Alfredo James „Al” Pacino s-a afirmat ca actor de film în timpul uneia dintre cele mai vibrante decenii ale cinematografiei, anii 1970, și a devenit o figură emblematică și durabilă în lumea filmului american. Întreaga lui carieră a fost marcată de controverse, iar actorul a dezvăluit că a apelat la specialiști pentru a trece peste momentele mai puțin ușoare. Iată care este adevărul din culisele unei vieți spectaculoase! Cum l-a influențat pe Al Pacino un rol avut în urmă cu mulți ani și cum i s-a schimbat viața după acel impas.
Al Pacino a devenit un actor de talie mondială odată cu lansarea lungmetrajelor Me, Natalie – 1969 și The Panic in Needle Park din 1971. De departe, însă, rolul care l-a consacrat a fost cel din filmul Nașul, unde l-a interpretat pe Michael Corleone. Acest rol a avut un impact semnificativ asupra lui Al Pacino și se poate spune că i-a provocat mari probleme.
Ce s-a întâmplat cu Al Pacino după filmul Nașul
Nu mulți sunt cei care știu că Al Pacino a fost la un pas de a pierde celebrul rol din filmul The Godfather – Nașul. Se pare că la casting nu a făcut o figură prea bună, sau cel puțin nu a impresionat decât pe regizorul Francis Ford Coppola. Filmul lansat în 1972 prezintă viața fictivă a familiei mafiote Corleone și aduce pe ecran povestea ascensiunii ei, a decăderii și a noii ascensiuni.
Producția a fost un real succes, iar ce a urmat după a surprins pe toată lumea. Al Pacino a fost puternic afectat de notorietatea obținută pentru rolul său, deși i s-a spus că e normal și trebuie să se adapteze. Filmul a primit foarte multe premii, printre care și 3 Oscaruri și 5 Globuri de Aur.
Celebrul actor a mărturisit că s-a obișnuit greu cu ideea că este atât de expus și că a apelat la ajutorul specialiștilor pentru a digera situația. Astfel, Al Pacino a mers la terapie cinci zile pe săptămână timp de 25 de ani.
„Îmi amintesc că Lee Strasberg (care l-a interpretat pe Hyman Roth în filmul The Godfather Part II din 1974) mi-a spus: „Dragă, trebuie pur și simplu să te adaptezi”. Și pur și simplu o faci. Dar nu este atât de simplu. Nu e ușor să te obișnuiești cu așa ceva. Am trecut prin niște chestii. Am făcut terapie cinci zile pe săptămână timp de 25 de ani”, a mărturisit actorul în cadrul podcastului Awards Chatter de la The Hollywood Reporter.
În anii ’80, Al Pacino a încercat din răsputeri să treacă peste vâlva provocată de rolul lui Michael, dar a constatat că era mult mai greu decât credea.
„Am vrut doar să mă îndepărtez de ritmul întregii povești, iar asta mi-a făcut bine. Mi-a plăcut. Dar apoi, așa cum se întâmplă, banii se termină”, a spus Al Pacino pentru aceeași sursă.
La 17 ani a renunțat la școală
Alfredo James Pacino s-a născut la New York, la 25 aprilie 1940. A fost singurul copil al unor imigranți italieni din Sicilia, care s-au despărțit când el era mic. După separare, tatăl lui Pacino s-a mutat în California, iar el a fost crescut de mama și bunicii săi în Bronx. Deși era oarecum timid în copilărie, la începutul adolescenței Pacino a dezvoltat un interes pentru actorie și mai târziu a fost acceptat la Liceul de Artă Dramatică. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi un elev slab, picând la majoritatea cursurilor înainte de a renunța în cele din urmă la școală la vârsta de 17 ani.
Ulterior Pacino a avut o serie de slujbe înainte de a se muta în Greenwich Village în 1959 pentru a-și urma visul de a deveni actor. A început să studieze teatrul la Herbert Berghof Studio și a obținut roluri în producții off-Broadway, inclusiv un rol în 1963 în piesa lui William Saroyan Hello, Out There.
În 1966, Pacino a făcut următorul pas înainte în cariera sa când a fost acceptat la Actors Studio, unde a studiat sub îndrumarea renumitului antrenor Lee Strasberg. Munca lui acolo a dus la implicarea sa în proiecte importante, cum ar fi producția de pe Broadway din 1969 „Does a Tiger Wear a Necktie?” – pentru care a primit un premiu Tony – și un rol în filmul de maturitate din acel an „Me, Natalie”.
De-a lungul carierei sale s-a remarcat prin seriozitatea meditativă și furia explozivă pe care le-a adus în rolurile lui, printre care cele ale gangsterului Michael Corleone în The Godfather (1972) și ale lordului drogurilor Tony Montana în Scarface (1983).
Considerat un interpret versatil, Al Pacino a jucat într-o gamă variată de proiecte de-a lungul carierei sale prolifice, apărând în nenumărate producții de teatru și regizând, de asemenea, mai multe filme.
Al Pacino a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru interpretarea unui bărbat orb în Scent of a Woman (1992), iar în 2007 a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Institutului American de Film.
Un burlac convins
Cariera sa a fost plină de culoare, de maturitate și apreciere. Dar cum rămâne cu viața sa personală? Ei bine, se pare că, în spatele ușilor închise, viața actorului a fost la fel de interesantă și plină de aventuri.
Celebrul actor talentat s-a bucurat de relații cu o mulțime de femei frumoase, multe dintre ele mai tinere decât el, dar nu a fost niciodată căsătorit. Cu toate acestea este tatăl a trei copii: o fiică dintr-o relație cu fostul său antrenor de actorie Jan Tarrant și o fiică și un fiu dintr-o relație de lungă durată cu actrița Beverly D’Angelo. De-a lungul anilor, Pacino a mai avut legături romantice cu Keaton, Penelope Ann Miller, Lucila Sola și Meitel Dohan.
Cea mai recentă relație a lui Pacino a fost cu actrița israeliană Meital Dohan. Lucrurile s-au încheiat destul de abrupt în 2018, după ce Meital l-a acuzat pe fostul ei iubit că este zgârcit și a spus că diferența de vârstă dintre ei se resimțea prea tare.
De menționat este că una dintre cele mai lungi și mai reușite relații ale lui Pacino a fost cea cu frumoasa actriță Lucila Polak. Deși la un moment dat se vorbea despre căsătorie, după mai bine de 10 ani împreună, în 2019 ruptura s-a produs inevitabil.
Marele actor se declară burlac convins și nu pare afectat de nereușitele din viața sentimentală. Pe 25 aprilie, Al Pacino a împlinit 83 de ani și a sărbătorit împreună cu apropiații săi.