Preparate tradiţionale de Paşte prin ţările lumii
Hristos a Înviat!, vă spunem astăzi şi vă dorim să aveţi sărbători liniştite. Ştim că abia aşteptaţi să ciocniţi un ou roşu alături de cei dragi şi să gustaţi din toate felurile de mâncare pregătite pentru astăzi. Noi avem drob şi cozonac şi friptura de miel nelipsite de pe masa de Paşte. În alte ţări, însă, dulcele este mult mai important, fie că se cheamă pashka sau colomba di Pasqua. Un Paşte cu bucurii vă dorim (şi poftă bună).
Pashka
Seamănă la conţinut şi ingrediente cu pasca noastră cu brânză, numai că are o formă aproape piramidală şi este împodobită cu literele XB (Hristos Voskres) care spun mesenilor Hristos a înviat!
Kulich
Este o prăjitură dulce care seamănă cu o pâine dulce. De fapt, dacă obişnuiţi să cumpăraţi cozonac italienesc, Kulich pare un panetone înalt decorat cu glazură şi bomboane colorate. Ambele preparate se vor regăsi, alături de ouăle vopsite şi de pashka, în coşul cu bunătăţi de pe masa de Paşte.
Colomba di Pasqua
Se prepară în Italia pentru zilele de Paşte. Este un dulce tradiţional care are, de obicei, forma unui porumbel, aşa cum o arată şi numele lui (Porumbelul de Paşte). Seamănă mult la gust cu panetonele care se prepară de Crăciun, dar este decorat cu migdale şi uneori cu fulgi de ciocolată.
Osterschinken im Brotteig
În Austria nu lipsesc sortimentele de şuncă de pe masa de Paşte. Sunt mai multe metode de preparare, în funcţie de zonă şi de obiceiuri. Cel mai popular este Osterschinken im Brotteig, o şuncă gătită în aluat de pâine. Şunca mai poate fi gătită cu varză murată pentru a se înmuia.