robotul daVinci Xi. Împreună, au făcut ca intervenția pe timus care părea complicată inițial să devină mai ușoară, iar tânăra să se recupereze foarte bine.
La sfârșitul lunii iunie 2021, Cristina a hotărât să facă o serie de analize de rutină, printre care a inclus și o radiografie pulmonară. „Nu am avut niciun simptom, dar, cu toată nebunia legată de COVID, am vrut să știu dacă plămânii mei sunt în regulă. Nu mi-am făcut niciodată o radiografie la plămâni și eram curioasă dacă aș avea vreun risc în caz că mă îmbolnăvesc. Nu sunt fumătoare. Pur și simplu, am vrut doar să văd cum arată plămânii mei”, ne-a povestit tânăra de 33 de ani din București.
Diagnosticul de tumoră pe timus
Nu se aștepta să găsească ceva în neregulă la plămâni, iar radiografia i-a confirmat că nu acolo erau probleme. Când medicul centrului de imagistică a rugat-o să repete radiografia și din profil, Cristina a avut primul indiciu că ceva nu este în regulă. „Mi-a spus că a văzut ceva acolo și vrea să fie sigur că nu e nimic. Atunci m-am prins că e ceva. La final, mi-a explicat că nu poate vedea foarte bine pe radiografie ce am și m-a trimis la tomograf. Părea o formațiune, dar nu își dădea seama pe ce organ, unde exact era situată. Era în centrul toracelui, nu era pe plămâni, dar nu se vedea dacă e lipită de ei sau dacă are vreo treabă cu inima”, își amintește Cristina.
A trecut o săptămână până a reușit să facă o tomografie computerizată și încă una până a primit interpretarea rezultatelor. Imediat după investigație, a aflat că are acolo „ceva mare”, de 9 centimetri, dar nimeni nu i-a spus ceva concret. „Au fost două săptămâni de stres, de gânduri negre și nesomn. Eram convinsă atunci că am cancer și până aici mi-a fost. A fost groaznic!”, povestește tânăra.
Temerile i s-au confirmat când a primit rezultatul pe hârtie. „Tumoră de timus” era diagnosticul scris negru pe alb.
Căutările
Pentru a înțelege mai bine prin ce trece, Cristina a căutat să afle mai întâi ce este și ce face timusul. Acest organ mic situat în torace, între cei doi plămâni, este mai puțin cunoscut. Timusul are un rol important în menținerea imunității, dar este și un organ endocrin. Funcțiile sale sunt foarte importante în perioada copilăriei și a adolescenței, când produce limfocite T cu rol de apărare, dar și hormoni care contribuie la creșterea și dezvoltarea organismului. La vârsta adultă, acest organ format din doi lobi inegali scade în dimensiuni și rolul său în organism devine din ce în ce mai puțin important. La adulți, înlăturarea lui nu are urmări grave.
Citește și: Dan Nicolau, chirurgul care operează pacienți în stadiul IV oncologic și care a supraviețuit unui diagnostic similar: „Eu privesc boala ca pe un eveniment de viață, nu ca pe catastrofă”
Privind în urmă, Cristina își amintește că tumora de timus i-a dat semnale de alarmă, dar nu le-a luat în seamă. Seara, când stătea întinsă în pat, simțea câteodată o apăsare în piept, în mijlocul toracelui. „Era ca o presiune, dar o puneam mereu pe seama faptului că am mâncat prea mult sau am mâncat ceva care nu mi-a priit. Nu m-a stresat prea mult problema asta, dar mă gândesc acum că acela ar fi putut să fie un simptom. După operație, am fost atentă să văd dacă mai simt ceva acolo și nu mai simt”, povestește tânăra.
Medicul radiolog i-a recomandat să consulte un oncolog, dar Cristina nu era convinsă că tumora este pe timus și că nu afectează plămânii, așa că a hotărât să consulte și un pneumolog. A mers la un spital public, iar medicul care a consultat-o i-a confirmat că nu are legătură cu plămânii, dar că trebuie să se opereze, pentru că e posibil ca tumora să crească mult și repede. „Nu se știa de unde a apărut și cât de repede a crescut. Recomandarea lui a fost să mă operez, clar, pentru că va începe să-mi împingă plămânii”, mărturisește tânăra.
Întâlnirea cu medicul
Mai departe, a mers și la oncologul recomandat după tomografie, iar „verdictul” său a fost categoric: tumoră malignă de timus, „100% sigur”. Mi-a spus că tumorile de timus sunt întotdeauna maligne și nici nu se pune problema că ar putea fi altceva”, povestește Cristina.
Oncologul a sfătuit-o să consulte mai departe un specialist în chirurgie toracică, pentru extirparea tumorii.
Continuarea articolului, AICI