Dacă nu aţi ajuns anul trecut la Veneţia, unde a avut loc Bienala de Artă, puteţi “vizita” virtual pavilonul României răsfoind albumul „Adrian Ghenie – Darwin’s Room” (Ed. Humanitas). Albumul este co-editat de Mihai Pop şi Corina Şuteu şi însoţeşte proiectul care a reprezentat România la cea de-a 56-a ediţie a Bienalei.
Este, în acelaşi timp, şi primul album românesc dedicat lui Adrian Ghenie, cel mai bine vândut artist român contemporan, aflat şi în topul celor mai tranzactionati şi apreciaţi artişti din întreaga lume. În 2014, lucrarea sa „The Fake Rotko” a fost vândută cu suma de 1,778 milioane de euro la o licitaţie a casei Sotheby’s. Lucrările sale se află în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, printre care şi Centrul „Georges Pompidou”.
Noul record de vânzari al unui tablou ce poartă semnătura artistului este „The Sunflowers in 1937”, acesta fiind vândut pentru 3.117.000 de lire sterline (4.030.918 euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s în luna februarie.
Albumul este o investiţie necesară oricui vrea să se familiarizeze noului val al artei vizuale româneşti, la cărui reprezentant de frunte este Ghenie.
Veţi găsi în cele 128 de pagini o serie de 20 de lucrări realizate între anii 2008 şi 2015 – portrete ale celebrului om de ştiinţă Charles Darvin, dar şi autoportrete ale artistului pozând ca Charles Darwin, un adevărat “laborator” în care evoluţionismul şi istoria sunt permanent chestionate şi reinterpretate.
Albumul mai conţine şi o prezentare a Pavilionului României de la Veneţia din perspectiva arhitectului Attila Kim (cel care a realizat pavilionul) şi mai multe interviuri, texte critice şi citate din presă, care împreună vin să lămurească parcursul artistic al lui Adrian Ghenie, obsesia sa pentru explorarea istoriei şi demascarea istoriei oficiale.
Veţi descoperi şi o faţă umană a artistului; dincolo de sumele în euro vehiculate, de presiunile prezente în lumea internaţională a artei şi de “bătăliile” caselor de licitaţii şi ale marilor colecţionari, munca unui artist rămâne una solitară, în atelierul sau, cu proprii săi demoni.
“Ştiu că secretul oricărei lucrări de artă bune înseamnă administrarea eşecului”, declara Ghenie într-un interviu pentru Dilema Veche, preluat în acest album. Ghenie mai vorbeşte în interviu şi despre copilăria sa de tip “Tom Sawyer”, despre pasiunea pentru pictură inspirată de… tanti Rodica, despre galeria Plan B din Cluj, pe care a început-o alături de prietenul său, Mihai Pop, şi despre momentul în care şi-a dat seama că este un pictor de succes – moment pe care nu şi l-a putut explica la vremea respectivă.
Dacă adăugăm la cele de mai sus şi condiţiile grafice excelente în care este tipărit albumul, iată toate motivele pentru a-l avea în bibliotecă.
Pe aceeași temă
Viața lui Justin Timberlake: cum băiețelul din Memphis a cucerit lumea showbiz-ului
/Otilia Gherasim
Reading Time: 2 minutes
Viața lui Liam Payne: celebritate, substanțe interzise și depresie
/Dana Maria
Reading Time: 2 minutes
Dirijorul John Axelrod: „Vinul, mâncarea și muzica sunt pasiunile mele, îmi hrănesc sufletul”
/Dana Maria
Reading Time: 2 minutes
Citește mai multe
Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...