Elisabeta a II-a a devenit pe neașteptate moștenitoarea tronului
Pentru Elisabeta a II-a personal, abdicarea și scandalul ulterior al familiei regale i-au schimbat cursul vieții pentru totdeauna. „Fiica lui George, Elisabeta, a devenit imediat următorul monarh în așteptare”, spune McMahon. „Fiecare mișcare a fost de acum în centrul examinării politice și al atenției presei.” Dar educația ei i-a permis să preia această tranziție cu grație. „Nu vorbim des despre „datorie” în zilele noastre, dar Elisabeta a fost impregnată de virtute de la naștere – mama ei a numit-o „le devoir”, datoria pe care o datora ei înșiși și lumii din jur”, spune Bryan Kozlowski, autorul cărții Long Live the Queen: 23 Rules for Living from Britain’s Longest-Reigning Monarch. „Și ca fată, însemna că Elisabeta trebuia să facă lucruri care nu erau întotdeauna distractive sau confortabile sau împlinitoare personal, cum ar fi vizitarea spitalelor sau să stea ore în șir în timpul ceremoniilor plictisitoare. Nimic nu a pregătit-o mai bine pentru viitorul ei rol de regină.”
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu a fost niciodată la școală
Prințesa Elisabeta nu a urmat niciodată o școală publică sau privată și nu are o diplomă de facultate. De fapt, unul dintre lucrurile pe care nu le știai despre familia regală britanică este că nepotul reginei, Prințul William, a fost primul membru regal care nu și-a început educația la palat. Dar Elisabeta a primit o educație impecabilă de la tutorii ei acasă. „Regina Elisabeta a fost educată acasă, așa cum era normal pentru o prințesă la acea vreme”, spune McMahon. „Vice-probostul Colegiului Eton, Henry Marten, i-a predat prințesei Elisabeta istoria constituțională pentru a o pregăti pentru viitorul rol de monarh. El a ghidat-o asupra sarcinilor puterilor, cât și asupra limitărilor de a fi o regină modernă.” De asemenea, l-a avut pe Arhiepiscopul de Canterbury ca profesor de religie și a devenit fluentă în limba franceză, pe care a învățat-o de la guvernantele ei franceze și belgiene. Această abilitate a ajutat-o mai târziu ca monarh în comunicarea cu alți lideri mondiali. De asemenea, a studiat arta și muzica și a devenit campioană la înot.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii fost cercetașă și Sea Ranger
Prințesa Elisabeta și-a început pregătirea abilităților de supraviețuire ca „girl guide”, versiunea din Marea Britanie a cercetașelor. Mama ei a fost unul dintre cei mai mari susținători ai organizației și a înscris-o pe Prințesa Elisabeta când avea 11 ani, împreună cu sora ei, Prințesa Margareta. „Elisabeta s-a alăturat cercetașelor pentru a întâlni alte fete de vârsta ei printr-o divizie specială care a fost înființată, numită 1st Buckingham Palace Company”, spune McMahon. Prințesa Elisabeta poate fi văzută chiar și într-o imagine din 1943 exersându-și abilitățile de prim ajutor acordate surorii ei mai mici. Ea s-a alăturat, de asemenea, Sea Rangers, un grup care le predă fetelor navigarea și alte activități acvatice.