Preot, dascăl sau director de școală, trei apelative care întruchipează același om: George Lili Berceanu:„Schimbarea trebuie să vină cu fiecare dintre noi” - LIFE.ro
Prima pagină » Preot, dascăl sau director de școală, trei apelative care întruchipează același om: George Lili Berceanu:„Schimbarea trebuie să vină cu fiecare dintre noi”
Preot, dascăl sau director de școală, trei apelative care întruchipează același om: George Lili Berceanu:„Schimbarea trebuie să vină cu fiecare dintre noi”
George Lili Berceanu este tată de fată ce o învață, prin exemplul propriu, că dăinuiești în viață dacă faci bine și oferi ajutor și că nimic nu se poate compara cu sentimentul pe care ți-l poate aduce sprijinul pe care-l dai semenilor. Sub aripa sa ocrotitoare, care pleacă cu aceleași valori și credințe, sunt și copiii de la școala Gimnazială Conțești pe care o manageriază de mai bine de un deceniu și cărora le mai este și profesor de religie, dar și întreaga comunitate din localitate, acolo unde este preot dinainte de anii 2000.
Este o întreagă sursă de lumină în Conțești. Un spirit dinamic, inovator care a îmbrățișat primul mandat de directorat cu emoții și multe neliniști, care s-au dovedit ulterior, că prin efort continuu, încredere și spirit de echipă pot fi trecătoare. Sub egida sa, s-au derulat multe proiecte care au crescut calitatea școlii, randamentul școlar, s-a diminuat analfabetismul funcțional, iar dotarea unității măcar cu strictul necesar de echipamente moderne s-a întâmplat odată cu îndrăzneala frumoasă de a apela la cele mai profitabile companii din țara noastră.
Dascăl, director de unitate, preot sunt apelativele care întruchipează același om, care a înțeles că e nevoie de el și nu se sfiește să întindă mâini ajutătoare. Nu îmbracă haina nepăsării pentru că nu a fost învățat astfel. De mic s-a perindat în jurul altarului și a crescut cu cele mai sănătoase credințe, iar localitatea Conțești e mai bogată odată cu implicarea lui George Lili Berceanu. Să-l cunoaștem!
George Lili Berceanu:„Am fost conștient că încrederea se câștigă”
Dascăl, director de unitate, preot. Cum să vă spun?
Salutare! Numele meu este George Lili Berceanu și sunt profesor de religie și director la Școala Gimnazială Contești și preot la Biserica Sfânta Parascheva din aceeași localitate. Îmi puteți spune preot așa cum îmi spun majoritatea oamenilor din Contești, director, așa cum îmi spun copiii de la școală sau simplu, George, așa cum îmi spun colegii, prietenii și toți cei apropiați.
De obicei, într-o comunitate sunt persoanele de căpătâi, dar dvs le întruchipați pe toate trei. De cât timp vă exercitați meseriile?
Sunt preot la biserica din sat începând cu anul 1998 și director al școlii din 2012. Probabil, oamenii îmi spun preot pentru că așa m-au cunoscut, în schimb, copiii îmi spun director pentru că ne petrecem timpul împreună la școală și mă știu din postura asta începând cu grădinița și terminând cu clasa a VIII-a.
Ați spus că funcția de director a venit puțin mai târziu. Cum ați îmbrățișat ideea de a fi la conducere?
Din 2012 de când am fost numit director al școlii, am ajuns să cunosc foarte bine comunitatea și oamenii. Fusesem în 2010 pentru un an director la Școala Gimnazială Pietroșani, tot în județul Teleorman, la granița cu județul Giurgiu, numit în urma decesului unui director extraordinar, Costel Popescu, un om de o capacitate intelectuală remarcabilă de la care învățasem multe înainte. În anul 2012 am acceptat propunerea de a fi director al Școlii din Contești cu gândul că trebuie să mă implic mai mult în viața comunității. De atunci până în prezent, ocup această funcție.
Ce sentimente v-au încercat?
La început am avut emoții și neliniște. Nu știam ce va fi. Deși aveam oarece experiență de pe urma mandatului de la Pietroșani, aici era altceva. Eram la mine acasă. Îi cunoșteam pe oameni, dar doar din postura de preot. Mi-am propus să le fiu alături, să creăm o echipă atât cu cadrele didactice cât mai ales cu elevii, părinții și întreaga comunitate locală.
Cine v-a încurajat? Cadrele didactice din consiliul profesoral, familia, comunitatea?
Deși mă cunoșteau ca om, probabil la început alături de mine au fost doar familia și prietenii apropiați. Cadrele didactice, părinții, mă știau, dar doar ca preot în localitate. Era normal să fie rezervați și am fost conștient că încrederea se câștigă. În puțin timp am fost o echipă și mă bucur foarte mult că au înțeles cu toții că doar “împreună” putem face lucruri importante și cu valoare în primul rând pentru elevi și mai apoi pentru întreaga comunitate.
Să înțeleg că ați intrat prin concurs? Ce-mi puteți mărturisi?
Din 2012 până în 2015 am fost numit cu delegație, nu s-au organizat concursuri. Abia în 2016 s-a organizat primul concurs de directori, concurs pe care l-am promovat, iar apoi, în octombrie 2021, s-a organizat din nou și actualul mandat a început în ianuarie 2022 și va înceta în 2025.
George Lili Berceanu:„Analiza gramaticală se face pe texte din melodii alese de elevi”