Prietenia dintre actrițele Jane Fonda și Lily Tomlin, într-un serial care ne învață să ne uităm altfel la părinți și bunici
Există viață și după 70 de ani. Greu de crezut dacă te uiți la ce se întâmplă la noi, unde nu vorbim despre viața noastră de după pensie. Ne revoltă toată treaba asta cu pilonul doi și de fiecare dată când ne gândim la viața noastră de după o astfel de vârstă sunt puține momente în care ne gândim la noi ca având o viață activă. Și asta probabil pentru că nu avem modele în jurul nostru de astfel de oameni. În plus, nici popular culture nu ne prea ajută. Puține filme sau seriale vorbesc despre viața unor oameni trecuți bine de vârsta pensionării.
Dar lucrul acesta pare să se schimbe. Netflix tratează exact acest subiect în serialul “Grace and Frankie”, unul despre noi începuturi și, mai ales, despre importanța prieteniei la orice vârstă. Aici cel mai bine ilustrată de relația dintre cele două care s-a transformat dramatic de la două persoane care până atunci nu se sufereau, dar care nevoite să locuiască împreună, la două femei care sunt practic de nedespărțit. Până la urmă subiectul central nici nu avea cum să fie altul decât prietenia, doar “Grace and Frankie” este realizat de creatorii legendei “Friends”, Marta Kauffman și Howard J. Morris.
Există viață și după 70 de ani
Serialul pornește de la o imensă trădare: Grace (Jane Fonda) și Frankie (Lily Tomlin) sunt părăsite de soții lor, Robert (Martin Sheen) și Sol (Sam Waterston) care au avut în secret o relație de mai bine de 20 de ani. Cei doi divorțează de nevestele lor pentru a-și oficializa relația, după ce peste ocean a fost legalizată căsătoria între persoanele de același sex. Rămase singure, cele două femei se refugiază în casa de vacanță comună și, după foarte multe certuri și drame, devin cele mai bune prietene.
Deși au peste 70 de ani, cele două încep să își retrăiască viața. Iar serialul tratează cu foarte mult umor și ironie toate probleme persoanelor trecute bine de vârsta pensionării. Cele două, chiar dacă diferite ca demografice de majoritatea personajelor pe care le vedem astăzi pe ecran, se îndrăgostesc, conduc mașini electrice, se implică în business, își renovează casa, ba chiar una dintre ele este declarată moartă. Dar cel mai important lucru: au o viață activă. Și ne arată că … există viață și după 70 de ani.
Dacă actrițele arată fenomenal, personajele lor sunt și mai și. Ca să vă dați seama de ce spun asta, vă dau câteva argumente. Trăiesc singure într-o casă de pe malul oceanului. Una își descoperă pasiunea pentru artă. Cealaltă își pune în minte să redevină o femeie de succes în business. Și împreună lansează o afacere cu vibratoare pentru femei de vârsta lor. Sună interesant, nu? Ei bine, “Ménage à Moi” devine foarte repede un hit, transformându-se într-o manifest pentru redescoperirea plăcerii pentru persoanele care au trecut bine de vârsta pensionării.
“Grace and Frankie” nu se ferește să discute subiecte tabu pentru societatea noastră
Serialul ne arată că dacă ai peste 70 de ani, asta nu înseamnă că nu trebui să mai ai viață sexuală – cred că este o reală problemă în România despre care, evident, nu vorbește nimeni. Ei bine, în serial se discută foarte mult despre asta: de la protecție, prezervative și până la lubrifiere, poziții sexuale sau vibratoare. Vă aduc aminte ce am scris mai sus – cele două lansează o afacere cu vibratoare destinate femeilor de vârsta lor.
În plus, atât Grace, cât și Frankie își găsesc alți parteneri după ce se despart de Robert, respectiv Sol. Una dintre ele (evident, hipiotă Frankie) se mută într-un alt oraș cu iubitul său. Iar cealaltă (femeia care are mereu grijă de ținuta sa, Grace) are o relație cu un bărbat mult mai tânăr decât ea (adică i-ar putea fi fiu).
Dar scriitura este atât de bine făcut, încât, cele două au aceeași abordare pe care poate că am avea-o și noi la început. La început, sunt foarte rezervate, precaute, circumspecte, rușinoase chiar. Ignoranța și chiar aversiunea pentru aceste subiecte sunt surprinse și în serial. Dar oricâte sprâncene am ridica atunci când auzi orgasm sau vibratoare, modul în care se vorbește despre aceste subiecte nu este niciodată nerealist sau deranjat. Și, într-un final, ne face să ne gândim la cât de mare dreptate au și cât de mare este nevoia să discutăm despre aceste lucruri mai des în spațiul public.
Serialul ne arată că este ok să îmbătrânești
Oricât de mult ne-am teme de vremea în care vârsta noastră o să înceapă cu 7. Cred că cel mai important este ca atunci când viitorul va veni, să fim pregătiți să îl întâmpinăm cu un mare zâmbet. Iar “Grace and Frankie” ne arată că vârsta este doar o sursă minunată de comedie. Chiar și atunci când rămâi înțepenit și nu poți să te mai ridici de jos. Sau atunci când din greșeală lași autoritățile să te declare moartă. Important este să îți dai seama că vârsta este doar un număr, oricât de mare ar fi el.
Și ne mai arată ceva: prietenia dintre Jane Fonda și Lily Tomlin te cucerește de la primul serial
Prietenia care se află în centrul serialului “Grace and Frankie” este accentuată și de relația specială pe care o au cele două actrițe. Iar Fonda și Tomlin au o prietenie care pornește din 1971, atunci când cele două au jucat împreună în filmul “9 to 5” (împreună cu Dolly Parton). De altfel, cele două au vorbit despre prietenia lor într-o întâlnire de la TED Talk: