Elisabeta a gestionat schimbarea mai bine decât Philip
Primii ani idilici ai tânărului cuplu „s-au încheiat brusc odată cu moartea tatălui Elisabetei, care a destinat-o să devină regină și a deraiat cariera navală a lui Philip, deoarece acesta a trebuit să jure credință Elisabetei și să preia rolul de prinț consort”, spune Gullace. „Deși acest lucru punea accent pe căsnicia lor, atât Elisabeta, cât și Philip erau guvernați de simțul datoriei. Philip, nu Elisabeta, a fost cel care a refuzat schimbarea. Dar cei doi, poate cu sentimente amestecate, au mers totuși înainte.”
Chiar dacă prințesa nu se aștepta să devină regină atât de curând, ea s-a adaptat la situație cu stoicismul ei de acum. „Elisabeta s-a descurcat să devină regină la o vârstă atât de tânără, îmbrățișându-și destinul și bazându-se pe propriul simț înrădăcinat al datoriei față de supușii ei”, spune Gullace. „Ea și-a asumat coroana cu o maturitate și o grație extraordinare, în ciuda faptului că acest lucru schimba cel mai fericit moment din viața ei, când ea și familia ei trăiau în Malta.”
Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost un eveniment modern, dar și tradițional
Mai întâi nunta prințesei Elisabeta, apoi încoronarea ei au devenit cele mai importante momente pentru Marea Britanie de după război. A urcat pe tron exact în momentul în care tatăl ei a murit; dar pentru a permite o perioadă de doliu, încoronarea oficială a fost făcută în mod tradițional la câteva luni după moartea monarhului anterior. Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a avut loc pe 2 iunie 1953. „Timp de 900 de ani, încoronările au avut loc la Westminster Abbey, iar încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a urmat această tradiție îndelungată”, spune Gullace. „Cu toate acestea, în ciuda spectacolului familiar, a ei a fost o monarhie modernă, iar încoronarea ei a fost televizată pentru 27 de milioane de telespectatori în Marea Britanie și alte milioane în Commonwealth.” Regina Elisabeta a purtat atât faimoasa Coroană a Sf. Edward, cât și Coroana Imperială a Statului, bijuterii ale coroanei britanice care valorează milioane de lire.
A fost o mamă multă vreme absentă din viața copiilor ei
Chiar dacă nu părea caldă și iubitoare, regina Elisabeta nu a fost o mamă nepăsătoare, așa cum a fost uneori înfățișată. Mai degrabă, noul ei rol de regină a însemnat că adesea trebuia să-și lase copiii în urmă. „Regina Elisabeta a avut un program încărcat care a limitat timpul petrecut cu copiii ei, în special cu cei doi copii ai săi mai mari, Charles și Anne”, spune Carolyn Harris, istoric și autoare a cărții „Raising Royalty: 1000 Years of Royal Parenting”. Îndatoririle ei, pentru cei care se întrebau „Ce face regina Angliei?”, includeau tururi extinse în țările din vastul Commonwealth. Apoi, a fost problema educației copiilor. „Pe măsură ce copiii au crescut, regina și în special prințul Philip au considerat că este important să meargă la școală cu alți copii, mai degrabă decât să fie educați acasă”, spune Harris. „Copiii regali au fost, așadar, plecați de acasă la internat o mare parte a anului.” Totuși, acest lucru a fost un pic nepotrivit prințului Charles, deoarece nu a avut o experiență pozitivă la internat.
Soții Windsor aveau o legătură de familie puternică
Așa cum copilăria prințesei Elisabeta a fost guvernată de un puternic sentiment de familie, la fel a fost și a copiilor ei, chiar dacă nu au fost întotdeauna împreună. „Fotografiile și filmele de familie demonstrează că atunci când familia regală era împreună, se bucurau de vacanțele la Balmoral și Sandringham, iar regina și prințul Philip au petrecut timp de calitate cu copiii lor”, spune Harris. Prințesa Anne însăși a confirmat acest lucru într-un interviu BBC din 2002: „Noi, ca copii, poate că nu am fost prea pretențioși în sensul că înțelegem care au fost limitările în timp și responsabilitățile care i-au fost impuse ca monarh în lucrurile pe care le-a avut de făcut și călătorii pe care trebuiau să le facă. Dar cred că i-a păsat de noi, exact în același mod ca orice altă mamă”.